WhatsApp Image 2018-01-29 at 12.27.12

Perfecte presentatie van de huidige condities. Zo goed als lege pistes, een geweldig zonnetje en genoeg sneeuw. Hochfügen heeft de eer vandaag om te openen, tja om zulke foto’s kan ik simpelweg niet heen.

la plagne

Na ons uitstapje in Oostenrijk beginnen we westelijk in La Plagne waar het vandaag wederom een stralende dag belooft te worden. De pistes en het terras liggen klaar voor weer een geweldige laagseizoen dag.

chapelle

Dat het laagseizoen is bewijst de bovenstaande foto uit Les Portes du Soleil wel. Verlaten! kwart voor 11 is toch niet een heel gek tijdstip om op de piste te staan? Volgens mij spot ik 1 persoon daar helemaal onderaan op de linker afdaling? En ja de lift draaide gewoon.

mont fort

De volgende is Verbier Zwitserland. Flinke buckelpiste daar op de voorgrond zeg, aan uitdaging natuurlijk geen gebrek in dit enorme skigebied. Hier weer prachtige vergezichten gisteren.

WhatsApp Image 2018-01-29 at 12.25.36

Hetzelfde gold voor Zermatt waar Cescia gister de boel ontdekte. 50 tinten blauw? De machtige berg die hier over het gebied waakt moet ik trouwens nog eens van dichtbij bekijken, helaas is het niet echt ingesteld op studentenprijzen. Ik doe het voorlopig met de beelden, Cescia komen er nog meer aan voor ons?

0800_lm (1)

Als we dan vandaag wat meer oostelijk gaan komen we in wat bewolking terecht. In Laax zitten ze in de grijze massa vanochtend, snel naar boven. Ook wel wat hoge bewolking wat samen hangt met een zwak front dat gisteren in de Lage Landen voor felle neerslag zorgde. De rechter halfpipe hebben ze deze week trouwens opnieuw uitgegraven omdat deze vorige week was ingesneeuwd, geen grap.

0800_lm (2)

Oostelijk Zwitserland zien we de bewolking mooi tegen de Oostenrijkse Alpen aan hangen. Oostenrijk zal vandaag het meeste last hebben van dit front, hoe meer noordelijk je zit hoe meer bewolking je ziet. Naarmate de dag vordert breekt het overal weer open.

feldercam-hd-02

Kleinwalsertal natuurlijk zo’n noordelijk gelegen gebied wat normaal superveel sneeuw vangt maar dus vanochtend even met die bewolking zit. Het is bijna een zwart-wit plaatje. Vanaf donderdag weer een wit-wit plaatje, daar zo meer over!

0750_lm (2)

Zugspitze sprookjesachtig industrieel ook in de bewolking. Laatst deden we ons beklag over hijskranen in skigebieden, op een of andere manier vind ik het hier wel wat hebben.

0800_lm (3)

In het Astental hebben ze minder last van de noordelijke bewolking maar is de grens mooi zichtbaar

WhatsApp Image 2018-01-29 at 16.40.12

En zo maak ik de cirkel rond want dit is er wederom eentje uit Hochfügen waar de pistes tot aan het eind van de middag geweldig zijn. En leeg. En geweldig. En leeg… Ik mag vrijdag ook weer dus het jaloerse wachten houdt eindelijk op!

ECM1-144

Eigenlijk had ik m’n titel voor vanochtend gisteravond al bedacht. Gisteren zaten we toch aardig beduusd naar de kaarten te kijken toen we onze winter vakkundig van de kaarten zagen verdwijnen. Iets in de trend van: “modellen zakken door het ijs” dacht ik zelfs aan. Nee dan zou ik de modellen tekort doen. Maar vandaag zorgt het EC er zelfs voor dat ik weer wat positief gestemd ben. Althans, het geeft het gevoel dat het nog niet beslist is.

tm85_18020500_18013000

Deze temperaturen op 1500m horen daarbij. Meeste kou mist ons gewoon hoor maar in de Lage Landen komen we wel op een stralingshoog die Hajo gister mooi in zijn video besprak. Nachtvorsten en licht boven 0 overdags, we kijken zo in detail.

gfs-0-144

Want het GFS houdt gewoon vast aan mijn eerdere vermoeden. Geen stabiele winterkansen voor de laaglanders. Wat een verschillen zeg op minder dan een week vooruit!

gem-0-144

Het GEM lijkt er een beetje tussenin te hangen maar neigt toch echt meer naar het GFS.

