Klik voor grotere kaart

Vandaag moet het hoge woord er maar eens uit dat we niet helemaal gerust kunnen zijn op de temperaturen in de aankomende twee weken. Dat betekent meteen ook dat ik zo dadelijk mijn archiefartikel Hoe maak ik van voorjaarsskiën een droom? maar eens ga posten. Heb je een dik sneeuwdek, dan kun je namelijk nog wel even vooruit – het toerskiseizoen duurt zelfs tot eind juni – maar dan moet je wel weten hoe ermee om te gaan.   

[fbphotos id=358320360868842]

De kaart bovenaan dit bericht laat het spanningsveld zien waar we vermoedelijk naar toe gaan. Het ziet ernaar uit dat de landen rond Zwarte Zee wel aanhoudend lage temperaturen zullen hebben, terwijl in West-Europa zachte lucht vrij spel krijgt. Op de bovenstaande ensembles voor Zwitserland en Roemenië zie je echter ook dat na maandag de 27e eigenlijk niets zeker is, want ook in Roemenië zijn vele zachte lijntjes. Daarbij is het weer zoals altijd een kwestie van yin en yang: is het ergens te warm, is het ergens anders te koud.     

Klik voor grote versie

Bij bovenstaande kaart moeten we wel even slikken. Waar blijft de sneeuw in een groot deel van de Alpen tussen nu en volgende week woensdag? Zo snel zal het toch niet gaan? Nee, deze kaarten geven ook een vertekend beeld. De resolutie van de berekeningen is hoog (vakken van 50x50km) waardoor je individuele Alpendalen niet kan berekenen. De gemiddelde hoogte in zo’n vak is altijd veel lager dan het niveau van skigebieden als Valfréjus of Crans-Montana.

Ik noem nu bewust gebieden in de Franse Alpen en Zwitserland omdat de aanslag op het sneeudek daar veel groter zal zijn dan in Oostenrijk waar het zowel wat kouder zal blijven (dichter bij de Zwarte Zee) als meer bewolkt! De grote winnars qua sneeuwdek zijn de Noorse Fjorden, Zweden, Finland en Rusland.   

Hieronder meer analyse en een blik op de sneeuw die zondag en maandag gaat vallen…

Klik voor grotere kaart

Hierboven de totale accumulatie uit het front dat de Alpen zondag bereikt en dat in de nacht op dinsdag uitsneeuwt. Heel veel is het dus niet. Wel is tijdens de sneeuwval de vorstgrens ook een stuk lager zodat het onder de 800m op de meeste plaatsen sneeuwt. De aankomende dagen moeten we in Oostenrijk rekening houden met lichte regen tot minimaal 1500m. Nogmaals: de aanstaande zachte fase is uitstekend voor de verlaging van het lawinegevaar! Maar het moet natuurlijk geen weken zo blijven…

De drie modellen die ik volg bereken de frontpassage allemaal weer anders. Voor neerslag Amerikaans weermodel (GFS) zie de Wintersport Weerkamer hieronder.  Voor het gemak heb ik hieronder de andere twee modellen neergezet.

Neerslag Europese weermodel (ECMWF)
[fbphotos id=358320894202122]

Neerslag Canadese weermodel (GEM)
[fbphotos id=358322990868579]

Het GEM-model wijkt af doordat het de neerslag dinsdag ook de Franse Alpen laat bereiken en omdat het ook voor woensdag en vrijdag weer nieuwe neerslag naar Oostenrijk stuurt. En helaas niet met een lage sneeuwgrens. De andere twee modellen laten het vanaf dinsdag snel opklaren zodat er tenminste zonnige zachte dagen volgen. Tja en dan moeten we gaan zien hoe rap het gaat met het sneeuwdek!

De Bizztravel Sneeuwhoogte App gaat heel belangrijk worden de komende weken. Beter nog dan op de webcams kunnen we op de foto’s die we samen maken volgen hoe het sneeuwdek zich houdt! 

Fotos Bizztravel Sneeuwhoogte App  
[fbphotos id=358337954200416] 

Nu ligt er nog genoeg en is alles cool! 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

40 reacties

Reacties zijn gesloten.