moelltaler-gletscher2303

Hoe yummie is de Mölltaler Gletscher vanochtend. In het hele Alpengebied is het Kaiserwetter vanochtend…

menuires2303

Zoals ook in Les Menuires!

bewolking

En dat terwijl Europa grotendeels in Wolken is gehuld… dat zal helaas ook in de Alpen de komende periode weer het geval zijn. Morgen al zit het westelijk Alpengebied in de wolken en begint het aan de zuidkant te sneeuwen. Föhn dus!

foehntemps

Vandaag, dinsdag en woensdag fors oplopende temperaturen vooral aan de oostelijke noordkant. Lees: vooral in Oostenrijk…

saalbach2303b

Dit is voor Oostenrijk waar we naar kijken voor de komende periode… zowel deze week als volgende week zullen de lagere gebieden met wat regen te maken krijgen… pas begin april zitten echt lagere temperaturen weer in het vat. Donderdag en vrijdag is er toch nog aardig wat sneeuwval mogelijk. Een 15-20cm moet kunnen. Maar de sneeuwgrens daalt dus maar geleidelijk wat zeker aanleiding zal geven tot gemopper… maandag zou wel weer eens zonnig kunnen uitpakken en dan neemt de bewolking weer toe en kunnen we weer wat lichte regen gaan zien volgende week.

zuidkant2303

Opvallend is dat ondanks dat we vanaf morgen 2 dagen Föhn hebben de grafiek voor de zuidkant nauwelijks anders is. Alleen zien we in de fase vanaf 28 maart veel meer zon daar. Dit punt is in de buurt van Val Gardena. Je ziet zo’n (meteofiction) dump rond 1 april wel doorkomen, maar vervolgens zie je weer een flatline in de neerslag. Dat is nu eenmaal het klimaat aan de zuidkant: naar de zomer toe wordt dat Mediterraan!

bewolkingknietje

Voor het westelijk Alpengebied verwachten we zeker geen lagere temperaturen dan in Oostenrijk of aan de zuidkant, maar ook hier veel meer zon. Door het knietje van het hoog dat steeds actief is…

cliffhangerusa2303

In Amerika spookt het de komende dagen rond Chicago met daar 10 cm sneeuw uit twee systemen. Voor 7 april is dit de Amerikaanse cliffhanger. Blijft leuk daar. Voor de Lage Landen zien we nul komme nul maart roert zijn staart of april doet wat hij wil momenteel..

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

9 reacties

Gesloten voor reacties.