Het is pure meteofiction maar tegelijk ook een dikke primeur: het is de allereerste superwinterse hoofdrun van een van de belanrijke weermodellen van winter 2013-2014. Het is de zojuist uitgekomen GFS06u. Arjan was er om 11.38u als de kippen bij om het schoons in ontvangst te nemen en wereldkundig te maken. Hierboven de eerste dit vriezende nacht in de Lage Landen en ik zeg er meteen bij dat we dan buiten een dunne kuststrook ook over ijsdagen praten.

temp2m_2911

We pakken even een serie kaarten van weer 24 uur later. De Alpen nauwelijks kouder dan de Lage Landen. Bedenk dat het in de Alpen al evengoed -15°C kan zijn. We zien zo waarom dat in deze berekening niet het geval is. Bedenk ook dat afgelopen voorjaar en vooral maart in de Lage Landen ijzig was maar in de Alpen normaal.

500hPa2911

De luchtdrukverdeling aan de grond plus de temperatuur (geopotentiaal) op ongeveer 5km hoogte. In de winter is het fijn als het op die hoogte warm is, want dat betekent dat het een dik en dus stevig hogedrukgebied is. Boven groenland bijvoorbeeld ligt vrijwel altijd een hoog maar meestal is het blauw. Dat zet je zo aan de kant.  

850hPa2911

Stukkie lager op 1450m (doe de getalletjes  x 10 en je hebt de hoogte). Het -5C lijntje mooi over de Alpen gekruld en meer hebben we niet nodig als wintersporters.

neerslag2911

Tuurlijk is er ergens tussen warm en koud veel neerslag. In dit geval rond Sochi waar ook de koude slurf uit Rusland heen slingert. En boven Roemenië waar de isobaren nauwer worden wat betekent dat de luchtkolom door een nauwe “opening” wordt geperst.

bewolking2911  

Tja het is winter en dan is er toch nog allerlei bewolking mogelijk in een hoog met 1050hPa kerndruk. De zwarte gebieden zijn wolkenloos. Meteen ook de reden waarom de Lage Landen in dit meteofiction scenario even koud zijn als de Alpen die dunne bewolking hebben. Vergeet nooit dat er maar één echt broeikasgas is: H2O.  

ens1411_06

Zo het ensemble is binnen. Zie hierboven voor Midden-Nederland. We verwachtten het al: deze hoofdrun is een koude uitbijter. Ook sterk afwijkend van wat de laatste hoofdrun van het Europese model doet. Het minste wat je kunt zeggen van deze spectaculaire run is: het zou keurig volgens de wetten van de natuurkunde kunnen! Je mag er dus voor duimen!

Categorieën: Weerkaarten

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

46 reacties

Gesloten voor reacties.