Zicht vanaf de Rossbrand op Filzmoos en Bischofsmütze

Vorige week heb ik voor de 25e keer van mijn wintervakantie genoten in het pittoreske Filzmoos. Sommigen vragen mij wel eens: “wat vindt je er toch aan om ieder jaar daar heen te gaan”? Om eerlijk te zijn vraag ik dat ook aan anderen die jaar in jaar uit in de zomer Turkije opzoeken. Dat vind ik zo stom en eigenlijk doe ik het zelfde. Het is gewoonweg een kwestie van thuiskomen op een andere plek dan waar je zelf woont. Alles is zo vertrouwd, zo bekend en zo herkenbaar. Wat Cescia heeft met het Montafon en zovelen van ons wellicht met zijn of haar eigen “Heimatsplatz” heb ik met Filzmoos. Al jaren zeg ik tegen mijn vrouw: “volgend jaar gaan we ergens anders heen”.  Maar dat stuit al snel op weerstand, zeker van mijn zoon van 17 want die komt hier ook al vanaf kindsbeen. Eigen schuld dikke bult want zo reageerde ik ook op die leeftijd toen ik nog met m’n ouders meeging. In mijn bericht van 3 oktober 2017 , toen op die dag wereldkundig werd gemaakt dat Filzmoos partner is geworden van Wintersportweerman, heb ik al eens verteld hoe ik ooit in Filzmoos ben beland. Van dat verhaal staat zeker nog 85% overeind. Maar er zijn ook wat veranderingen geweest in Filzmoos sinds die tijd.

Feit blijft dat Filzmoos, en ik spreek niet alleen namens mezelf heb ik het idee, “mein schönster Platz” is. Vooral voor gezinnen met jonge kinderen is dit echt the place to be. Voorbeeld: vaak ben ik in andere, veelal grotere, gebieden geweest. Toentertijd had ik nog geen kinderen en keek ik er anders tegenaan. Maar in Filzmoos ben je altijd dichtbij. Als jonge ouders wil je zo snel mogelijk bij je kind zijn zodra er iets voorvalt. Het skigebied van Filzmoos is zo compact dat de gemiddelde en gevorderde skiër binnen 10 minuten op de plek van bestemming zal zijn. Zonder andere gebieden tekort te doen denk ik niet dat je sneller bij je teerbeminde bent dan in Filzmoos. Voor ons een reden om keer op keer toch weer voor dit plaatsje te kiezen. Maar dat is natuurlijk heel persoonlijk. Tevens is die lummel van mij inmiddels groot genoeg om volgend jaar met vrienden op vakantie te gaan maar toch nog steeds kiest voor Filzmoos.

Filzmoos is een rustig plaatsje in het Salzburgerland. De skikaart van Filzmoos is geldig in héél Ski-Amade. Als je dus genoeg hebt van het kleine skigebied en je bent niet afhankelijk van kinderen dan kun je ook makkelijk ergens anders gaan skiën. Of je neemt de kids gewoon mee als ze nog niet oud genoeg zijn om alleen te laten gaan maar ook de skiklas ontgroeid zijn. Vorige week ben ik, toen het pijpenstelen regende in Filzmoos, bijvoorbeeld uitgeweken naar Bad Gastein. Tevens ligt Obertauern om de hoek, al is dat gebied niet aangesloten bij het grotere Ski-Amadé.

De Dachstein met z’n 3 punten en op de voorgrond de veel kleinere Rettenstein

Karakteristiek voor Filzmoos zijn de bergen die de omgeving kenmerken. Het hoogste punt uit de omgeving in de Dachstein, die vanaf de Rossbrand fier voor je neus staat. Tijdens mijn ballontocht van vorige week heb ik deze imposante berg van dichtbij en van bovenaf mogen aanschouwen. We vlogen op zo’n 3200 – 3300 meter en de Dachstein is slechts 3002 meter hoog. Maar ook de aanbeden Bischofsmutze (op de 2e foto op de achtergrond) is net als de Matterhorn in Zermatt, altijd in Filzmoos markant aanwezig.

