DIE TAUPLITZ
Lees verder >

Een prachtige zomervakantie kan hier van 20 juni tot en met 8 september.

Montafon, een droom zowel in de zomer als winter.

zell am see kaprun
Lees verder >

Fiets hier langs de meest indrukwekkende wegen.

Val Gardena
Lees verder >

De mooiste zomervakantie beleef je hier!

Europese zomer normaliseert met weinig neerslag voor de lage landen maar droogte toch deels voorbij?

check ook eens

40 Reacties

 1. Jeroen schreef:

  Prachtig hoe die rudolfshutte ligt, paar jaar geleden geweest. Over de druiven gesproken, de mijne puur op zuid liggend zijn (blauw) als ontzettend zoet en perfect eetbaar, en gelukkig nog niet onder spanning dat de wespen ze ook al gevonden hebben. Wel zijn er minder bessen bestoven waardoor de trossen minder vol zijn.

 2. David schreef:

  Mooi bericht weet Leo bedankt

 3. Matthijs (Sliedrecht) schreef:

  Thanks voor het bericht!
  Overigens zijn mijn druiven al rood en waren al aan het uitvallen. Vandaag alles geoogst i.v.m. de wespen die erop afkomen. Normaal gesproken zijn het de merels die er een bende van maken, zover kwam het niet dit jaar.

  Ik maak er een spreuk van:
  Vroeg in de zomer zijn de druiven op kleur, de aanstaande winter stelt ons niet teleur!!

  Nog even 2 weken naar italie en dan gaan we de goede kant weer op 🙂

 4. Frederic schreef:

  Stevige buien in België nu. Goed voor de plantjes 🙂
  Ook hier in Mexico tegen Belize aan komt er een onweer aan nu. Toch nog 3 vallende sterren kunnen zien

 5. Eduard schreef:

  Ik hoor alweer berichten over een aanstaande El Nino……..
  Rond Januari een waarde van 1.5/2.0……..

 6. Jorne schreef:

  Ik ben sinds gisteravond terug uit Tsjechie dus heb niet zo goed mee gekregen wat er hier aan neerslag is gevallen. Ik hoorde hier en daar al wel wat geklaag voorbij komen ala;”hier regent het alleen maar”.
  Tussen de buien door zal ik vanmiddag eens even naar de bodem kijken en de open grasvelden, alles weer terug groen?
  Lekker berichtje trouwens Leo!

 7. Asten (Harmelen) schreef:

  Hier is de afgelopen week nog geen 10 mm gevallen. Ook vandaag op wat gespetter na prima schilderweer (wel de noordkant voor het geval dat)… Het zoveelste storm in een glas water in de media. De komende uren alles laten drogen en dan zit dat er ook weer op..

 8. Geert schreef:

  Die Vlaamse weervrouw Jill Peeters….man, wat kan ik me daar aan storen. Ze geeft in haar weerpraatje mee dat augustus voorlopig al 4° warmer is dan normaal. We zijn amper de 13de!!! Ja, zo kan je na 3 dagen met dertigers ih beging van de maand ook zeggen dat we voorlopig 13° boven het maandgemiddelde zitten. Maar mensen onthouden wel die uit de context gerukte praatjes…en denken allemaal dat de wereld in brand staat. Die heeft het nog erger te pakken dan Frank Deboosere! Zij is de onbetwiste leader of the pack van alle klimaatalarmisten!

  • Leo schreef:

   Hmm. Die 4 graden is inderdaad wat overdreven en klopt zelfs niet maar ze heeft wel een punt; warm is het gemiddelde en zal het wel blijven.

   En overigens -heel onaardig wat ik nu ga zeggen- is het niet ondenkbaar dat de het het niet eens (helemaal) met opzet doet. Klassieke fout die veel gemaakt wordt en het KNMI in deze foute weergave in feite ook maakt: het lopende gemiddelde over de eerste (in deze 12) dagen vergelijken met het totaal. In juni of juli gaat dat prima maar in de al afkoelende augustusmaand niet. Voor De Bilt is het de normaal voor zover niet 17.5 maar 18.2 graden. Afwijking dus 2.4 graden. Desondanks: best guess is dat de maand (in De Bilt) wel 1.5 tot 2 graden te warm zal eindigen. Top 10 notering binnen handbereik.Later meer details!

 9. Leo schreef:

  http://www.weer.nl/nieuws/detail/2018-08-13-zomer-2018-wordt-de-allerwarmste-ooit/
  Verder is dit wel correct; valt inderdaad nauwelijks meer aan te ontkomen.
  Slecht op het “ooit” (maar dan in het bericht nadrukkelijk zonder die aanhalingstekens en enig voorbehoud) valt natuurlijk wel wat aan te merken maar in alle redelijkheid kan wel gesteld worden dat dit met afstand de warmste sinds 1706 zzal worden.

