We vallen met het spannendste verhaal in huis: een herder in Asturië was 8 dagen ingesneeuwd in een piepkleine hut zonder brandhout. Hierboven het moment waarop wee politieagenten op toerski’s hem vinden (zie video). Even later vist de heli hem op. Kijk eerst de video en dan zoomen we in op wat hier in hemelsnaam voor een meteorologische übersituatie is geweest.

We zijn nog niet klaar met de Spaanse heroïek! Twee andere politieagenten baanden zich op toerski’s vier uur lang een weg door de massale sneeuw om het ingesneeuwde gehucht Viboli in het Ponga Natural Park te bereiken om een oude vrouw haar medicijnen te brengen.

https://twitter.com/guardiacivil/status/962068600025591811

OK allemaal leuk en aardig maar dan dit!

We hebben er ook nog een foto van…. (H/T Jos van den Bergh).

Het is de weg van de kust naar het skistation San Isidro. Iemand ooit geweest? Maar in heel Spanje is dus veel sneeuw gevallen ook waar je het niet verwacht zoals….

Op het strand in Barcelona.

Op het vliegveld van Madrid zijn vele vluchten geannuleerd en op 52 plaatsen waren vrijdag wegen afgesloten. Op 135 wegen waren sneeuwkettingen verplicht. En het strooizout?

https://twitter.com/DGTes/status/961547679829581824

Het strooizout trok massaal steenbokken aan. Zie je ook niet elke dag zo. Hier meer foto’s van de bijzondere sneeuw in Spanje en op Tenerife.

Als je op Wetterzentrale.de naar de reanalyse gaat, kun je door de hele eerste week van februari klikken en dan zie je inderdaad waar deze bak sneeuw vandaan is gekomen.

In de push van kou en sneeuw naar Marokko liggen de Picos d’Europa gewoon heftig in de weg en is daar dagenlang tussen de 5 en 20mm neerslag per 6 uur geweest. Op die manier moet er minstens 300mm zijn neergedaald. Deze (record)cijfers heb ik echter niet gevonden.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

Gesloten voor reacties.