Funtensee in de winter

Funtensee - Klik voor grotere plaat

Twente heeft vanochtend matige vorst bereikt met -5,9°C om 8.50u. Het tekent deze LL-winter tot dusver dat we daarover al naar huis moeten schrijven. Tegelijkertijd is het in de Alpen bitterrrrr koud. Gisteren al op de Zwitserse Glattalp -31,3°C en vanochtend slaat de Beierse Funtensee bij Berchtesgaden alles: -40,9°C om 9.00u. Op Wikipedia lees je alles over dit bijzondere meertje. Bijvoorbeeld dat met Kerst 2001 met -45,9°C de laagste temperatuur ooit in Duitsland is gemeten hoewel er van 15 februari 1929 ook een inofficiële meting is met -52,4°C.

Met deze superkoude nacht maken we even pas op de plaats. Ik ga natuurlijk duimen dat er ergens in Nederland overdag blijft vriezen zodat mijn BV3 (voor 20 januari een ijsdag) binnen is. Er schuift vanochtend wat mist binnen in Oost-Groningen (zie satelliet) dus wie weet. Leuk is het om dit bericht uit Sauerland te melden van hobby meteoroloog Julian Pape die gisteravond van de Vakantiebeurs naar huis terugkeerde:

Seit gestern Abend um 11 Uhr bin ich wieder in Winterberg und heute Nacht war zum ersten Mal in diesem Winter richtiges „Schneekanonenwetter“.  

Morgen treedt alweer verzachting op en woensdagavond schuift het warmtefront binnen met zeker ook weer een drup regen in het Sauerland. Kijk in de Wintersport Weerkamer op de 6 types voor de wintersport relevante kaarten en je ziet hoe dat front donderdag al helemaal geoccludeerd (ritssluiting dicht) tegen de Alpen slaat.

Wisseldag 21 januari
Vrijdag is er dan een heuse glijbaan van sneeuw richting Alpen met zeker ook mooie sneeuw in de Ardennen en in Sauerland. Voor de aanstaande wisseldag wordt het spannend: de GFS00u berekent nu juist voor zaterdag een vermindering van de sneeuwval, terwijl de vorige runs nog  zeer hevige sneeuw op de wisseldag berekenden. Binnen de nieuwe run klapt dan zondagmiddag weer een koufront tegen de Alpen. Tja en dan heb je er weer een bult sneeuw bij! Zie deze kaart van de accumulatie de komende 7 dagen (vandaag beginnend met 0 dus!).

Maar let op: het ECMWF model houd vol dat aanstaande zaterdag wel een stevige nordstau in gang met pittige sneeuw van Zuid-Limburg tot in de Alpen. Dit moeten we scherp in de gaten houden!

De weermodellen hangen nu zo’n beetje als Schrödingers Kat tussen een intensivering van het winterweer vanaf komend weekeinde en een terugval naar een voor de Alpen sneeuwrijke matig koude westcirculatie.

Het grappige is nu weer dat alle modellen uitkomen op de vorming van een Italiaanse depressie na de warmtefrontpassage en dat we al snel weer in een weertype komen dat vergelijkbaar is met dat van deze mini-winter.

ensemble zuid-Limburg 16 januari GFS00u

Klik voor grotere grafiek

De lijntjes van de ensembles (zie Zuid-Limburg hierboven) tonen dat je vanuit die uitgangssituatie komend weekeinde echt alle kanten op kunt. Zelden zo’n “kwartje op zijn kant” gezien in een ensemble. Het lijkt wel of de O°C lijn een spiegel vormt tussen de lijntjes omhoog en omlaag. De blauwe getalletjes met sneeuwvlok onderaan geven de kans op sneeuw weer. Feit is dat het GFS model de stralingskou in de LL momenteel sterk onderschat. Het ECMWF model berekent op dit moment beter. Dus wachten we met spanning op de ensembles uit die hoek (Wintersport Weerkamer 3e knop van links).


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

7 reacties

Gesloten voor reacties.