Spooky openingsbeeld he. Zou zomaar uit een animatiefilm kunnen komen, maar nee. Het is echt. Twee skiërs met een hoop powerleds op hun skipakken komen in het donker van de bergen gevlamd. De film, afterglow, is al een dik jaar oud, maar blijft gewoon een topper. Bekijk hem nu hierboven moest je hem nog niet gezien hebben. Ideaal nu we stilaan in de donkere dagen van het jaar terecht komen.

rart_15120112_15112912

Ook voor ons winterliefhebbers zijn het donkere dagen tegenwoordig. Want momenteel schampt een langgerekt warmtefront de Noordkant van de Alpen, met veel wolken, neerslag in vlagen en een stijgende sneeuwgrens. Morgenvroeg kan de neerslag even wat intenser worden, maar sowieso stelt het niet zo veel voor. Sneeuwgrens net boven de 1500 meter. Dinsdag wordt het stilaan droger, hoewel EC nog een golf op het langgerekte front laat ontstaan. Dus ook dinsdag kan er nog wat neerslag vallen bij een sneeuwgrens die dan al tot tegen de 2000 meter geklommen is.

graphe3_1000_673_9400024414062_333_9599914550781___

En het wordt nog donkerder voor ons want daarna zijn we vertrokken voor een langere, zachte (woensdag klimt de vorstgrens zelfs even boven de 3000 meter) en vooral droge fase. Ronaldo zei deze morgen vanuit Obertauern al dat de eerst verwachte sneeuw voor vrijdag niet meer dan een poederlaagje ging zijn. Mij lijkt het beter om helemaal van niets uit te gaan. Er zijn kansen dat er vrijdag toch wat significants valt, en dat bij misschien wel een lage sneeuwgrens, maar gezien de ontwikkelingen op de weerkaarten de laatste maand zijn die kansen gewoon klein, …

gfs-0-102

… want de neerslag moet uit dit front komen dat ik hier omcirkeld heb, gepropt tussen twee hogedrukgebieden, en die persen de neerslag gewoon helemaal uit. In de reacties las ik een bericht van iemand die zei dat het lijkt alsof met met dezelfde weerkaarten zitten als verleden jaar en het jaar er voor. Het Varnia hoog is gewoon een begrip geworden. Is dat ook echt zo? Wel …, ja en nee. De straalstroom is in ieder geval sterk ontwikkeld net zoals de voorbije jaren, en ja, we zitten effectief weer met die vervelende hogedruk boven Z-Europa. Maar er zijn ook verschillen.

gfsnh-5-54

Zo is de atmosfeer momenteel bijzonder mobiel. Elk hoog schuift snel door. En in vergelijking met de vorige jaren meandert die straalstroom toch net wat meer.

ECM1-240

Dus er is wel degelijk hoop. In mijn laatste bericht hier afgelopen vrijdag, zei ik dat er ook in de EC-kaarten signalen waren dat ook daar die straalstroom ging meanderen. En inderdaad, die signalen zijn in de avondruns weer wat duidelijker geworden. Nog geen concreet scenario momenteel uiteraard, maar nu al uitgaan van een groene Kerst onder de 1000 meter is gewoon veel te voorbarig. Morgen kijken of die signalen nog wat groter worden.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

26 reacties

Gesloten voor reacties.