Ach we doen maar weer eens een boude voorspelling. In tegenstelling tot de afgelopen hete fase moet een hittegolf deze keer wel kunnen gaan lukken. Vijf aaneengesloten dagen boven 25 waarvan 3 boven 30 graden. Dat moet vanaf 10 augustus los kunnen!

Het Amerikaanse model is het meest optimistisch, dat wil zeggen als je van hitte houdt.

Het is kiele kiele als je in de nieuwe pluim van het Europese weermodel kijkt. Wat daar weer echt opmerkelijk is, is de aanhoudende droogte.

Natuurlijk zien we neerslagkansen in de pluim maar de hoofdrun ligt plat op de bodem tot het gaatje …

En dan zijn we in de Lage Landen toch op weg naar een record droog jaar. Hoe was nu ook weer de prognose met betrekking tot door mensen veroorzaakte klimaatverandering? Natte gebieden natter en droge gebieden droger? Mmmm.

Heel Europa doet mee met het mooie weer, zie bijvoorbeeld Zell am SeeKaprun.

Het land dat de klos is de komende periode behalve Schotland en Noorwegen dan is Roemenië. Daar opmerkelijk veel regendagen. Aan het eind van deze berekeningsperiode kan het weer ook in west-europa weer omslaan. We gaan zien of we dan de eerste hittegolf van het jaar hebben gescoord.

Wie dan leeft wie dan zorgt. In het “nu” gaat het weer een mooie periode zijn voor vele mooie paragliding tandemvluchten!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.