Actueel panorama Val Thorens

Komende zaterdag begint de Dutchweek in Val Thorens. Op Dutchweek.nl vind je alles wat met die week te maken heeft. Het is ooit spontaan ontstaan onder Nederlandse wintersportfans: een soort laatste week genieten van de wintersport. En nu is het een huge event geworden. Op verzoek van de organisatie let ik in dit weerbericht speciaal op de condities in de Trois Vallées en in Val Tho. Hierboven alvast het panoramaplaatje van hoe het dorp op 2350m en het gebied er nu bij liggen. 

Ik begin dit weerbericht meteen maar met het lastige ensemble (grafiek hieronder) waarin je de neerslag- en de temperatuurverwachting bij elkaar ziet voor ruwweg een hoogte van 1500m. Dat betekent dat je voor het kwik in Val Thorens al 5°C kunt aftrekken van de bovenste curve. Het laagste punt in de Trois Vallées is 1300m en daarvoor moet je juist 1°C hoger gaan zitten. Voor de top van het gebied 3200m geldt dat je 10°C kouder moet gaan dan die curve. Juist door het turbulente weerbeeld voor de komende week kloppen die vuistregels aardig en heb je geen inversies waarbij het beneden koud is en boven warm.

Ensemble Franse Alpen

Wat zien we? We komen nu van een koude fase met leuke verse sneeuw tot ruim onder de 1500m. Juist nu schiet de vorstgrens omhoog naar 3000m. En tot en met het weekeinde is een relatief droge fase waarin onweersbuien vanuit het westen niet eens tot de Franse Alpen weten door te dringen. Zondag in de namiddag hangt het erom of de buien weten door te dringen. Vooral maandag en dinsdag zal het met name in de namiddag wel tot flinke buiïgheid komen met neerslaghoeveelheden van 5 tot 25 millimeter regen en boven de sneeuwgrens 5 tot 25cm sneeuw.

Bewolking dinsdag 2 mei

De sneeuwgrens? Het zou schitterend zijn om te kunnen beloven dat die niet boven de 2350 meter uitkomt maar dat kan op dit moment niet. Het is behoorlijk waarschijnlijk dat het op dorpsniveau in Val Thorens ook zal regenen. De sneeuwgrens zou zelfs wel eens rond de 2600m kunnen gaan liggen. Het goede nieuws is dat Val Thorens diep in de Alpen ligt en dat je met een beetje geluk geen stortbuien krijgt, maar alleen wat motregen. Het is wel een beetje pech want verder naar het oosten in de Alpen en ook aan de zuidkant blijft het grotendeels droog. Het tweede goede nieuws is dat het na dinsdag ook in de Franse Alpen weer een paar dagen droog zal zijn. Woensdag en donderdag kunnen al weer aardig zonnig uitpakken. Zie ook de kaart hierboven.

Webcams Alpen vanochtend 26 april
[fbphotos id=403031643064380]

Nog twee plaatjes uit Val Tho van vanochtend. Mooi is de plaat uit Saas Fee met zo’n grillige Föhnige wolkenformatie. Dat is de warmte die juist vandaag vanuit het zuidoosten in het Alpengebied binnendringt. Het plaatje uit Montchavin Les Coches toont de poeder waar vandaag nog volop van genoten wordt.

Snowboarder omgekomen in lawine Val Thorens
Over poeder gesproken: dinsdagavond is een Weense snowboarder van 32 jaar oud overleden in een lawine in de buurt van Val Thorens. Het gebeurde rond 19uur ’s avonds nadat hij met enkele vrienden op sneeuwschoenen een hoge berg had beklommen (bron). Kijk: dat is dan weer het grote voordeel als het nu warmer wordt en even gaat regenen. Dat heeft een grote stabiliserende werking. Waarbij je ook aankomende week boven 2600m op schaduwhellingen kans op Schneebretts houdt terwijl in de lagere zones in de namiddag natte sneeuwlawines zouden kunnen optreden.

Actueel lawinebulletin Trois Vallées

Klik op de kaart hierboven voor een actueel lawinebulletin. Wordt dagelijks automatisch ververst! 

Hieronder nog de Bizz Uploads….

[fbphotos id=402044946496383]


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

1 reactie

Gesloten voor reacties.