  • Gerard schreef:

   HI Leo, In dit artikel wordt ook verwezen naar dit artikel:
   http://www.weer.nl/nieuws/detail/2016-07-06-zomer-1947-valt-van-voetstuk/

   Ik blijf het apart vinden dat dit soort ingrijpende aanpassingen worden gemaakt, helemaal omdat deze ertoe leiden dat de allerheetste zomer in ene van ruim bovenaan naar plaats 6 keldert. En dat door de temperatuur na aanpassing (maar het voelt een beetje als manipulatie) van het gemiddelde van 18.7, na 18.0 bij te stellen. Nou ben ik soort van weerleek, maar heb wel verstand van cijfers en vind dit een forse bijstelling. Is dit een bijstelling die ook door niet alarmisten breed wordt geaccepteerd?

   • Martijn sonnenberg schreef:

    blijft wel bijzonder dat ‘homogeniseren’ En dan ook claimen dat de meetreeks teruggaat tot 1901. Nee, dan moet je ballen hebben en de meetreeks op het huidige punt laten ingaan. Met al die correcties verdwijnt het echte beeld natuurlijk steeds verder uit beeld

  • Asten (Harmelen) schreef:

   Uitleg KNMI
   ‘De historische temperatuurreeksen van de vijf oudste KNMI-meetstations zijn de afgelopen jaren onderzocht op onregelmatigheden die zijn ontstaan door verplaatsingen van de stations’, schrijft het KNMI op zijn site. ‘Deze onregelmatigheden zijn opgespoord en gecorrigeerd. Dit levert een herziene temperatuurreeks op die meer betrouwbare dagtemperaturen bevat van de KNMI-stations De Kooy (Den Helder), Eelde (Groningen), De Bilt, Vlissingen en Beek (Maastricht)’.

   De uitleg is de volgende: ‘Al ruim een eeuw wordt in Nederland op regelmatige basis en op vaste plaatsen dagelijks de temperatuur gemeten en vastgelegd. Dat heeft een lange tijdreeks van temperatuurmetingen opgeleverd.

   Door de jaren heen zijn de meetlocaties echter veranderd. Sommige meetstations moesten verplaatst worden omdat er werd gebouwd of de metingen werden te veel beïnvloed door begroeiing of bebouwing. Zo is het KNMI-meetstation Den Helder in 1972 verplaatst van de Noordzeedijk naar de polder. Het meetstation Maastricht lag tot 1951 in de stad en werd verplaatst naar vliegveld Beek dat 9 kilometer verderop ligt en 65 meter hoger.

   Door de verplaatsingen zijn de langjarige metingen op dagbasis minder goed met elkaar te vergelijken. Ze leiden tot een breuk of sprong in de meetreeks. Gelukkig zijn bij verplaatsingen van meetstations – net als bij het vernieuwen van meetinstrumenten – langere tijd metingen op beide locaties gedaan. Met behulp van deze ‘parallelle’ metingen kunnen de oude metingen, indien nodig gecorrigeerd worden. Het eindresultaat is een reeks waar de sprong is verdwenen en metingen over de gehele lengte van de reeks onderling vergelijkbaar zijn’. Tot zover de uitleg van het KNMI.

   Deze uitleg is natuurlijk een lachertje. Alsof je bijvoorbeeld de bebouwing van nu (met een aanzienlijke invloed op de temperatuur van vaak naastgelegen meetstations) op wat voor manier dan ook kunt vergelijken met die van 40 laat staan 70 jaar geleden. Wordt daar ook rekening mee gehouden ?

   • Hans schreef:

    Deze “uitleg” van het knmi dateert uit 2016. Naar ik aanneem is dit (ook) alweer achterhaald?! Leren (lees:doen) ze daar dan niets (van)?

   • Ger@rd schreef:

    Kijk je op de Atlas van het RIVM (Natuurlijk Kapitaal) dan heeft de meetlocatie van het KNMI in de Bilt een Urban Heat Island effect van 0,5 graad gemiddeld op jaarbasis. De temperatuurverhoging kan dus tijdens een hittegolf oplopen tot meerdere graden een situatie die 70 jaar geleden nooit zo geweest zal zijn.

