Actueel panorama Val Thorens

Komende zaterdag begint de Dutchweek in Val Thorens. Op Dutchweek.nl vind je alles wat met die week te maken heeft. Het is ooit spontaan ontstaan onder Nederlandse wintersportfans: een soort laatste week genieten van de wintersport. En nu is het een huge event geworden. Op verzoek van de organisatie let ik in dit weerbericht speciaal op de condities in de Trois Vallées en in Val Tho. Hierboven alvast het panoramaplaatje van hoe het dorp op 2350m en het gebied er nu bij liggen. 

Ik begin dit weerbericht meteen maar met het lastige ensemble (grafiek hieronder) waarin je de neerslag- en de temperatuurverwachting bij elkaar ziet voor ruwweg een hoogte van 1500m. Dat betekent dat je voor het kwik in Val Thorens al 5°C kunt aftrekken van de bovenste curve. Het laagste punt in de Trois Vallées is 1300m en daarvoor moet je juist 1°C hoger gaan zitten. Voor de top van het gebied 3200m geldt dat je 10°C kouder moet gaan dan die curve. Juist door het turbulente weerbeeld voor de komende week kloppen die vuistregels aardig en heb je geen inversies waarbij het beneden koud is en boven warm.

Ensemble Franse Alpen

Wat zien we? We komen nu van een koude fase met leuke verse sneeuw tot ruim onder de 1500m. Juist nu schiet de vorstgrens omhoog naar 3000m. En tot en met het weekeinde is een relatief droge fase waarin onweersbuien vanuit het westen niet eens tot de Franse Alpen weten door te dringen. Zondag in de namiddag hangt het erom of de buien weten door te dringen. Vooral maandag en dinsdag zal het met name in de namiddag wel tot flinke buiïgheid komen met neerslaghoeveelheden van 5 tot 25 millimeter regen en boven de sneeuwgrens 5 tot 25cm sneeuw.

Bewolking dinsdag 2 mei

De sneeuwgrens? Het zou schitterend zijn om te kunnen beloven dat die niet boven de 2350 meter uitkomt maar dat kan op dit moment niet. Het is behoorlijk waarschijnlijk dat het op dorpsniveau in Val Thorens ook zal regenen. De sneeuwgrens zou zelfs wel eens rond de 2600m kunnen gaan liggen. Het goede nieuws is dat Val Thorens diep in de Alpen ligt en dat je met een beetje geluk geen stortbuien krijgt, maar alleen wat motregen. Het is wel een beetje pech want verder naar het oosten in de Alpen en ook aan de zuidkant blijft het grotendeels droog. Het tweede goede nieuws is dat het na dinsdag ook in de Franse Alpen weer een paar dagen droog zal zijn. Woensdag en donderdag kunnen al weer aardig zonnig uitpakken. Zie ook de kaart hierboven.

Webcams Alpen vanochtend 26 april
[fbphotos id=403031643064380]

Nog twee plaatjes uit Val Tho van vanochtend. Mooi is de plaat uit Saas Fee met zo’n grillige Föhnige wolkenformatie. Dat is de warmte die juist vandaag vanuit het zuidoosten in het Alpengebied binnendringt. Het plaatje uit Montchavin Les Coches toont de poeder waar vandaag nog volop van genoten wordt.

Snowboarder omgekomen in lawine Val Thorens
Over poeder gesproken: dinsdagavond is een Weense snowboarder van 32 jaar oud overleden in een lawine in de buurt van Val Thorens. Het gebeurde rond 19uur ’s avonds nadat hij met enkele vrienden op sneeuwschoenen een hoge berg had beklommen (bron). Kijk: dat is dan weer het grote voordeel als het nu warmer wordt en even gaat regenen. Dat heeft een grote stabiliserende werking. Waarbij je ook aankomende week boven 2600m op schaduwhellingen kans op Schneebretts houdt terwijl in de lagere zones in de namiddag natte sneeuwlawines zouden kunnen optreden.

Actueel lawinebulletin Trois Vallées

Klik op de kaart hierboven voor een actueel lawinebulletin. Wordt dagelijks automatisch ververst! 

Hieronder nog de Bizz Uploads….

[fbphotos id=402044946496383]


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

Gesloten voor reacties.