meteoroloog

Wie had gedacht dat we kerst 2014 over de Alpen moesten berichten alsof het om de Wintersport-Arena Sauerland ging! Ongelofelijk. Ongekend. Hoewel? Is het wel zo ongekend in de door een positieve PDO gemarkeerde opwarmende klimaatfase van 1975 tot 1998, waarvan we nu in het solar max van zonnecyclus 24 nog een “naproefje” beleven? Met dan aan Valentijns moeder hierboven de mening van Peter Hörl die al sinds 1972 de Hintereitlift bij Maria-Alm beheert. Hij zegt in feite: “Een groene kerst in de Alpen is volledig normaal!” Nu kan ik bevestigen dat kerst 1986 inderdaad helemaal groen was tot op de Haut-Forts (2400m) van Avoriaz. Het jaartal 1992 in dit artikel klopt zeker niet. Dit moet  1990-1991 zijn. Het seizoen waarin skileraren in Saalbach-Hinterglemm ’s middags na de lessen afspraken om te gaan voetballen op een perfecte grasmat beneden in het dal. 1991-1992 was mijn eerste seizoen als skileraar daar – een megasneeuwseizoen – en ik hoorde alle verhalen van het rampseizoen ervoor. De babyliftjes werden afgebouwd en op 2000m weer opgebouwd om nog skilessen aan de ukkies te kunnen geven. 1992-1993 was weer een mega-sneeuwjaar waarin ik in een lawine eindigde zoals de mensen die mij hier al jaren volgen weten.

pdo-amo

Tja, die Peter Hörl moet het weten niet? Een groene kerst in de Alpen “is volledig normaal”. Dacht het niet en weet je waarom niet? Omdat “sinds mensenheugenis” een loos begrip is als het om klimaat gaat. De korte klimaatcycli duren een half mensenleven waardoor ieder van ons eigenlijk op het verkeerde been staat. Mensen van middelbare leeftijd hebben eigenlijk hun hele bewuste leven in een warme fase geleefd en denken nu dat dat normaal is. Maar we zitten nu weer in een negatieve PDO en men verwacht dat de AMO vrij spoedig ook weer negatief wordt.

solar-cycle-nov2014

Verder weet niemand wat er vanaf 2015 gaat gebeuren. We zitten nu in het tweede maximum van de ongekend zwakke zonnecyclus 24 nadat de hele tweede helft van de 20e eeuw ongekend sterke zonnecycli kende. Astrofysici verwachten dat cyclus 24 erg lang zal na-ijlen en dat daarna een fase komt die sinds de 17e eeuw of in elk geval niet later dan de eerste decennia van de 18e eeuw niet meer is voorgekomen. Tja dus aan wie moeten we vragen wat normaal is? Aan de schilders van de 17e eeuw misschien?

De huidige barre situatie leidt tot extreme verschillen voor wie naar het ene of het andere gebied rijdt. Het is echt het ken net of het ken niet! Kijk je bijvoorbeeld op blog.zillertalarena.com, het blog waarmee Frank & Mike ons het hele seizoen informeren vanuit de Zillertal Arena zie je dat er nog best prima condities heersen. Kijken we echter naar de SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental waar Jeroen gisteren is gearriveerd zien we….

jeroen2 jeroen1jeroen3

Met dank aan Engel!

engel1912

En dit is de Schmittenhöhe vanochtend. De pistes boven zijn prima maar de regen gisteren heeft het plaatje flink aangetast. Zal het plaatje nu snel weer worden hersteld en zo ja vanaf welke hoogte?

[metaslider id=51145]

Maak allemaal snel weer je sommetjes met de kaarten voor Karlijn na Karlijn en voor Chanel en na Chanel. Met betrekking tot Chanel (het kerstdumpje) moeten we vermelden dat het Amerikaanse model er voor de afwisseling vanochtend eens in gelooft maar doorgaans niet. Het Europese model zegt steady van wel. Mag ik blij zijn vanochtend met “onze” van 23-0=23mm voor Karlijn en dan nog 36-23=13mm voor Chanel. Die neerslag wordt voor beide sneeuwmomenten wel berekend met een luchtdruk van tussen de 1018 en 1025hPa. Dat betekent dat de weergoden vol aan de knop zitten om de boel ook nog neerwaarts te kunnen bijstellen. Te veel optimisme is verkeerd.

ensoost1912

Een punt voor de oostelijke noordkant van de Alpen. Het kwik zit in feite al in de glijvlucht omlaag na een absurd warme nacht afgelopen nacht. Ook in Nederland trouwens. Vannacht werd het in De Bilt niet kouder dan 11,4ºC en dat is een gedeelde derde plaats in de top10 van december maandrecords sinds 1901. Zie hierrr op weergegevens.nl. Het wordt nu dus alleen maar kouder en er zijn twee neerslagmomenten in de Alpen. De nacht op zaterdag en de nacht op zondag. Samen Karlijn. Sneeuwgrens hier in Oostenrijk dalend naar 800 tot 1500m op zaterdag en naar 500 tot 800m op zondag. Dan weet je wat je hebt! Chanel is te zien en ook de grote onzekerheid (meer spaghetti) vanaf Kerst. De drie warme dagen na het weekeinde die mogelijk gepaard gaan met hardnekkige dalnevel (vgl. Zell am See vanochtend) zie je ook.

enszk1912

In de Franse Alpen zien we veel minder neerslag uit Karlijn. En de sneeuwgrens zakt hier met moeite onder de 1500m. Helaas gaat het meeste als regen in de Jura neer. Zie de mm-kaarten hierboven. Wanneer krijgen de Franse Alpen een broodnodige volgende dump? De beste kansen zijn voor de jaarwisseling. Maar momenteel zien we even geen sneeuwbom meer. Maar dat flitst natuurlijk op en neer.

ensfraalp1912

 

De zuidkant van de Alpen. Typisch zie je in zuidkantensembles altijd in de spaghetti wel en grote dump. Zuidkant van de Alpen is gewoon meer alles of niets. Een paar keer grote sneeuw per jaar en verder vooral veel zon. Behalve vorig jaar dan en ook de afgelopen zomer en herfst dat er grote nattigheid was. Maar voor de zuidkant weten we het dus niet. Het zou daar “rampzalig” droog kunnen blijven. Maar ook dat is betrekkelijk want het zijn meesters met kunstsneeuw. We zijn dus weer afhankelijk van de ooggetuigenversgalen de komende periode lijkt me.

Als uitsmijter vandaag…. een komisch Oostenrijks duo uit de tijd van de “ken net”-reclame. H/T Bruno Verhoeven – Chalet Basecamp St. Martin am Tennengebirge.

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

120 reacties

Gesloten voor reacties.