Poedersuiker deze ochtend in Hochkrimml. Dat is toch een van de leukste dingen op wintersport? Je gordijnen openen en wat verse sneeuw zien. Klaar voor een lekkere dag op de piste! Nouja vandaag is het misschien net wat anders want lees maar even hier mee waarom. Ik ga er geen woorden meer aan vuil maken, vanaf nu is het 36 uur nowcasten, laat weten hoe jij het ervaart in de Alpen!

Boven de halfpipes van Laax was vanmorgen nog een prachtig plaatje te zien. De ochtend kan nog best prima skicondities verzorgen!

Waar ze toch ook zekerweten gaan genieten is in de Rudolfshutte waar Hajo met een paar gezinnen zit die via wswm daar terecht zijn gekomen en hun witte kerst gaan vieren! Want daar op 2300m dikke sneeuw komende dagen.

Zoals gisteravond beloofd vandaag wat meer toekomstmuziek, meteofictie, eens zien of de modellen vandaag horror, thriller of romantische komedie als genre kiezen. Hierboven de situatie voor ongeveer tot en met nieuwjaar. Iedere keer opnieuw wordt de hoge druk boven het VK opgevuld vanuit de Azoren. De kaart ziet er warm uit maar hij staat gewoon garant voor rustig gemiddeld winterweer. De Alpen aan de oostelijke sectie met dan meestal wind uit noord of zelfs oost. Vrij perfect skiweer eigenlijk, hoe vaak de zon zich gaat laten zien is nog wel onzeker. De Lage Landen met een inversiehoogje, frisse nachten, mist, veelal grijs. Tja we doen het er maar mee. Alle depressies koersen over het hoog heen en klappen op de Noorse kust.

Een vrij neerslagrijk ensemble daar haha, je zal er maar wonen 😉

Voor iedereen die wat geld gaat verbrassen aan vuurwerk, net als ik trouwens, dat hoog lijkt stand te houden tot oud en nieuw. Daarmee zouden we op een droge jaarwisseling afstevenen, dat is wel zo leuk. Het moet natuurlijk ook weer niet mistig en windstil zijn want dan zie je je vuurpijlen niet, maargoed het is nog te vroeg om over details te praten.

Over het verdere verloop zijn de modellen het eigenlijk wel redelijk eens nu. Het hoog wordt tijdens of net na de jaarwisseling iets te noordelijk gestuurd dus kan er wat kou uit het oosten Europa in vloeien. Eindigt dat hoog nog wat noordelijker dan gaan we aan een LL winter(tje) denken, nu zullen we het met gewoon wat meer kou moeten doen. Het Europese model is trouwens wel vrij positief over deze ontwikkeling.

Kijk eens wat voor pukkel koude lucht daar diep Spanje wordt in gestuurd! Voor de Lage Landen niet zo interessant maar wel voor de Alpen. Eens zien:

In de noordoostelijke stroming eerst wat sneeuw voor Oostenrijk. Vervolgens de ontwikkeling van een genuadepressie met een intense retour d’est! Ik weet dat de gebieden rond Turijn niet de populairste onder ons Laaglanders zijn maar dit weerfenomeen is toch altijd wel bijzonder. Mede mogelijk gemaakt door de krul in de Alpen, de Po-vlakte en de Middellandse Zee vlakbij. Gaan we in de gaten houden!

In het GFS niets van het bovenstaande, het hoog blijft te zuidelijk en echt sneeuw kan de Alpen niet bereiken. Gewoon fris winterweer, mocht het zo uitkomen, ook echt dik prima voor alle wintersporters!

Maar dan iets wat sinds de afgelopen runs mijn absolute aandacht opeist. We kijken alleen naar het GFS want die berekent al tot in de 2e week van januari. En dan denk je misschien, dat is zo ver weg, dat komt toch nooit uit, laat ze maar babbelen die jongens van Wintersportweerman. Ik moet oppassen maar wil het nu al een ‘scenario’ noemen voor die 2e week van januari. Depressie-activiteit ruimt eigenlijk uit het niets ineens de hoge druk op en komt met een enorme bak kou uitzakken vanaf de Noordpool. De paarse kleuren over vertegenwoordigd. En waarom geloof ik hierin? Nou kijk eens naar de afgelopen 4 runs en ook nog de para van vannacht ertussen. Alle 5 keren die situatie, ik zie een patroon. Natuurlijk is het volledig onzeker waar het precies koud gaat worden maar dat dit de kaarten eens goed kan opschudden is zeker. Naja opschudden? Eerder alle kaarten in de lucht gooien, want ineens zulk geweld uit het noorden zien we toch erg weinig. 2010 misschien?

Dit is het ensemble voor de luchtdruk op een punt ver noordelijk van ons op de Noordzee, zo ongeveer tussen Nederland en Noorwegen in. Op het moment dat hier een flink diepe depressiekern ligt met dus een lage luchtdruk dan kan het zomaar eens stevig gaan winteren in zowel de Alpen als de Lage Landen. En wat zien we? Eerst de hoge druk periode tot ongeveer 4 januari en vanaf dan een absolute crash! De hoofdrun gaat off the charts! Maar ook het gemiddelde duikt naar beneden, dat is zeer positief.

Zo zou dat er dan uit kunnen zien, schitterende winterkaart van het GFS van vannacht. Maar gister in het weercafe dropte ik al een vergelijkbare kaart, een ‘scenario’ dus.

Zou dat dan komen door die mysterieuze SSW? Zou zomaar kunnen want de effecten van dit fenomeen worden aangenomen 14 dagen later in de lagere atmosfeer door te werken. Het is wel heel toevallig dat die polar vortex vandaag zover naar Europa is gezakt en dat er exact 14 dagen later in de 2e week van januari ineens verhoogde depressie-activiteit uit het hoge noorden op de kaarten staat. Meestal lees je vooral over een verhoogde kans op hoge druk blokkades maar is het omgekeerde ook waar voor depressies? Binnenkort meer!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

113 reacties

Gesloten voor reacties.