De groeten uit Iglo Lake Lodge in Labrador Canada. Er ligt nog een beetje sneeuw! De eigenaar Jom Burton stelt: “Voor het eerst in 50 jaar heb ik een sneeuwscooter moeten laten invliegen om nog voorraden bij het kamp te kunnen krijgen”. Er zit genoeg zalm en forel in het meer maar vissen is ook niet je van het in deze omstandigheden.

In de Alpen is de winter ver weg. Sterker nog: het is na alle regen de laatste tijd weer een hele mooie fase!

Vooral de noordkant van de Alpen lijkt nog maar weinig neerslag te krijgen. Als het al komt dan in de vorm van wat regen in de namiddag. De Lage Landen en nu ook Frankrijk extreem droog de komende 10 dagen.

Idem in het Europese model.

En we hebben “touchdown”: de grafiek raakt voor het eerst aan de lijn van de 5% droogste jaren. Vier mogelijkheden nu: we stoten door naar de curve van recordjaar 1976, we blijven de 5% een tijdje aanhouden en dan: ofwel er komt een natte periode in de vakantie en het wordt toch een “normale” zomer. Of we stijgen vrolijk door en blijven echt extreem droog op recordkoers.

Afsluitend nog even een blik op het Arctische zeeijs. Mede naar aanleiding van heet bericht bovenaan. De oceanen zijn tamelijk koud momenteel. Veel sneeuw in Canada. En het zeeijs? Gewoon lekker in het midden van de huidige klimaatfase (laatste 12 jaar). We zitten evident een stuk lager dan in de jaren tachtig en negentig. Wat daarvoor was weten we niet want er waren nog geen satellieten. Hoe het verder gaat weten we ook niet.

Hier niet de ijsdikte maar de uitbreiding. Hier waren we erg laag. Maar kruisen we nu de lijn van recordjaar 2012. Zit je terug in de grijze zone heb je een “niets aan de hand” verhaal. Dat is dan ook echt het meest wijze wat je kunt vertellen over klimaat de laatste 20 jaar: “nothing to see here, move on”. Natuurlijk: tussen 1975 en 1998 warmde het klimaat snel op. En kregen we plotseling mooie zomers….

Voor 1975 waren de zomers allerbellabberdst (mooi Scrabble woord of Galgje). Rudi Carrell merkte dat en maakte een geweldig liedje waar de weergoden blijkbaar gevoelig voor waren. Het is mijn vriend Günther Aigner die dit verband heeft ontdekt.

Zet de Engelse ondertitels aan als je Duits niet goed genoeg is. Ik heb dat ondertiteld. Nederlands volgt nog. Interessant materiaal niet?

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

14 reacties

Gesloten voor reacties.