De Papageno lift en de Rossbrand afdaling op de achtergrond

Het leuke bij zo’n ballontocht is dat je opstijgt vanaf een punt waar je Filzmoos nimmer vanaf boven kunt bekijken. In de vroegte van de ochtend werd de ballon uitgerold in Wallehen, een buurtschap van Filzmoos. Het was zo vroeg dat de herten en gemsen zich haastig uit de voeten maakte omdat ze bij de boerderijen bijgevoederd werden i.v.m. de hompen sneeuw die er nog steeds ligt. De openingsfoto is genomen vanaf de piste op de achtergrond maar vanaf de andere kant zijn er geen echte fotomogelijkheden. Op de achtergrond zie je ook de Papagenolift. Begin jaren 90 een van de meest moderne liften van Salzburgerland, daarvoor een immens lange sleeplift van dik een kwartier. Acheraf gezien niet te doen, in de jaren 8o heel normaal.

Zoals gezegd wordt er veel gevaren in Filzmoos. De internationale ballonweek is heel bekend en zeker een aanrader om eens naar toe te gaan. Meestal is het in de 3e week van januari maar check altijd even de site van Filzmoos. Want niet alleen in de winter is het een fijn dorp om te vertoeven maar ook zomers is het zeker geen slaapdorpje. Bijna iedere vrijdag worden er dorpsfeesten georganiseerd door verschillende muziekkorpsen in Filzmoos. Op het dorpsplein wordt dan feest gevierd met fijne ambachten, zoals worstenmakers (en grillers) en patat draaiers (en bakkers) ondersteund door de bierkramen en wijnstallen waar de nodige vloeibare versnaperingen genutigd kunnen worden. Tevens is Filzmoos een wandel walhalla.

Vorige week ben ik ook te weten gekomen dat Ski-Amadé geen eigenaar meer is van de skiliften van o.a. Filzmoos. De nieuwe eigenaar van de liften in Filzmoos is de Raiffeisenbank. Dat is goed nieuws want er staan nogal wat liften op de nominatie  om vervangen te worden. Onder andere de 2 persoons stoeltjeslift van Mooslehen richting Neuberg. Voor de mensen die het skigebied van Hochkönig kennen: het is net zoiets als de Gabühelbahn in Dienten. In april horen de bewoners of de lift vervangen gaat worden. Flachau, de vorige iegenaar van de liften, hielt dat tegen om zoveel mogelijk mensen richting Flachau te trekken die tenslotte langere en modernere liften heeft. De Raiffeisenbank heeft inmiddels flink geïnvesteerd in Bad Gastein (2 nieuwe cabineliften a € 80 mio) en ook Filzmoos wordt genoemd voor modernisering. We keep u posted.

….. ff wachten …..

Voor de rest is er niet veel veranderd met betrekking tot het bericht van oktober 2017. De pizza bij Happy Filzmoos, met name de Diavolo, smaakt nog steeds erg goed….

…. en van de Kaiserschmarrn in de Kleinbergalm loopt het water me al in de mond. Eén ding is er wel veranderd m.b.t. het vorige bericht. Hotel Olympia is niet meer open voor de lunch. De befaamde Olympia Burger is ter ziele gegaan op het moment dat eigenaresse Brigitte Habersatter Totschnig, olympische medaille winnares en wereldbeker houdster,  haar toko verkocht heeft en sindsdien heeft de nieuwe eigenaar besloten om het hotel niet meer open te stellen voor het grote publiek. Jammer want het had een nostalgisch karakter en ik kwam er al sinds ik een jaar of 10 was. De nieuwe eigenaar zal er een goede reden voor hebben want het was een goedlopende tent. Wellicht in de toekomst weer open in een nieuw jasje? Wie weet!!

Met Amara op RTL4

En hoe schattig is het als je naam en je favoriete wintersportdorje op de landelijke Nederlandse televisie te aanschouwen is. Door deze extra reclame hoop ik niet dat jullie en masse naar dit rustige doch heerlijke dorp komen. Al gun ik jullie allemaal een vleugje Filzmoos in je hart. En als je daar bent en door een borreltje teveel op alles ziet zweven, dan is dat vast en zeker het bekende stukje van mijn ziel!

Tot slot het origineel…..gewoon omdat het kan!


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

13 reacties

Gesloten voor reacties.