2208 tmax 17

T-max op dinsdag

Eerder deze week schreef ik reeds een bericht over orkaan Gert en over de ongunstige uitwerking die het wellicht op onze omgeving zou hebben. Gelukkig hield ik een slag om de arm omdat de ECMWF niet meeging met de neerlag die wij maandag zouden moeten krijgen ivm het arriveren van Gert. Zoals eerder gezegd hebben de modellen het best moeilijk met de restanten van orkanen zodra ze in onze omgeving komen. Toch was het wel het vermelden waard want je weet maar nooit. Het is fijn om te melden dat de neerslag geheel van de kaarten verdwenen is en dat er juist een warme periode voor de deur staat. Hoe komt dat nou?

ZA 1908 00 pslv_17081900_17081812

Drukverdeling zaterdag met Gert nabij New Foundland

Gert ligt nu nog nabij New Foundland en is uitgedoofd tot een zgn. post tropical depressie. Rondom Gert hangt nog veel neerslag maar met name de kolom met warme lucht is belangrijk. Tot hoog in de atmosfeer is er veel tropische warmte aanwezig. Dit zorgt ervoor dat Gert niet kan doorstoten tot west Europa omdat het zorgt voor warmte advectie en daardoor het Azorenhoog helpt opschuiven richting west Europa.

zo 2008 pslv_17082012_17081812

Gert op de Oceaan en koerst richt west Europa

Op zondag probeert er reeds een rug van hoge druk richting Groenland op te schuiven. Hierdoor wordt de weg geblokkeerd voor Gert om door te stomen richting Europa. De kaarten zijn nu weer heel anders dan 2 dagen geleden. Eigenlijk graaft Gert haar eigen graf. Haar eigen graf? Jazeker!! Gert wordt door de Amerikaanse meteorologische dienst als meisjesnaam gezien. Haar voorganger heette Franklin en haar opvolger heet Harvey. Dus Gert moet een meisjesnaam zijn omdet de namen afwissellend jongen / meisje zijn. Om eerlijk te zijn viel dat me gisteren pas op dat Gert als meisje gezien wordt. Past wel helemaal in deze tijd met betrekking tot al die gender discussies.

ma 2108 pslv_17082112_17081812

Gert stabiel ten westen van Ierland

Uiteindelijk sterft Gert uit voor de kust van Ierland en komt West Europa onder een ingedeukt en niet al te stabiel hogedrukgebied te liggen. Hierdoor komt er een zuidelijke stroming op gang en wordt er warme lucht naar de Lage Landen gevoerd. Toch zal het niet strak blauw zijn deze dagen. De aangevoerde lucht is namelijk sub-tropisch en zit vol met vocht. Het kan zelfs zo zijn dat er hier en daar een bui uitgeperst wordt. Veel zal het niet zijn en zeker zeer plaatselijk.

di 2208 pslv_17082218_17081800

Hogedruk en Gert lost langzaam op

Uiteindelijk lost ook de hogedruk op en komen de oceaanfronten weer wat dichterbij. Maar dat is allemaal nog ver weg.

wo 2308tmax_17082318_17081800

Woensdag nog een warme dag

En als alles mooi als puzzelstukjes in elkaar valt wordt er woensdag nog een warme dag uitgeperst. Zal een keer tijd worden wat mij betreft. Alhoewel, toen lucifer heerste boven zuid Europa zat ik in de Toscane met 6 dagen temperaturen van 41°C of hoger. Maar ik gun een ander ook warmte. 🙂

graphe6_1000___4.81132075472_51.9433198381_

Prikpunt midden Nederland

En zoals verwacht blijft er van de neerslag niet veel over. Morgen wat gespetter en daarna steeds droger. En die buitjes volgende week natuurlijk even in de gaten houden. Het is die druppel op de gloeiende plaat. En hoe gaat het verder op de Atlantische Oceaan?

nhc 1808 two_atl_5d0

3 potentiële onruststokers op de Altlantic

Zoals verwacht en eerder beschreven is I-91L uitgegroeid tot TS Harvey. I-92L heeft het gewoon veel moeilijker ivm de droge lucht en de windschering op dat gedeelte van de oceaan. Allemaal volgens planning zoals ik beschreven heb. Ik geloof dat I-92L pas ergens boven de Bahama’s kan doorgroeien tot een tropische storm. Eerder deze week postte ik een kaartje op twitter en werd ik nota béne vanuit de USA geconsulteerd wat de verwachting zou zijn voor de Bahama’s vanaf zondag. Toch geinig dat ze dat dan aan een “WSWM Laaglander” vragen en niet aan één van de vele meteorologen die de USA rijk is. Gelukkig kon ik hem geruststellen.

2017-08-18_1854

Gert gaat richting west Europa en Harvey o.a. richting Curacao en Belize

Harvey is een ander verhaal. Die trekt als tropische storm ten noorden van Curacao langs en is op weg richting Yucatan. Onderweg zullen de landen Nicaragua, Honduras, Guatemala en Belize onder invloed komen van dit systeem. Het is afwachten hoe snel Harvey gaat doorgroeien maar alle lichten staan op groen om als monster richting Mexico te trekken. Wellicht wordt Harvey dan de eerste Major Hurricane.

EN DAN NOG DIT:

ats_0412017

Aanstaande maandag vindt er een geweldig natuurfenomeen plaats. Een volledige zonsverduistering boven de Verenigde Staten.

DHYdRBIUMAE5_XT

Dit zijn de Staten en de Couties die geraakt worden.

Een mooi verschijsel die helaas niet heel vaak voorkomt. Ik was eigenlijk op zoek naar een mooie interactieve kaart om die te delen maar ik kan hem niet meer vinden. Die houden jullie dus van mij tegoed. Hopelijk vind ik hem snel en kan ik hem delen zodat je de komende 150 jaar alle zonsverduisteringen zelf kunt bekijken. Wordt dus vervolgd!

Een fijn weekend!


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

10 reacties

Gesloten voor reacties.