Komende week brengt ex-orkaan Humberto ons naar een nazomers hoogtepuntje en overlaadt ons het weekend erop met een boel nattigheid . Het zou het scenario van een erotische film kunnen zijn, maar dat is het niet. Het is gewoon het weerbericht voor de komende tien dagen. Komt die tropische stud zich dus uiteindelijk toch nog met ons weer bemoeien.[dc_slider slider=”23382″ captions=”true”]Momenteel is Humberto een gewone depressie geworden en ligt hij ten westen van de Azoren. As we speak wordt hij in de straalstroom opgepikt en komt hij onze kant uit. Aan de voorzijde ervan werkt hij als een kaasschaaf. De warmte op grote hoogte die klassiek boven de Azoren aanwezig is, wordt bijeengeharkt, opgefrommeld en naar onze omgeving gebracht. Resultaat: heel het Azorenhoog schuift onze kant op. In de zomerperiode zou dit sowieso garant staan voor hoogzomer. Maar ondertussen zitten we al bijna in de derde decade van september en hangt het van de exacte positie van het hoog af of de gevoelige weersverbetering ook effectief een nazomerse climax inhoudt.

wolken zondag

En ik ga een aantal lezers moeten teleurstellen, want de kern van het hoog komt hoogstwaarschijnlijk net ten zuiden van de Lage Landen te liggen. Rustig en droog weer wordt het in ieder geval. En dat mag ook wel na de 110mm regen die De Bilt de laatste twee weken heeft moeten slikken t.o.v de normale 78mm voor een normale maand september. Maar warm en uitgesproken zonnig? Nee, daar ziet het niet naar uit. Met een westelijke wind wordt er vochtige zeelucht aangevoerd. Zo hangen er vandaag en komend weekend verschillende wolkenvelden, die soms dominant kunnen zijn. Zeker tijdens de ochtend en voormiddag kan het mistig zijn. Maar in de namiddag krijgt de zon telkens meer ruimte.

temps maandag

Maandag en dinsdag worden de beste dagen wanneer de wind bij ons tijdelijk zuidwestelijk tot zuidelijk wordt. De 20°C wordt dan overal in de Lage Landen vlot overschreden en er is meer ruimte voor de zon. Hoe meer naar het zuiden, hoe groter de kans op echt nazomer weer. Daar kan het misschien zelfs 25°C worden. Het zuiden van België heeft dus de beste papieren.

gfs-2013091912-0-192

En daarna? Wel, het is eigenlijk heel interessant wat er allemaal op de weerkaarten gebeurt, dus kijk hieronder even mee. Gisterenavond werd het Europese weermodel in de reacties afgeschoten. Onterecht. ECMWF is al dagen consequent. Het waren net de andere modellen die zich even lieten gaan. De ochtendrun van GFS is weer bijgedraaid en is het nu volledig eens met ECMWF tot volgend weekend aan toe.[dc_slider slider=”23392″ captions=”true”]Terwijl Humberto door de straalstroom wordt opgepikt en naar onze omgeving beweegt, wordt achter hem een portie koude Groenlandse lucht naar het zuiden getrokken. Hierdoor splijt hij in twee en wordt het zuidelijke deel weer teruggedrukt. Bovendien zorgt de mix van tropische warmte en Groenlandse lucht ervoor dat Humberto weer een stuk actiever wordt. De Azoren zijn in ieder geval geen plek waar je aankomende week wil zitten.[dc_slider slider=”23402″ captions=”true”]Door dat naar het zuiden zakken van de ex-orkaan, grijpt een hoog net ten oosten van Newfoundland zijn kans om haasje-over te springen op de stoere tropische bok. Net zoals iedereen van ons vroeger in de turnles heeft gedaan. Het terug neerkomen van dat hoog gaat heel snel. Woensdag ligt het hoog nog net ten zuiden van IJsland, glijdt dan snel onder de Lage Landen door en drie dagen later is het al boven de Zwarte Zee aangekomen. Door dat onder ons door glijden, draait de wind vanaf dinsdagavond bij ons verder door naar het noordwesten en doen de temperaturen een stapje terug.

gfs-0-204

Daarna is de hoge druk weg in onze omgeving, en hoppa, Humberto ziet zijn kans om als actieve depressie over onze hoofden te trekken in de loop van het laatste weekend van september. Hajo zei het gisteren ook al in de reacties. De controlerun van ECMWF van gisterenmorgen zou een erg scenario zijn. Wel, die controlerun is gisterenavond de hoofdrun geworden.[dc_slider slider=”23411″ captions=”true”]In de nieuwste run van ECMWF van deze ochtend zakt Humberto nog iets meer verder door naar het zuiden, waardoor een nieuw hoog boven de Atlantische Oceaan richting de Britse Eilanden kan glippen. De doorkomst van Humberto volgend weekend wordt dan uitgesteld. Tsja, zo gaat dat met ex-orkanen. Onvoorspelbaar tot op het laatste moment.

gfs-5-384

Verder kijken heeft dus momenteel geen zin, maar toch zitten er ook enkele trends in de springerige langetermijnkaarten. Een daarvan doet ons winterhart sneller kloppen. Al in verschillende modelruns van de voorbije week zakt de straalstroom rond de maandwisseling ver door naar het zuiden voor de tijd van het jaar. Soms komt die zelfs ten zuiden van de Lage Landen te liggen. Gevolgen: Scandinavië wordt steeds kouder en witter en bakken neerslag in de Alpen. Bij ons nog geen winter. Daar is het zeewater nog veel en veel te warm voor. Maar enkele koude nachten, misschien zelfs vriesnachten, zijn dan heel goed mogelijk. Als dit scenario de komende maanden nog enkele keren terugkeert, bereid ik me alvast voor op een nieuwe stevige winter bij ons. Sjaco had voor 10 oktober de vroegste sneeuwval ooit in de Lage Landen voorspeld. Waanzinnig en zeer onwaarschijnlijk. Maar met die weerbol van hem weet je nooit.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

49 reacties

Gesloten voor reacties.