Ach we doen maar weer eens een boude voorspelling. In tegenstelling tot de afgelopen hete fase moet een hittegolf deze keer wel kunnen gaan lukken. Vijf aaneengesloten dagen boven 25 waarvan 3 boven 30 graden. Dat moet vanaf 10 augustus los kunnen!

Het Amerikaanse model is het meest optimistisch, dat wil zeggen als je van hitte houdt.

Het is kiele kiele als je in de nieuwe pluim van het Europese weermodel kijkt. Wat daar weer echt opmerkelijk is, is de aanhoudende droogte.

Natuurlijk zien we neerslagkansen in de pluim maar de hoofdrun ligt plat op de bodem tot het gaatje …

En dan zijn we in de Lage Landen toch op weg naar een record droog jaar. Hoe was nu ook weer de prognose met betrekking tot door mensen veroorzaakte klimaatverandering? Natte gebieden natter en droge gebieden droger? Mmmm.

Heel Europa doet mee met het mooie weer, zie bijvoorbeeld Zell am SeeKaprun.

Het land dat de klos is de komende periode behalve Schotland en Noorwegen dan is Roemenië. Daar opmerkelijk veel regendagen. Aan het eind van deze berekeningsperiode kan het weer ook in west-europa weer omslaan. We gaan zien of we dan de eerste hittegolf van het jaar hebben gescoord.

Wie dan leeft wie dan zorgt. In het “nu” gaat het weer een mooie periode zijn voor vele mooie paragliding tandemvluchten!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.