Ibbenbüren op 30km van Enschede vanochtend

Ja in de Alpen sneeuwt het flink heb ik vanochtend al op Facebook Live laten zien. Maar gek genoeg sneeuw het ook in en rond Nederland. En niet voor het laatst vanochtend ook. Vooral komend weekeinde word bar ook met storm!

Sneeuw woensdagochtend

Vanochtend zou het echt moeten hebben gesneeuwd in Nederland. Maar als plaatje vond ik alleen die kiek uit Ibbenbüren net over de grens.

https://twitter.com/MrsSandvrouw/status/1478641427462696966

Dit is wat mij betreft een apocrief bewijs dat het inderdaad in Nederland heeft gesneeuwd. Wanneer nog meer?

Volgens het Europese model vrijdag al weer. Eerst vroeg in de nacht in het oosten. En dan ’s middags ook op andere plaatsen. Super natte sneeuw natuurlijk. Maar …

Voor zaterdagochtend wordt er lokaal zelfs een sneeuwdekje berekend.

Dan gaat het hele weekeinde stormachtig verlopen met in het Europese model enkel regen. Maar in het Amerikaanse model zaterdagavond in Groningen sneeuw.

Weer een week verder produceert het Amerikaanse model vanochtend droge sneeuw in de Lage Landen. Maar geen echte winterinval.

Die winterinval hebben we wel in de run van middernacht die spectaculair precies op 19 januari naar een winterse setting flipt. Zie het ensemble hierboven en ….

… dit prachtige Scandihoog. Nu ja het kan verkeren. We zullen zien of Rogé Haan gelijk krijgt met zijn 19e januari.

Trek ook zelf je conclusies met de pluim van het Europese model. Rogé heeft mij en ons sowieso al geholpen de eerste drie weken van het jaar af te schrijven voor de Lage Landen. Dit in combinatie met een mooie sneeuwverwachting voor de Alpen is niet gek. Ondertussen hebben we namelijk altijd ook internationaal entertainment zoals…

Sneeuw in Hurghada in Egypte. Het moet niet gekker worden.

https://www.youtube.com/watch?v=1yjquz7Yr7g

En Japan heeft echt gekkenhuis momenteel.

En ook in de USA.

Nog even terug naar de Alpen waar Vorarlberg en Kleinwalsertal natuurlijk voorlopen op de rest van Oostenrijk. Heel fraai hoor! En goed op tijd. De pistes waren niet meer super overal.

De modellen zijn erg chaotisch momenteel maar met de sneeuw van nu en komende weekeinde en medio volgende week nog wat is deze berekening wel realistisch van overal aan de noordkant een halve meter plus. Gewoon goed.

PS Donaties welkom of opsparen voor Rogé.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

6 reacties

Mick · 5 januari 2022 op 14:02

Laats plaatste Spy from the sky hier een berichtje dat het poolijs ver onder het langjarig gemiddelde lag. Het eerste jaar waarbij het niveau van het poolijs hoger lag dan vandaag is 2004, zie bron https://nsidc.org/arcticseaicenews/charctic-interactive-sea-ice-graph/ Alle jaren van 2021 tot 2004 hebben een lagere ijsbedekking op de noordpool dan dit jaar. Dan zou je zeggen dat er wel wat kou voorradig moet zijn met de juiste omstandigheden.

Hajo · 5 januari 2022 op 14:06

Die kou is er zeker maar er is heel wat voor nodig om het onze kant op te krijgen.

Aart · 5 januari 2022 op 14:23

Hajo, kan je mij wat uitleggen? Op Ventusky zie je voor bijvoorbeeld zondag een scheidingslijn in de luchtsnelheid van Ierland naar de Golf van Biskaje alsof de lucht tegen een muur botst. Dat lijkt mij onmogelijk, of de lucht moet daar recht omhoog gaan.
https://www.ventusky.com/?p=41.6;-15.9;3&l=gust&t=20220109/1200

Overigens een heel diepe depressie voor de kust van Groenland (935 hPa) morgen.
https://www.meteociel.fr/cartes_obs/gens_display.php?x=&y=&run=6&lat=63.375&lon=-40.3125&runpara=0&type=1&ext=1

    Hajo · 5 januari 2022 op 15:12

    Ja is net als breking van licht tussen lucht en water. Gaat idd omhoog over de kou heen. Altijd bij een front gaat de lucht aan de grond “de hoek om”. Maar dat moet je 3 dimensionaal zien. In dit geval is het een warmfront maar gebeurt ook bij het koufront.

      Aart · 5 januari 2022 op 21:11

      3-dimensionaal 🙂 . Natuurlijk, hoe logisch!

Aart · 5 januari 2022 op 21:30

Wordt een aardig lage luchtdruk (930 mbar) voor de kust van Groenland morgen! Severe Weather noemt het een Bomb Cyclone, https://www.severe-weather.eu/global-weather/north-atlantic-extratropical-storm-winter-season-2021-2022-mk/ .
Vandaag al windsnelheden van 165 km/uur (Ventusky / WXCHARTS).

Gesloten voor reacties.