“Vergeef ons onze zonden!” Bijvoorbeeld dat ik niet allang mijn rondjes draai op de gletsjer van Zell am See Kaprun vanochtend. Het is een droom. Verse sneeuw van de afgelopen dagen. En nu strak blauw en niet te koud. Ik hoop er straks nog even te zijn want ik ga vanavond even wat vieren op het jaarlijkse WOW Glacier Love festival. Dat samenvalt met de officiële opening van de gletsjer. Er zijn ook beroemde Nederlandse DJ’s. Ik ben geen kenner maar kijk zelf even. Een verslagje achteraf volgt!

Hier nog even de webcamvideo bij het plaatje bovenaan.

En dit is de trailer van het festival…

De uitgangssituatie vandaag is de opbouw van de teflonsituatie. Het spookt nog op de Middellandse Zee en dat gaat nog wel even door. Maar het komt niet meer zo heftig naar de zuidkant van de Alpen als in….

Ongelofelijk toch?

Natuurlijk srcoll ik heen en weer door de weerkanten om de ontwikkeling van de teflon te peilen. Wat zijn de variaties op dit thema? Schotland en de Noorse kust krijgen de regen. Grote delen van Europa zijn droog. En toen viel me ineens op dat Rusland toch aardig lijkt af te koelen onder het hoog.

De minima vrijdag. En geloof het of niet….

…. dit zijn de berekende maxima. Is dat een uitschieter van het model?

Nou nee dus! Het ensemble is onverbiddelijk. In Rusland begint komende donderdag de winter. Zo maar. Pats boem. Beetje eng bijna.

En in de Lage Landen? Ook hier krijgt de pluim weer een baard. Een baard van sinterklaas. Met mooie pakjes. vriezen weer niet meer helemaal uitgesloten. Maar nog geen reden tot overdreven winteroptimisme.

De cliffhanger van het Amerikaanse model op zondag de 18e is een voorbeeld van hoe de teflon kan omslaan in iets heel anders. Wat denken jullie waar die berekende winterdepressie vandaan komt op bovenstaande kaart? Uit het zuiden of van het noorden?

Uit het noorden dus. Dat is evident! Het begint met een glijbaan tegen de Noorse fjorden en slaat dan om in een complete Arctische uitbraak. nederland door het warme zeewater nog zacht maar de Alpen strak in de sneeuw. Op een hele mooie datum qua seizoensopbouw. Dus die lijsten we maar in. Wetende dat het nog pure meteofiction is. Telfon kan hardnekkig zijn. Maar dat onder die teflon de Russische winter inzet, betekent wel dat er fraaie verrassingen mogelijk gaan worden.


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

15 reacties

Gesloten voor reacties.