gfs-0-384

Het is alsof de duivel ermee gemoeid is. Heb ik weer dienst om het ochtendbericht te schrijven, spuwt GFS deze kaarten uit seg. In de meteofictietermijn, maar wat een beauty. Veel mooier krijg je ze niet. Heel de oceaan geblokkeerd met een vet Scandihoog tot 1065hPa. Wow, dat hadden we deze winter nog niet gezien op de kaarten. Is dit de optie op meer waar ik het in de titel over heb? Yep, dat is ze. Maar daar gaan we voorlopig nog niet van uit. Wel van het ‘februari sneeuwmaand’-gedeelte.

Nauders

Tsk, alsof er nog geen sneeuw genoeg ligt in de Alpen. Vele Alpen gebieden zijn gewoon bedolven onder de sneeuw zoals je op deze wondermooie instagramfoto uit Nauders kan zien.

tgnes

Of wat dacht je van deze uit Tignes. Vier meter ligt er op de hoogste pistes. Vier! De bewegwijzering hebben ze moeten uitgraven. Klopt allemaal, maar ik heb het van die februari sneeuwmaand even specifiek over de Lage Landen. Het Noordzeewater gaat stilaan naar zijn koudste fase toe, dus als de wind nu over de Noordzee strijkt leidt dat veel sneller dan in de andere wintermaanden tot sneeuwbuien bij ons. En het ziet er naar uit dat de wind vanaf februari weer in fasen van over die Noordzee gaat waaien. Daarmee.

vars

Waar wel verse sneeuw nodig is, zijn de zuidelijke Franse Alpen. Je kan het je niet voorstellen, maar daar hebben ze van al dat sneeuwgeweld maar bitter weinig te pakken gekregen. Vars is dit in het Forêt Blanche. Euhm … Forêt Brun deze keer. Zelf ga ik in april nog naar Les Orres, dus alle sneeuw is daar wat mij betreft meer dan welkom.

download

En die sneeuw komt de komende dagen, maar is in feite niet meer dan een schaamlapje. Zag het er een paar dagen geleden nog naar uit dat er in Les Orres 25cm ging vallen tot een meter in het Zwitserse Tessin, dan blijft daar vandaag niet veel meer van over. Een dikke 10cm in Les Orres tot 25cm in Tessin tot zaterdagochtend. Isola2000 krijgt de hoofdprijs met zo’n kleine halve meter op de hoogste toppen. Het Europese model berekent ook voor noordelijk Piëmonte nog een halve meter, maar daar ga ik in ieder geval niet meer van uit.

gfs-0-42

Oorzaak? De uitzakkende trog trekt iets westelijker dan eerst berekend en mist de Alpen daardoor grotendeels. Jammer. Het wordt dan uiteindelijk de koudebel die in Algerije en Marokko huis gaat houden waar Hajo de voorbije dagen nog over sprak.

gfs-0-84

Waar minder speling is, is de fraaie fase in de Alpen die daarop volgt. We zwaaien januari met veel zon uit, zeker vanaf maandag. Wel met die nuance dat er in het oostelijke Alpengebied meer wolken kunnen hangen die over het hoog heen naar het zuidoosten glijden. Maar kom, droog blijft het sowieso. Goed zo, dan kan het sneeuwpak even wat rusten en inklinken.

gfs-0-174

Maar lang duurt het niet of februari is daar. En februari brengt … juist: sneeuw! Het getalletje ’twee’ staat nog niet goed op de kalender of de stroming in West-Europa draait al naar noordelijke richtingen.

Webp.net-gifmaker

Dat wordt sowieso verse sneeuw voor de Noordkant, maar mogelijk ook voor de Lage Landen, al vermoed ik dat die op de meeste plaatsen nog niet gaat blijven liggen.

gfs-0-240

Daarna volgt weer even een adempauze, maar niet voor lang. Op zich lijkt het een beetje op de situatie die we begin december hadden. Het Azorenhoog, dat zich meer tussen de Azoren en Ierland heeft genesteld lijft maar doortollen en zwiept de stroming spoedig weer naar het noordwesten. Opvallend in deze is de grote eensgezindheid tussen de modellen. Ook EC zit op hetzelfde spoor, qua ontwikkeling en zelfs qua timing.