   • Ger@rd schreef:

    Nog één over de aanpassing van de meetreeks. Is het niet zo dat als je een nieuw station erbij zet dat je dat dan altijd op een betere plek zal doen. Dus minder dicht bij de stad, asfalt en hoge bomen (waartussen de lucht minder beweegt dus minder afkoeling snachts in de zomer). Het nieuwe station is dan altijd koeler in de zomer en je zal de zomertemperaturen van het oude station naar beneden gaan bijstellen. Echter op lange termijn groeien de bomen weer, komt er meer asfalt en meer bebouwing etc etc. Het nieuwe station krijgt hetzelfde manco als de oude alleen daar kun je nu niet meer mee vergelijken. Ergo het wordt steeds warmer. Zeg me aub waar ik een denkfout maak…

    • Mark (breda) schreef:

     Weinig denkfouten. Er ontwikkelt zich vanalles. En 100% constant zal het dus nooit zijn. Wel kun je afspraken maken over het bevriezen van de situatie in de omgeving. Maar dat zal wel teveel centjes kosten.

 10. jorne schreef:

  Hier heeft groen weer de overhand boven het geel. Nieuwe grassprieten komen tussen de dode zooi door. De grond lijkt ook prima in orde, echt extreem is het wat betreft de grond nooit geweest hier, geen stofwolken ofzo 😉

 11. Hans schreef:

  Misschien offtopic maar plaats ‘m toch:
  ingestorte brug in Genua tpv autostrade. Waarschijnlijk vele doden, RIP……..
  Had begrepen dat net daarvoor 2 windhozen waren waargenomen voor de kust, weet niet of dat de oorzaak is geweest. In ieder geval slecht weer daar.
  Meteen bij mij de vraag in hoeverre de Brennerstrada veilig is met z’n duizenden pijlers, een weg die ik een paar keer per jaar rij……..

  • joke, riederalp schreef:

   Mijn dochter had mazzel. Ze reden er gisteren middag nog overheen! Ze vroeg zich nog af of het wel veilig was omdat de italianen altijd zo laat zijn met renoveren!!!!!! Bbbbrrrrr

  • Leo schreef:

   Hmm. Op afstand en zonder kennis mag ik er eigenlijk geen mening over hebben maar wat ik zag in de NPO reportage: het slechte weer lijkt niet de (enige; een ramp is .. altijd een combinatie van vele factoren die toevallig samenkomen..) oorzaak. Discussie loopt van constructiefout via gebrekkig / verkeerd onderhoud tot geen infrastructurele aanpassing op de toegenomen belasting.
   Hoe dan ook verschrikkelijk.

 12. Martijn sonnenberg schreef:

  @Asten (14:22). Dus, omdat we nu eenmaal de appels met de peren willen vergelijken, snijden we de appels in peervorm bij… zoiets? Flauwekul natuurlijk, is wetenschappelijk gezien op zijn best discutabel. Je kunt zo geen goede meetreeks opbouwen. Wat je moet doen is weerstations neerzetten die gestandaardiseerd een bepaalde afstand vrij zijn van wegen, bebouwing, evt gestandaardiseerde begroeiing en dan meten. is ook niet 100% fool-proof (als je ten westen van zo een station een vliegveld met asfalt neerlegt houdt je indirect toch invloed), maar komt wel beter overeen met de werkelijkheid

 13. Spyfromthesky schreef:

  Jan Adriaanszoon Leeghwater onze historische molenmaker en waterbouwkundige deed er veel moeite voor om met een gedegen plan van aanpak wat polders leeg te malen. Onder ander de polder “de Purmer” viel onder zijn volbrachte taken. Ik neem aan dat Purmerend al bestond eerder de polder was leeg gemaald.

  Zo had je vroeger ook een kasteel in Purmerend, genaamd “Purmersteijn”. Maar ja het kasteel is niet meer, mogelijk nog restanten van de stallen die naar verluidt tot een garage waren omgevormd door de 3 gebouwen samen te voegen.

  In het nieuws was dat door de droogte onder andere de funderingen van de nu nog bestaande kastelen schade hebben opgelopen. Nou ja, het zou goed kunnen, maar van 1976 zou ik niet weten of dat ook het geval was.

  Duidelijk lijkt wel te zijn of we niet te ver doorgeschoten zijn in het regelen van het waterniveau dat wellicht vanaf april een 10 cm hoger had moeten laten zijn. Een beetje meer in het IJsselmeer geeft toch speling in de droge dagen.

  Vandaag in Dordrecht is het wisselend bewolkt. Er staat ook wel een windje. Het gevoel is toch redelijk benauwd. En ja, hoe krijg ik die binnentemperaturen van 26 graden omlaag? Er zit zoveel energie warmte in mijn huis dat ik denk met temperaturen die rond normaal zullen zijn, dat het nog wat maanden duurt dat dit zal dalen rond de 22 graden.

