Funtensee in de winter

Funtensee - Klik voor grotere plaat

Twente heeft vanochtend matige vorst bereikt met -5,9°C om 8.50u. Het tekent deze LL-winter tot dusver dat we daarover al naar huis moeten schrijven. Tegelijkertijd is het in de Alpen bitterrrrr koud. Gisteren al op de Zwitserse Glattalp -31,3°C en vanochtend slaat de Beierse Funtensee bij Berchtesgaden alles: -40,9°C om 9.00u. Op Wikipedia lees je alles over dit bijzondere meertje. Bijvoorbeeld dat met Kerst 2001 met -45,9°C de laagste temperatuur ooit in Duitsland is gemeten hoewel er van 15 februari 1929 ook een inofficiële meting is met -52,4°C.

Met deze superkoude nacht maken we even pas op de plaats. Ik ga natuurlijk duimen dat er ergens in Nederland overdag blijft vriezen zodat mijn BV3 (voor 20 januari een ijsdag) binnen is. Er schuift vanochtend wat mist binnen in Oost-Groningen (zie satelliet) dus wie weet. Leuk is het om dit bericht uit Sauerland te melden van hobby meteoroloog Julian Pape die gisteravond van de Vakantiebeurs naar huis terugkeerde:

Seit gestern Abend um 11 Uhr bin ich wieder in Winterberg und heute Nacht war zum ersten Mal in diesem Winter richtiges „Schneekanonenwetter“.  

Morgen treedt alweer verzachting op en woensdagavond schuift het warmtefront binnen met zeker ook weer een drup regen in het Sauerland. Kijk in de Wintersport Weerkamer op de 6 types voor de wintersport relevante kaarten en je ziet hoe dat front donderdag al helemaal geoccludeerd (ritssluiting dicht) tegen de Alpen slaat.

Wisseldag 21 januari
Vrijdag is er dan een heuse glijbaan van sneeuw richting Alpen met zeker ook mooie sneeuw in de Ardennen en in Sauerland. Voor de aanstaande wisseldag wordt het spannend: de GFS00u berekent nu juist voor zaterdag een vermindering van de sneeuwval, terwijl de vorige runs nog  zeer hevige sneeuw op de wisseldag berekenden. Binnen de nieuwe run klapt dan zondagmiddag weer een koufront tegen de Alpen. Tja en dan heb je er weer een bult sneeuw bij! Zie deze kaart van de accumulatie de komende 7 dagen (vandaag beginnend met 0 dus!).

Maar let op: het ECMWF model houd vol dat aanstaande zaterdag wel een stevige nordstau in gang met pittige sneeuw van Zuid-Limburg tot in de Alpen. Dit moeten we scherp in de gaten houden!

De weermodellen hangen nu zo’n beetje als Schrödingers Kat tussen een intensivering van het winterweer vanaf komend weekeinde en een terugval naar een voor de Alpen sneeuwrijke matig koude westcirculatie.

Het grappige is nu weer dat alle modellen uitkomen op de vorming van een Italiaanse depressie na de warmtefrontpassage en dat we al snel weer in een weertype komen dat vergelijkbaar is met dat van deze mini-winter.

ensemble zuid-Limburg 16 januari GFS00u

Klik voor grotere grafiek

De lijntjes van de ensembles (zie Zuid-Limburg hierboven) tonen dat je vanuit die uitgangssituatie komend weekeinde echt alle kanten op kunt. Zelden zo’n “kwartje op zijn kant” gezien in een ensemble. Het lijkt wel of de O°C lijn een spiegel vormt tussen de lijntjes omhoog en omlaag. De blauwe getalletjes met sneeuwvlok onderaan geven de kans op sneeuw weer. Feit is dat het GFS model de stralingskou in de LL momenteel sterk onderschat. Het ECMWF model berekent op dit moment beter. Dus wachten we met spanning op de ensembles uit die hoek (Wintersport Weerkamer 3e knop van links).


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

7 reacties

Gesloten voor reacties.