De adventsmarkt van Filzmoos in het Salzburgerland. Wat het weer ook wordt met kerst, deze kleine maar fijne adventmarkt georganiseerd door lokale verenigingen maakt je wintersportvakantie in Filzmoos extra de moeite waard. En als de sneeuw in het dorp nu deels smelt dan zijn er altijd nog de Hofalmen op rond 1300m waar je zoals we hieronder zien een echte kerstidylle beleeft.

Voor we verder in de kerststemming gaan eerst even een blik op het dorp en het skigebied in het hart van Ski amadé. Het is een plek voor skiën en snowboarden maar ook voor winterwandelen, sneeuwchoenwandelen, skitoeren, rodelen, langlauf en tochten met een arrenslee. Filzmoos is volledig afgestemd op service aan gezinnen met jonge kinderen. De oefenpiste midden in het sneeuwzekere dorp is fantastisch en met lange rode en blauwe pistes groeit iedereen hier door naar een goed skiniveau.

Hoe knus en gezellig en als het toch wat groter moet, kun je in een half uurtje ook naar Salzburg rijden voor de grote kerstmarkt aldaar.

Maar nu gaan we omhoog naar de hofalmen. Te voet. Echt een forse wandeling. Ik heb het vorig jaar gedaan. Zie mijn artikel. Of je pakt de arrenslee. Boven aangekomen heb je de Oberhofalm en de Unterhofalm die ’s avonds tjokvol zitten …. want na de lange wandeling heb je wel trek.

Het hele gebied is rijk versierd met lichtspel met kerstthema. Na het eten kun je die ronde nog even lopen.

Hier zie je beide almen in één foto en je mag zelf bedenken welke welke is. Rechts van de foto loopt de wandeling langs verlichte grote kerstdecoraties verder. Net zoals je vanuit Filzmoos met de bus of auto kunt uitzwerven naar Ski Amadé om te profiteren van honderden kilometers piste, zo kunnen mensen vanuit Flachau of Radstadt of een van de andere plaatsen ook eens deze attractie in Filzmoos bezoeken. Krijg je geen spijt van.

Categorieën: Filzmoos

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

8 reacties

Gesloten voor reacties.