poppenberg

Zoals bekend moeten we dit weekend flink wat regen wegslikken. Maar gelukkig wordt het daarna weer snel beter. En is overal een flinke buffer aanwezig. Zelfs het Sauerland lag er gisteravond nog prima bij. Het skiën bij “flutlicht” was zoals hierboven aan de Poppenberg te zien een mooi winters geheel!

Altastenberg

Nu regen in Altastenberg

Op wetteronline lees ik dat iets verder naar het zuiden zoals in het Westerwald zelfs op 400 meter hoogte tot zo’n 5 centimeter verse sneeuw is gevallen. Actueel gaat de sneeuw vanuit het westen over in regen wat hierboven in Altastenberg al begonnen lijkt te zijn. En er gaat veel regen vallen de komende dagen. Maar ook daar na maandag verbetering! Kijken we zo verder naar.

Balmberg

Balmberg, Jura. Sneeuw op 1100 meter

Eerst via de Jura naar de Alpen. De neerslag loopt nu binnen vanuit het noordwesten. De sneeuwgrens ligt thans op zo’n 800 meter maar zal snel oplopen. Toch nog even mooie vlokken!

Naar het oosten toe is het vanmorgen nog.. uhm.. Kaiserwetter! Deze is van Valentijn. Een goed begin na tweeënhalve week niet op de ski gestaan te hebben. We begrijpen het!

Leogang

Leogang

Ook vanuit Leogang bereiken ons mooie beelden!

En nog ééntje uit St. Johann in Tirol. Veel plezier allemaal!

Rgen tot morgenochtend

De sneeuw gaat over in regen, met deze hoeveelheden tot morgenochtend

Belangrijkste is hoeveel het gaat regenen. Met name voor de dalen; voor de piste condities maak ik me niet zo veel zorgen. Ondanks de korte verwachtingstermijn lopen de berekeningen nog aardig uit elkaar waardoor ik wat voorzichtig moet zijn. Het GFS doet grotere hoeveelheden, het ECMWF laat het allemaal wat sneller doortrekken. Deze vloeibare accumulatie uit het HIRLAM neem ik als gemiddelde voor meest plausibel aan. Tot morgenochtend aan de noordkant 10 tot 20 millimeter waar we last van hebben. Hogerop misschien wat meer maar daarvan valt een groot gedeelte als sneeuw. De sneeuwgrens ligt tijdens de meest intensieve neerslag rond de 1500 meter, de laatste druppels zullen wellicht net boven de 2000 meter gespot kunnen worden. Het is het verhaal voor Oostenrijk en Zwitserland, de Franse Alpen zullen het waarschijnlijk zo goed als droog houden.

Rgen tot morgenochtend_Oost

Naar het oosten toe tot wat later op de dag

Verder naar het oosten toe zien we hetzelfde beeld. Alleen tot iets later op zondag; pas in de loop van de middag gaat het ook daar droog worden.

Zondag

Zondag en maandag veel zon!

En komt de zon! In de Franse Alpen al vroeg in de ochtend, oostelijk Oostenrijk zal wellicht tot in de avond geduld moeten hebben.

tmp2_16022206_16022000

Kan het in de nacht naar maandag beetje vriezen

Met dat heldere weer kan het ondanks de hoge bovenluchttemperaturen in de nacht naar maandag toch nog een beetje vriezen. Goed genoeg om de pistes weer wat te laten aanharden.

tmp2_16022215_16022000

Maandag zonnig en warm

Maandag wordt een heerlijke dag. Zonnig en warm. Vroeg beginnen zou ik zeggen, om in de middag lekker van de zon te genieten. Oostenrijk heeft daarvoor de beste papieren. Dat betekent wel dat in de middag de sneeuw wat papperig zal worden.

Sneeuw dinsdag

Dinsdagochtend beetje sneeuw

De sneeuw vanuit het zuiden voor maandagavond waar we gisteren over spraken is een klein beetje opgeschoven. Die lijkt nu meer in de nacht naar dinsdag en dinsdagochtend te gaan vallen. Zoals gezegd geen grote hoeveelheden, niet meer dan een centimeter of 5. Gelukkig maar want de sneeuwgrens ligt dan nog vrij hoog; ik denk rond de 1400 meter. Dat maakt overigens ook dat er van de zonnige dinsdag wat minder overblijft.

