grandmassif1511

We hebben maar één aarde (nee maak niet de denkfout te zeggen dat er maar één planeet is, dat is natuurlijk grote klets – maar op Mars etc. zijn geen skigebieden) en dus moeten we steeds kijken wat er gebeurt. We kunnen maar moeilijk identieke sitiuaties uit andere jaren vinden. Vandaag begint daarom een interessant experiment: wat gebeurt er met de reeds gevallen sneeuw als je vervolgens 14 dagen Föhn hebt onderbroken door 2 dagen sneeuwval?

fohnfase

Zoals in deze grafiek ziet dat eruit aan de noordkant van de Alpen. Vrijdag en zaterdag sneeuwt het in de Alpen omdat het kwik op 1500m eventjes 8 graden keldert. Morgen kan het licht regenen tot wel 2000m vooral in Oostenrijk zoals je ziet. Daarna is het zacht en droog tot we naar het zich laat aanzien met nieuwe sneeuw de maand uit gaan.

mega_vercorin_montagne

Dus wat gebeurt er bijvoorbeeld met deze sneeuw in Vercorin in het Val d’Anniviers? Je ziet dat de pistenbuly de piste perfect heeft geprepareerd. Blijft het op deze hoogte op deze noordhelling boven het Rhôhnedal allemaal mooi wit? Ook buiten de piste? Je zou het haast denken… We gaan het zien. Nadeel van de Föhn is sowieso dat kunstsneeuwproductie ook voorbij is. De matige wind over de kammen zorgt ervoor dat het ’s nachts amper vriest. Ook op hoogte niet.

zugspitzegif

Op de Zugspitze vanochtend deze mooie overgang. Hoe mooi is die aardse atmosfeer met al zijn vormen en kleuren!

funtensee1511

Het was een heldere ijzige nacht samengaand met de supermaan. Op de Beierse Funtensee daalde het kwik voor het eerst naar -25ºC. Daar komen we de komende dagen niet meer in de buurt. Je ziet het: zelfs ’s nachts blijft het dooien. Hoe warm wordt het in Nederland?

schermafdruk-2016-11-15-12-02-48

Met een beetje geluk tikken we de 15ºC nog eens aan en moeten we nog eens gras maaien. Donderdagmiddag wordt het guur. Dan blijft het regenen terwijl het opwarmt en dan koelt het geleidelijk weer af naar normale waarden.

fohn2211

Wat gaat de Föhn in de Alpen doen. Hoe ziet het eruit? Zo dus bijvoorbeeld… met veel sneeuw in de Italiaanse Alpen misschien volgend op de sneeuw in het weekeinde aan de noordkant.

fohn5

De zuidelijke Föhnwind creëert mede door de neerslag aan de zuidkant een gigantisch temperatuurverschil tussen een koude “druppel” of “lens” die aan de zuidkant opgesloten zit en de temperatuur in de dalen aan de noordkant. München kan op die manier in de winter soms zelfs op 20ºC komen. Ze heet wordt de soep deze keer niet opgediend. Maar het blijft een “gevaarlijk experiment” dat wat ons betreft zo snel mogelijk wordt beëindigd. Rond de maandwisseling lijkt dat inderdaad het geval. Duim ff mee dat het ook gebeurt!

PS Ook het Val d’Anniviers open komende zaterdag


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

36 reacties

Gesloten voor reacties.