Klik voor grotere kaart

Titels schrijven is een vak en als je site dan ook nog up en running (problemen lijken opgelost nu) dan kun je een visie met je achterban delen. In zo’n titel moet je toch de verbeelding prikkelen. Dus doe ik dat vanavond met het woord “onheilspellend”. In het Duits zou je ook zeggen “unheimisch”. Sla je door dan kom je op duistere termen als “morbide” wat zeker geen brug te ver is als je het toenemende aantal slachtoffers van de kou overziet (teller nu op 250). Een slagveld. Behalve voor iedereen met een huis met CV en iedereen met een goede “pooluitrusting”. Dan is het genieten – ook op de pistes in de skigebieden.

BV5
En we kunnen nog even vooruit als we de GEM12u kaart voor de nacht op 12 februari (de dag van de elfstedentocht??) mogen geloven. Die paarse zones zijn echt heul koud en daar komt dan nog steeds ons weer vandaan. ECMWF berekent nu een hele serie ijzige nachten voor heel Europa inclusief de LL om dan volgend weekeinde op zondag voor enkele dagen lichte dooi te berekenen, met dan weer een overgang naar arctische aanvoer op basis van een Groenlandhoog. Mijn BV5 dus! GFS maakt van dinsdag de 14e de eerste dag met lichte dooi overdag in de LL. Om vervolgens ook met Groenlandhoog voor overgang naar arctische aanvoer te gaan. Je raadt het al: BV5!

Niet gerust
Natuurlijk werk ik hier een uitgebreide analyse van de GFS, GEM en ECMWF kaarten uit met name ook gelet op de kansen op een herhaling van het recente snowmageddon komende dinsdag. Het is aan reageerder Sebastiaan te danken dat ik daar in gedoken ben en ook vanavond nog geven 2 van de 3 modellen die ik volg maanden en of dinsdag mogelijk weer 2-5cm sneeuw in de kustzone. Het Europese model waar het KNMI mee werkt laat het alleen op de Noordzee licht sneeuwen en later midden over het kanaal. Me dunkt dat het “weer” toch graag randzones opzoekt om iets moois te brouwen, dus helemaal gerust ben ik er niet op.

GEM sneeuwval komende dinsdag
[fbphotos id=344500805584131]

Hier de nieuwe GEM serie. Sneeuwval langs de kust vooral maandagmiddag en avond! Als het al gebeurt. ECMWF doet er niet aan mee. En GFS berekent maar 2cm dinsdagochtend. Toch in het achterhoofd houden!

Klik voor grotere kaart

GFS berekent voor komend weekeinde de eerste dump van het hele seizoen aan de zuidkant van de Alpen.

Meer analyse volgt!

Ondertussen amuseren we ons natuurlijk samen met de temperatuurkaarten van Nederland diepvriesland…Hier komt weer de hele serie!

[fbphotos id=344474762253402]


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

49 reacties

Gesloten voor reacties.