wswm_kadjar_antivries

Ben jij de dagen al aan het aftellen tot je op wintersportvakantie gaat? Dan is het hoog tijd om voorbereidingen te treffen zodat de autoreis soepel verloopt. Eén van de dingen waar je op moet letten is of je voldoende antivries aan boord hebt. Antivries zit in je koelvloeistof maar ook in je ruitenvloeistof. En het mooie is: je kunt het zelf controleren en bijvullen. Hier lees je hoe je dit doet!

Antivries in koelvloeistof

De naam koelvloeistof zegt eigenlijk precies wat het is: een vloeistof die ervoor zorgt dat de motor niet oververhit raakt tijdens het rijden. Dat wist je waarschijnlijk al. Maar weet je ook dat koelvloeistof een op 50% gedemineraliseerd water gebaseerde vloeistof is, met toevoegingen zoals anti-corrosiemiddel, smeermiddel, en… antivries! Voor je naar de bergen vertrekt is het handig om deze vorstbeschermende eigenschap even te controleren. Zo doe je dat:

  1. Voordat je je koelvloeistof kunt controleren, moet je auto aan twee belangrijke voorwaarden voldoen: (a) de auto staat zo recht (waterpas) mogelijk en (b) de motor moet koud zijn. Als je net met de auto hebt gereden kan de koelvloeistof met kracht naar buiten komen; hier kun je nare brandwonden van krijgen!
  2. Voldoet je auto aan de bovenstaande voorwaarden? Ontgrendel dan de motorkap. Je kunt even spieken in het instructieboekje van je auto wanneer je niet zeker weet waar die hendel zit. Zoek ook meteen op waar onder de motorkap het koelvloeistofreservoir zit.
  3. Open de windhaak en zet de motorkap vast op de standaard.
  4. Het peil van het koelvloeistofreservoir kun je nu controleren aan de hand van de streepjes op het transparante reservoir. Staat het peil onder het minimum? Vul de koelvloeistof dan bij via de draaidop op het reservoir. Gebruik de voor jouw auto voorgeschreven koelvloeistof.
  5. Als je ergens aan twijfelt is het natuurlijk altijd goed om eerst langs je gespecialiseerde merkdealer te gaan.

Tip! Controleer tot hoeveel graden vorst je auto beschermd is met een antivriesmeter. Deze koop je al voor enkele euro’s. Je hoeft alleen maar het slangetje van de antivriesmeter in het reservoir te stoppen, een beetje vloeistof op te zuigen en vervolgens geeft de meter aan tot hoeveel graden vorst de motor beschermd is. Handig, toch?

Nog een tip: gebruik je zogenaamde ‘long life’-vloeistoffen met de codes G12 of G12+? Dan is het verstandig om elke maand het peil van je koelvloeistof te checken. Het vaak moeten bijvullen van de vloeistof kan duiden op een lekkage.

Antivries in ruitensproeiervloeistof

Hoe dichter je bij je wintersportbestemming komt, hoe groter de kans op sneeuw en ander winterweer. Je ruitenwissers kunnen het moeilijk krijgen wanneer de temperatuur onder nul zakt. Dat is niet zo handig, want voor je het weet zie je niets meer! Dit soort situaties kun je gelukkig gemakkelijk voorkomen, door de juiste ruitensproeiervloeistof te gebruiken. Van ruitensproeiervloeistof bestaan twee varianten: een roze voor de zomer en een blauwe voor de winter. De winterversie bevat antivries en is daardoor bestand tegen lagere temperaturen. Zo vul je de wintervloeistof bij:

  1. Zorg dat je auto zo recht (waterpas) mogelijk staat.
  2. Open het sproeireservoir, Dit reservoir is vaak te herkennen aan een pictogram van een raam-met-straaltjes-water. Zie je dit niet? Kijk dan even in het instructieboekje van je auto.
  3. Heb je nog zomervloeistof in het reservoir zitten? Dan is het verstandig om deze te legen (leegspuiten), anders verdun je de wintervloeistof en kan je ruitensproeiervloeistof alsnog bevriezen.

Tip: zorg dat je altijd een reservefles met ruitensproeiervloeistof bij je hebt als je op wintersport gaat. Je ramen worden met deze weersomstandigheden sneller vies, waardoor je vaak meer vloeistof gebruikt dan in Nederland.

Is jouw auto winterklaar?

Lees hier waar je nog meer op moet letten bij het winterklaar maken van je auto. Vind jij dit soort tips ook zo handig? Die geven we je in samenwerking met de Renault Captur en de Renault Kadjar. Deze stoere auto’s zijn ideaal voor winterse omstandigheden, en de kennis die we hebben over de auto-aspecten van wintersport delen we graag met je!


4 reacties

Gesloten voor reacties.