Klik voor grotere kaart

Titels schrijven is een vak en als je site dan ook nog up en running (problemen lijken opgelost nu) dan kun je een visie met je achterban delen. In zo’n titel moet je toch de verbeelding prikkelen. Dus doe ik dat vanavond met het woord “onheilspellend”. In het Duits zou je ook zeggen “unheimisch”. Sla je door dan kom je op duistere termen als “morbide” wat zeker geen brug te ver is als je het toenemende aantal slachtoffers van de kou overziet (teller nu op 250). Een slagveld. Behalve voor iedereen met een huis met CV en iedereen met een goede “pooluitrusting”. Dan is het genieten – ook op de pistes in de skigebieden.

BV5
En we kunnen nog even vooruit als we de GEM12u kaart voor de nacht op 12 februari (de dag van de elfstedentocht??) mogen geloven. Die paarse zones zijn echt heul koud en daar komt dan nog steeds ons weer vandaan. ECMWF berekent nu een hele serie ijzige nachten voor heel Europa inclusief de LL om dan volgend weekeinde op zondag voor enkele dagen lichte dooi te berekenen, met dan weer een overgang naar arctische aanvoer op basis van een Groenlandhoog. Mijn BV5 dus! GFS maakt van dinsdag de 14e de eerste dag met lichte dooi overdag in de LL. Om vervolgens ook met Groenlandhoog voor overgang naar arctische aanvoer te gaan. Je raadt het al: BV5!

Niet gerust
Natuurlijk werk ik hier een uitgebreide analyse van de GFS, GEM en ECMWF kaarten uit met name ook gelet op de kansen op een herhaling van het recente snowmageddon komende dinsdag. Het is aan reageerder Sebastiaan te danken dat ik daar in gedoken ben en ook vanavond nog geven 2 van de 3 modellen die ik volg maanden en of dinsdag mogelijk weer 2-5cm sneeuw in de kustzone. Het Europese model waar het KNMI mee werkt laat het alleen op de Noordzee licht sneeuwen en later midden over het kanaal. Me dunkt dat het “weer” toch graag randzones opzoekt om iets moois te brouwen, dus helemaal gerust ben ik er niet op.

GEM sneeuwval komende dinsdag
[fbphotos id=344500805584131]

Hier de nieuwe GEM serie. Sneeuwval langs de kust vooral maandagmiddag en avond! Als het al gebeurt. ECMWF doet er niet aan mee. En GFS berekent maar 2cm dinsdagochtend. Toch in het achterhoofd houden!

Klik voor grotere kaart

GFS berekent voor komend weekeinde de eerste dump van het hele seizoen aan de zuidkant van de Alpen.

Meer analyse volgt!

Ondertussen amuseren we ons natuurlijk samen met de temperatuurkaarten van Nederland diepvriesland…Hier komt weer de hele serie!

[fbphotos id=344474762253402]


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

49 reacties

Gesloten voor reacties.