Extreme koude, zonnige dagen

Er worden waanzinnige temperaturen voorspeld, en dat niet enkel in de lage landen. In de Alpen staat er ook -15°C op het programma. Ondanks deze extreme koude wil je misschien toch de pistes op. Niet iedereen kan zijn vakantie zomaar annuleren en wie weet wil je toch gewoon enkele uurtjes de piste op. Wel ik geef jullie hier enkele tips en tricks die het toch mogelijk maken om te wintersporten. Want niets zo erg als tijdens jouw wintersportvakantie niet skiën toch?!  Het plaatjes hierboven komt vanuit het Montafon waar de thermometer vandaag al -11°C aangaf. Pluspunt die koude zorgt wel voor de mooiste foto’s!

Extreme temperaturen vragen om laagjes!

Om te beginnen kleed je je best in laagjes, investeer in een goed setje thermisch ondergoed, zowel een thermische broek als onderhemdje zijn een must. En geloof me er is wel degelijk kwaliteitsverschil. Een setje van Hema kan het goed doen op gewone dagen, maar bij extreme temperaturen ga je toch best voor een iets duurdere variant. Goed thermisch ondergoed houd je droog en warm tegelijk. Let op het dient goed aan te sluiten voor het beste effect. Vermijdt katoen dit neemt geen zweet op en hierdoor ga je afkoelen. Duur maar een echte aanrader is thermisch ondergoed met merinowol. Over jouw thermisch onderlijfje kan je eventueel nog een t-shirt dragen en dan pas een trui. Ga best voor een fleece of wol.Bang voor koude benen, draag dan een extra thermische broek. Heb je het te warm, trek dan een laagje uit in een warme tochtvrije omgeving. Zorg wel dat je nog goed kan bewegen, want anders heb je er natuurlijk ook niets aan. Je leest het al Jorne, je hebt een grotere koffer nodig voor Livigno ;-).

Investeer in goede vocht absorberende sokken, eventueel met merinowol erin. Beter één duurder paar dan koude tenen. 2 paar over elkaar dragen is echt niet handig. Mijn all time favorite zijn de Falke SK2. Ik draag ze op warme en koude dagen. Geen zweetvoeten, geen koude teentjes, geen pijn! Een andere investering die de moeite loont zijn goede handschoenen of wanten. Wanten zijn warmer en eventueel kan je er een dunnere handschoen onderaan dragen. Zo hoef je nooit met blote handen in de koude. Jouw buitenste laag is best wind- en waterdicht, maar dat had je zelf wel kunnen raden. Een echte koukleum kan ook best warmtepads voorzien.

Je hoort het al, je hebt ook een rugzak nodig om alles in te bewaren ;-)!

Extreme temperaturen vragen om gezichtsbescherming

Draag altijd een helm, deze beschermt jouw hoofd niet alleen het zorgt er ook voor dat je veel minder warmte verliest. Hieronder kan je nog een helmmuts dragen, maar je kan ook kiezen voor een complete facemask (of balaclava) in fleece. Dit zorgt ervoor dat jouw nek, neus en wangen ook direct ingepakt zitten. Zo komt er helemaal geen gure wind in jouw nek, veel handiger dan een sjaal. Moffel het kraagje van de balaclava nog in jouw trui en je zit helemaal goed. Ik heb er zelf meerdere van Airhole.
Absoluut een no – go tijdens deze koud is een gewone bril. Ga voor een goggle die enorm goed past. Zo hou je ook de koude weg van jouw ogen.

Ik draag hier een balaclava en een gewone Airhole erover. Daarnaast heb ik zelfs nog een airhood, die kan je volledig over jouw helm trekken. Wil je even al de types bekijken, klik dan hier. 

Extreme koude

Smeer trouwens altijd een gezichtscrème. Denk hierbij aan vaseline wil je iets anders dan kan dat natuurlijk ook, let gewoon op dat jouw product niet op basis van water gemaakt wordt. Ik kies voor Burt’s Bees miracle salve, ik smeer deze gewoon over mijn hele gezicht.

Extreme koude vraagt om cremes

Extreme temperaturen en smartphones

Steek jouw smartphone of gsm niet gewoon in jouw jaszak. Je zal de batterij snel zien dalen, terwijl je in deze omstandigheden wel altijd bereikbaar moet zijn. Wikkel jouw gsm in een zakdoek en een washandje, hierdoor blijft hij beter beschermt tegen de koude. Hou ook jouw fototoestel uit de directe koude.

Extreme temperaturen vragen om beweging

Wat je best kan doen is gewoon een overdekte lift of gondel nemen om je te verplaatsen. Is dit geen optie probeer dan kan je best niet te lang stil te zitten in de lift, beweeg met jouw armen en benen. Het kan ridicuul lijken, je gaat hier wel genot van hebben. Probeer ook niet stil te staan op windgevoelige plaatsen, ga liever iets verder. Net zoals dat je beter kan wachten of rusten in het zonnetje dan in de schaduw.

Daarnaast kan je best om het uur toch even binnen de warmte gaan opzoeken, zeker wanneer je met kinderen op de piste bent. Geniet van een heerlijke warme drank (zonder alcohol). Rust je even buiten uit, leg dan niet jouw handschoenen of wanten in de koude. Steek ze weg zodat ze warm blijven.

Aja en eet voldoende, je verbruikt heel veel energie wanneer je kou hebt! Stop toch maar een muesli-reep in jouw rugzak of geniet tijdens een pauze van overheerlijke kaiserschmarrn zoals ik.

Heb jij nog goede warmte-tips? Deel ze hieronder!


Cescia

Spendeert haar winters het liefst in Het Montafon op haar Snowboard. Daarnaast heb ik een "gezonde" sweaterverslaving en ben ik een echte sneakerjunkie. :) Ik leef van dag tot dag!

31 reacties

Gesloten voor reacties.