Ibbenbüren op 30km van Enschede vanochtend

Ja in de Alpen sneeuwt het flink heb ik vanochtend al op Facebook Live laten zien. Maar gek genoeg sneeuw het ook in en rond Nederland. En niet voor het laatst vanochtend ook. Vooral komend weekeinde word bar ook met storm!

Sneeuw woensdagochtend

Vanochtend zou het echt moeten hebben gesneeuwd in Nederland. Maar als plaatje vond ik alleen die kiek uit Ibbenbüren net over de grens.

https://twitter.com/MrsSandvrouw/status/1478641427462696966

Dit is wat mij betreft een apocrief bewijs dat het inderdaad in Nederland heeft gesneeuwd. Wanneer nog meer?

Volgens het Europese model vrijdag al weer. Eerst vroeg in de nacht in het oosten. En dan ’s middags ook op andere plaatsen. Super natte sneeuw natuurlijk. Maar …

Voor zaterdagochtend wordt er lokaal zelfs een sneeuwdekje berekend.

Dan gaat het hele weekeinde stormachtig verlopen met in het Europese model enkel regen. Maar in het Amerikaanse model zaterdagavond in Groningen sneeuw.

Weer een week verder produceert het Amerikaanse model vanochtend droge sneeuw in de Lage Landen. Maar geen echte winterinval.

Die winterinval hebben we wel in de run van middernacht die spectaculair precies op 19 januari naar een winterse setting flipt. Zie het ensemble hierboven en ….

… dit prachtige Scandihoog. Nu ja het kan verkeren. We zullen zien of Rogé Haan gelijk krijgt met zijn 19e januari.

Trek ook zelf je conclusies met de pluim van het Europese model. Rogé heeft mij en ons sowieso al geholpen de eerste drie weken van het jaar af te schrijven voor de Lage Landen. Dit in combinatie met een mooie sneeuwverwachting voor de Alpen is niet gek. Ondertussen hebben we namelijk altijd ook internationaal entertainment zoals…

Sneeuw in Hurghada in Egypte. Het moet niet gekker worden.

https://www.youtube.com/watch?v=1yjquz7Yr7g

En Japan heeft echt gekkenhuis momenteel.

En ook in de USA.

Nog even terug naar de Alpen waar Vorarlberg en Kleinwalsertal natuurlijk voorlopen op de rest van Oostenrijk. Heel fraai hoor! En goed op tijd. De pistes waren niet meer super overal.

De modellen zijn erg chaotisch momenteel maar met de sneeuw van nu en komende weekeinde en medio volgende week nog wat is deze berekening wel realistisch van overal aan de noordkant een halve meter plus. Gewoon goed.

PS Donaties welkom of opsparen voor Rogé.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

6 reacties

Mick · 5 januari 2022 op 14:02

Laats plaatste Spy from the sky hier een berichtje dat het poolijs ver onder het langjarig gemiddelde lag. Het eerste jaar waarbij het niveau van het poolijs hoger lag dan vandaag is 2004, zie bron https://nsidc.org/arcticseaicenews/charctic-interactive-sea-ice-graph/ Alle jaren van 2021 tot 2004 hebben een lagere ijsbedekking op de noordpool dan dit jaar. Dan zou je zeggen dat er wel wat kou voorradig moet zijn met de juiste omstandigheden.

Hajo · 5 januari 2022 op 14:06

Die kou is er zeker maar er is heel wat voor nodig om het onze kant op te krijgen.

Aart · 5 januari 2022 op 14:23

Hajo, kan je mij wat uitleggen? Op Ventusky zie je voor bijvoorbeeld zondag een scheidingslijn in de luchtsnelheid van Ierland naar de Golf van Biskaje alsof de lucht tegen een muur botst. Dat lijkt mij onmogelijk, of de lucht moet daar recht omhoog gaan.
https://www.ventusky.com/?p=41.6;-15.9;3&l=gust&t=20220109/1200

Overigens een heel diepe depressie voor de kust van Groenland (935 hPa) morgen.
https://www.meteociel.fr/cartes_obs/gens_display.php?x=&y=&run=6&lat=63.375&lon=-40.3125&runpara=0&type=1&ext=1

    Hajo · 5 januari 2022 op 15:12

    Ja is net als breking van licht tussen lucht en water. Gaat idd omhoog over de kou heen. Altijd bij een front gaat de lucht aan de grond “de hoek om”. Maar dat moet je 3 dimensionaal zien. In dit geval is het een warmfront maar gebeurt ook bij het koufront.

      Aart · 5 januari 2022 op 21:11

      3-dimensionaal 🙂 . Natuurlijk, hoe logisch!

Aart · 5 januari 2022 op 21:30

Wordt een aardig lage luchtdruk (930 mbar) voor de kust van Groenland morgen! Severe Weather noemt het een Bomb Cyclone, https://www.severe-weather.eu/global-weather/north-atlantic-extratropical-storm-winter-season-2021-2022-mk/ .
Vandaag al windsnelheden van 165 km/uur (Ventusky / WXCHARTS).

Gesloten voor reacties.