  En al vele weken is het water uit de kraan ook al lauw. Daarom worden vele flessen water gevuld voor in de koelkast. De laatste run van GFS lijkt weer op termijn een warme Azoren uitloper op te leveren. De kans dat er wat vocht meekomt is ook aanwezig. De kans lijkt groot dat de temperaturen niet zo zo hoog worden als we gehad hebben, maar benauwder aanvoelen, dat zal meer ons ten deel vallen.

  Spyfromthesky (Arnold).

  • Leo schreef:

   Omdat ik toch ook wel bovenmatig in de materie geïnteresseerd ben toch even reactie mijnerzijds 😉
   Pff. Op het eerste oog nogal zweverig. Het begint me al te jeuken bij “probabilistisch”. Moeilijk woord 😉 dus even opgezocht: “Het probabilisme is de leer van de waarschijnlijkheid. Dit is een filosofische theorie die stelt dat ‘de werkelijkheid’ bestaat, maar nooit volledig kan worden gekend.”
   (..)

   Jammer is ook dat de bron niet duidelijk vermeld of gelinkt wordt. Maar die was niet moeilijk te vinden.
   https://www.nature.com/articles/s41467-018-05442-8
   Dat is dan weer te uitgebreid; die heb ik nog niet goed tot me genomen. Wat ik er uit pik is dat als ik het goed we praten over een extra afwijking van maximaal 0.13 graden (..)
   De Volkskrant lijkt het me op het eerste gezicht beter te vertalen:
   https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/we-gaan-nog-4-ongewoon-warme-jaren-tegemoet-voorspellen-wetenschappers~bbc130ab/
   “Bijzonder” : Wilco Hazeleger (o.a. (ex)-KNMI) veegt het min of meer van tafel:
   ‘ Als het de komende vijf jaar echt warmer wordt dan normaal, betekent dat eigenlijk dat deze methode beter kan vooruitkijken dan de klimaatmodellen. Dat zou heel interessant zijn.’

   Slag om arm
   Toch houdt Hazeleger ook een slag om de arm: ‘We hebben maar één temperatuurreeks. Het is heel uitdagend om aan de hand van een zo’n trekking uit de loterij van alle mogelijkheden kansrekening te doen voor de toekomst.’

   Verder doet één van de onderzoekers (Sybren Drijfhout) zich alvast indekken -lol- : “Bovendien is het altijd denkbaar dat een heftige vulkaanuitbarsting of andere onvoorziene omstandigheid de prognose door de war schopt, beseft ook Drijfhout. ‘Het klimaat is helaas nooit honderd procent voorspelbaar.”
   (..)

 14. Leo schreef:

  Interessant draadje geworden hierboven! Ik ging er bewust niet te diep op in. Niet alleen om alle (!) lezers tevreden te houden, maar meer ook omdat het debat ons (hoewel meer dan gemiddeld constructieve) geneuzel overstijgt.
  – enerzijds omdat er op het hogere niveau (..) véél méér met modder gegooid wordt in het veel te gepolariseerde debat. Ik ben het een beetje moe zelfs. Overigens m.i. vooral vanuit het alarmistische kamp – maar dat kan natuurlijk komen door óók mijn gekleurde bril 😉
  Opmerkelijk dat we hier zo netjes en vriendelijk blijven en elkaar met respect benaderen; mijn complimenten!
  – anderzijds wil ik zo eerlijk zijn dat onze (of althans als ik voor mijzelf spreek en waarschijnlijk voor de meeste van onze lezers en reageerders) kennis minder ver reikt. Daarbij in ogenschouw genomen dat de discussie actueel op hoog niveau speelt. Desondanks; blijf vooral bijdragen!
  Zie met name hier:
  https://www.destaatvanhet-klimaat.nl/2018/08/06/crowdfunding-onderzoeksproject-hittegolven-in-nederland/ (Marcel Crok)
  en
  https://klimaatgek.nl/wordpress/ (Rob de Vos)

 15. Mark (breda) schreef:

  Iemand nog nieuws over morgenmiddag? Er werden forse buien voorspeld.

  • Conure schreef:

   Hirlam houdt het nu nog op een redelijk zwak front dat pas na de avondspits vanuit het westen binnenkomt. Circa 10mm op grote schaal.
   Harmonie berekent een wat meer geactiveerd front met lokaal neerslagsommen van 20-40 mm.
   GFS komt morgen met wat lokaal gespetter en pas vrijdag vooral in het oosten regen van betekenis

   Kortom, de modellen zijn het nog niet eens

 16. Tim schreef:

  Ik zit met smart te wachten op een nieuw weerbericht.

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.