Koud woensdag

Vanaf woensdag kouder vanuit het noorden

Vanaf woensdag wordt het dan gewoon weer kouder. Het is nog een beetje onzeker wat de oceaandepressie precies doet maar vanmorgen zijn de modelberekeningen wat naar elkaar toe geëvolueerd. In positieve zin. Er zakt al snel meer kou uit. De onzekerheid uit zich met name in de hoeveelheid sneeuw en een klein beetje in de temperatuur.

news_16022406_16022000

Met 10 tot 15 centimeter verse sneeuw vooral in de nacht

Het Europese model is nu iets enthousiaster. Met een sneeuwgrens die daalt naar 400 meter zo’n 10 tot 15 centimeter. Het Amerikaanse model doet iets minder neerslag, bij sneeuw tot 800 meter. Opnieuw voor de Franse Alpen het minste trouwens.

Nog kouder do

Daarna onzeker maar waarschijnlijk nog kouder

De ontwikkelingen daarna zijn wat mij betreft wat onzekerder geworden. Het lijkt er op dat het vanaf donderdag nog kouder wordt, met mogelijk flinke sneeuwmomenten. Daar kijken we vanavond en morgen weer verder naar!

WP_20160219_004

Laatste keer krabben deze week

Gistermorgen nam ik met deze laatste krab-toestand tijdelijk afscheid van het mini-wintertje in Rotterdam. Anders dan de dagen ervoor geen dikke maar losse aangevroren poederlaag op dak en ruiten nu een dunne maar tamelijk hardnekkige laag mooie kristallen.

nat

Natte lage landen en Sauerland

Vooral vanaf vanmiddag veel regen in de lage landen en ook de Duitse middelgebergtes dus. De verwachtingen liepen de afgelopen dagen nogal uiteen vanwege het al dan niet stagneren van het koufront in een lijn over het midden of noorden van Nederland naar het oosten toe. Soms zelfs tot 60 mm? Nee zo erg gaat het niet worden. De noordoostelijke helft van Nederland gaat -in een lijn naar het Sauerland- waarschijnlijk de grootste plons krijgen. Op vrij uitgebreide schaal 25 tot 40 millimeter. Dit zal de pistes aldaar uiteraard geen goed doen. En om het verhaal compleet te maken: morgen ook nog eens veel wind.  Met op zeeniveau widstoten tot 75 km/uur, in de middelgebergtes tot tegen de 100 km/uur.

snweeuw winterberg

Vanaf maandagavond weer sneeuw voor het Sauerland

Maar het wordt snel beter! Vanaf maandagavond kunnen we in Winterberg en omgeving de eerste sneeuwvlokken alweer tegemoet zien.

news_16022318_16022000Sauerland

Het zal vanaf dinsdag tot zeker volgend weekend weer koud genoeg zijn voor volle besneeuwing. Spannend is het wat er aanstaande dinsdag gebeurt. Het GFS legt de meeste neerslag wat zuidelijker maar het zou me niets verbazen als er (dit volgens het Europese model) zo’n 15 centimeter vers wit goud gaat vallen.

natte sneeuw

In het laagland veel (natte) sneeuwkansen

Voor de lage landen zien we in dat geheel een kwakkelwintertje. Met vanaf dinsdag de hele week kans op (vooral natte) sneeuwbuien.

pluim_06260_0_00_60

Met daarbij normale temperaturen voor de tijd van het jaar tot volgend weekend. Daarna neemt de onzekerheid net als voor de Alpen enorm toe. Niet veel aan voor de lage landen maar des te beter voor de skigebieden dus! Voor wie vertrekt of aangekomen is: goede reis en fijne vakantie!

De mooie platen vanuit Oostenrijk blijven binnenstromen. We sluiten af met de groeten van Filzmooser, net op plaats van bestemming. Wow.

Nog maar één, speciaal voor Ronaldo. Die gaat hier volgende week heen. Veel plezier allemaal!!!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

46 reacties

Gesloten voor reacties.