graphe3_1000___13_47_

Het ziet er dus naar uit dat de Noordkant van de Alpen weer de wisselvallige toer op gaan vanaf februari. Loser, samen met Die Tauplitz ons meest oostelijk gelegen partnergebied, kan weer dikke sneeuw vangen. En kijk eens naar die baard van koude lijntjes op 850hPa.

graphe3_1000___10_47_

Eenzelfde verhaal voor de rest van de Oostenrijkse Noordkant. Ensemble voor St. Anton am Arlberg is dit.

graphe3_1000_568_461___

Hier het ensemble voor Les Menuires in de noordelijke Franse Alpen. Ook zij gaan wellicht van de februarisneeuw meepakken, maar wel minder uitgesproken. Daarvoor ligt het Azoren/Iers hoog te nabij.

gfs-0-240

Afsluitend toch nog even terugkomen op de lange termijn. GFS komt met deze kaart 10 dagen vooruit waarbij het Azoren/Iers hoog verder door kantelt en het Scandilaag richting ZO-Europa zakt.

ECM1-240

EC komt voor dezelfde termijn met deze kaart. Opvallend, toch?

gfs-0-384

Bij GFS leidt dat dan uiteindelijk tot het bijzonder fraaie Scandihoog waar we dit bericht mee openden.

gfs-9-384

En daar horen deze temperaturen bij …

gfs-2-384

… en deze sneeuwkaart.

graphe6_1000___4.33333_50.8333_Bruxelles

Allemaal nog erg ver weg en onzeker. Dat blijkt ook uit het ensemble voor de Lage Landen (Brussel hier). Laten we nog maar niet te veel aan ijsdagen en schaatsen denken. Aan sneeuw daarentegen wel. De kanspercentages daarop zijn ten opzichte van gisteren gestegen tot 30% op meerdere dagen in februari. Dus het wordt heel spannend wat de volgende ensembles laten zien.

mjo-index-2-6-18

Toch wil ik nog bewust wat ruimte laten om te dromen. Een paar dagen geleden zag ik een langetermijnkaart voorbij komen (ik weet niet meer precies waar) waarbij de Amerikaanse weerdienst verwacht dat er richting de tweede decade van februari een dik blokkerend Scandihoog ontstaat. En ook Ab’s theorie van de MJO (Madden Julian Oscillation) wil ik nog even onder de aandacht brengen. Het is niet het eerste jaar dat Ab met deze theorie aankomt, maar dit jaar ga ik wel deels met hem mee, want we zitten in een La Niña jaar en in zo’n jaar zou er een link zijn tussen de MJO die naar fase 7 en 8 springt en het ontwikkelen van een Scandihoog. Voor de meesten onder ons zal dit wellicht Chinees klinken. Ik zal het kort proberen uitleggen. De MJO is een zone van opstijgende luchtstromingen boven de evenaar die zich in oostelijke richting verplaatst. Na 30 tot maximaal 60 dagen is die zone 1x rond de aarde gedraaid. Wat hebben stromingen boven de evenaar met ons weer te maken? Meer dan je zou denken. Ik ben er heilig van overtuigd dat alle weersystemen in meer of mindere mate met mekaar verbonden zijn, toch zeker die van het noordelijk halfrond. Ook die van het zuidelijk halfrond, maar daar wonen we niet. De 8 verschillende fases in de MJO duiden op de plaats op aarde waar die opstijgende stromingen zich bevinden. Fase 7 wil zeggen op de Stille Oceaan en stilaan opschuivend richting Zuid-Amerika. Als de lucht daar meer opstijgt dan gemiddeld, dan leidt dat op hogere breedtes tot dalende lucht, aka hogedrukgebieden, boven de noordelijke Stille Oceaan. De straalstroom begint er daardoor meer te slingeren. Dat kan dan doorwerken tot in onze omgeving en tot het ontstaan van een Scandihoog leiden. De verwachting is nu dat de MJO begin februari naar fase 7 gaat. Wooooeeeeh … spannend.
De vorige keer dat de MJO naar fase 7 ging was eind december. We weten waar dat toe geleid heeft … helemaal niks bij ons … wel tot een ijskoude periode in het oosten van de VS. Wat mij betreft staat de MJO-theorie nu dus voor een grote testcase. Wat gaat het hem worden? …


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

139 reacties

Gesloten voor reacties.