UW144-21

Het Ukmo daarintegen wel weer met een kouder scenario. Hoe weten ze toch zo erg ons met onze winterhartjes te spelen. Ze smijten ons van de ene naar de andere hoek. We gaan toch maar even naar de details kijken, voor hoeveel het waard is, want op 144 uur vooruit zulke verschillen…

rart_18020109_18013000

Op 57 uur in de toekomst zit iedereen gelukkig op 1 lijn. Een lekkere opfrisser voor de hele noordelijke alpenboog. Heerlijk!

hgt0_18020115_18013000

Sneeuwgrens bij aanvang overal nog 1400 meter maar snel dalend naar ongeveer 500 meter.

rsum_18020206_18013000

Een dump is het niet, wel een hele fijne opfrisser. Noordwestkant krijgt de eerste klap te verwerken, daar 20-40cm. Oostenrijk 10-20cm en de darkhorse is de zuidkant met als topper het drie landen punt. GFS overschat dit punt trouwens nog wel eens dus kijken we ook naar de andere modellen.

rsum_18020200_18013000 (1)

De Europeanen maken de gehele oostelijke zuidkant zelfs winnaar, ik kan niet wachten op de plaatjes van Val Gardena!

rsum_18020200_18013000

En de verrassing ofwel ontdekking van dit seizoen, het Duitse Icon model? Ja ook hier de zuidkant winnaar. Dat moeten we in de gaten houden want daar kan het nog verrassend uitpakken altijd, iets complexer dan het ‘simpele’ noordkant verhaal. GFS zat er trouwens niet veel naast met dat drie landen punt.

Webp.net-gifmaker (4)

Het EC komt dus met een mooi stralingshoog boven onze hoofden, geen bitterkoude transportkou dus overdags licht boven 0 wat wel aan zal voelen als heerlijk winters. Hierboven de 5 nachtvorsten op een rij met zelfs -10 in de Belgische Ardennen. Of het genoeg gaat zijn voor schaatsen? Mwah dat lijkt wel uit beeld, ondergelopen weilandjes misschien.

Webp.net-gifmaker (5)

Dat het hoog niet van gebakken peren is gemaakt bewijst het op 6 februari als het zelfs een dooiaanval om zeep helpt. Ik hou wel rekening met het feit dat het een uitschieter kan zijn in het ensemble, we zullen zien. Op deze termijn zie ik het als een soort laatste strohalm die het EC ons toereikt, nu komen we toch bijna binnen de 5 dagen termijn waar het wel beslist zou moeten worden.

tmp2_18020706_18013000 (1)

Wat betekent deze run voor de Alpen? K-k-k-k-koudddd! -24 als je ’s ochtends naar de bakker gaat om ontbijt te halen? Dat is natuurlijk op de toppen maar de daltemperaturen zullen er ook niet om liegen in zo’n situatie.

gfs-0-216 (1)

Het GFS kiest een patroon van een getemd Azorenhoog en af en toe sneeuwval voor de Alpen. Daarvan zit de leukste op 8 februari waar het vooral in Nderland dan lang kan sneeuwen.

Webp.net-gifmaker (6)

Dat zou de pijn van onze gemiste winter misschien iets verzachten.

rsum_18020900_18013000

Trouwens geen enorme hoeveelheden in de Alpen ondanks die sneeuwmomenten. Depressies zitten op een minder actieve straalstroom en komen daardoor minder goed door. Juist die zwakke straalstroom waarvan we gehoopt hadden dat deze mede veroorzaker zou zijn van onze laaglandwinter.

graphe9_1000_689_338___

Het GFS ensemble voor Kleinwalsertal, vandaag representatief voor de gehele noordalpen, vat dit verhaal goed samen. Heel veel kansen voor leuke sneeuw opfrissers waarvan eigenlijk alleen de komende op de maandwisseling zeker is. Temperatuur in ieder geval voor lange tijd onder het gemiddelde, dat is mooi!

graphe6_1000_507_163___

Prikpunt Limburg dan nog, GFS heeft ook nog steeds members die voor een EC-achtig scenario gaan. Onzekerheid vanaf komend weekend. Benieuwd naar de EC-pluim, post iemand hem zo in de reacties?

graphe4_1000_495_109___

En wat voor onzekerheid, de luchtdrukpluim voor De Bilt schiet alle kanten op vanaf de 4e.

les menuires

Aflsuiten doe ik met de concrete voorspelling voor Les Menuires, vergelijkbaar met mijn gebied (Les Sybelles) voor komende week. Lekkere opfrissers bij aankomst op zaterdag  en misschien zelfs even poederen, na het weekend ook hier onzekerheid.

Ps. Over Les Menuires gesproken, geweldige zonsopkomst deze ochtend!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

90 reacties

Gesloten voor reacties.