Zoals gisteren beloofd een fraai webcambeeld van de Rudolfshütte! Wegens wat technische problemen is Hajo niet in staat een bericht te maken vandaag dus neem ik het nog even over. Goed toeven daar trouwens op 2300 meter bij 15 graden; veel plezier vanaf morgen Hajo!

Ook in het Kleinwalsertal geen klagen waar Cescia bivak heeft opgeslagen!

Hoe is het verder in Europa? De kaart voor morgenmiddag: een redelijk “normaal” hoogtepatroon met het Azoren-hogedrukgebied mooi op zijn plaats.

In het grondpatroon zien we een zwakke west tot noordwestelijke circulatie met een al volgend uitdiepend laag boven de lage landen. Tijdelijk kunnen de lagedrukinvloeden zich wat verder over het continent uitbreiden, ruwweg tot net over de Alpen. Voor de zuidelijke vakantielanden zie ik weinig bijzonderheden. Af en toe wat felle buien maar meest aanhoudend prima zomertje.

Op termijn -zo tegen of rond volgend weekend- lijkt de tendens dat de hogedruk-invloeden zich licht over het westen van Europa uitbreiden.

Met uitzondering van morgen en een knik op donderdag ligt de straalstroom ten noorden van ons: via Schotland over Scandinavië.

Dat levert daar een lekkere plons op: 50 tot 80 liter per vierkante meter over het noorden van de Britse eilanden tot op uitgebreide schaal 100 tot 150 op het zuidwesten van Noorwegen. Het Europese model gaat (hierboven het Amerikaanse GFS) dik door de 200 mm zelfs.

Omdat ik de globale ontwikkelingen niet heel goed gevolgd heb én beter thuis ben in Nederland laat ik het bij deze algemene beschouwingen en keer ik terug naar ons kikkerlandje. Door kust-convergentie (de remmende invloed van de ruwheid van het land waardoor de lucht stijgende bewegingen gaat maken), lijnvorming en het warme (Noordzee en IJsselmeer) water flink wat regen toch weer ook in de avond en nacht naar gisteren.

Resulterend in deze toch inmiddels significante totalen over augustus zover.

Roept dat de vraag op of het neerslagtekort enigszins is opgeheven. Nee, natuurlijk niet. De afwijking van ruwweg 200 mm ten opzichte van de normaal is niet zo maar weggewerkt. Maar heel belangrijk is dat inmiddels ook niet meer. Enerzijds zal de schade aan de natuur en de gewassen dit seizoen inmiddels natuurlijk niet meer opgeheven worden. Anderzijds zal die 40 tot 70 mm in het westen / het Westland en de strook Brabant-Friesland toch zeker goed moeten doen. Hoewel ik niet helemaal kan beoordelen hoe goed de grond die plotselinge plons kon opnemen. Wat jullie? Misschien kan Jorne (ter plaatse) er ook nog iets over zeggen?

In de afwijking ten opzichte van de normaal zien we inderdaad dat het Westland en delen van Noord-Holland niet eens zo gek veel meer afwijken van de normaal. Natuurlijk zullen de hierin meegenomen buien van mei niet heel veel effect meer hebben maar iedereen gebruikt deze theoretische berekening – dus ik ook.

De grote donkerrode tot zwarte vlekken geven wel aan dat landelijk het tekort groot blijft. Toch hebben we ergste gehad en lijkt de kans dat de zomer van 2018 volgens deze maatstaf  de boeken ingaat als droogste “ooit” (wat staat voor “sinds 1901”) erg gering geworden. De zomer van 1976 pakte pas echt door! Met het voorlopige maximale tekort van circa 310 mm actueel op de 5e plaats op gepaste afstand van 1976,1959,1921 en 1911.

In onder andere 1976 was het dus erger. En er is nog een verschil: tegenwoordig is de waterhuishouding een stuk beter op orde. Voor wat betreft de waterstanden komen we qua hinder niet veel verder dan langere wachttijden voor de sluizen en beperktere scheepvaart op de IJssel; die maatregelen blijven van kracht.

Morgen toch mogelijk weer een aanzienlijke hoeveelheid vers vocht waarbij opnieuw de kust-convergentie en convectieve neerslag de lokale verschillen zullen gaan bepalen.

Zoals de modellen het ons nu voorschotelen donderdag weer zo’n dag. Licht wisselvallig maar overigens best prima zomerweer.

En daarna lekker doorzomeren wat mij betreft. Mijn druiven kunnen nog wel wat gebruiken; opmerkelijk genoeg een lichte achterstand ten opzichte van vorig jaar. Ook hiervoor te droog of komt het door de vorst in maart? Ik weet het niet.

Tot slot voor vandaag: vergeet de meteoren zwerm van de Perseïden niet! De foto-webcam bij de Konkordiahütte ving afgelopen nacht al dit fraaie beeld op. Komende nacht de piek. Voor Nederland waarschijnlijk geen fraaie omstandigheden door de toenemende bewolking. Maar mocht je ergens anders vertoeven: check de details alvast!


En vooruit, een toetje: dikke vette sneeuw in het zuidoosten van Australië!

 


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

40 reacties

Gesloten voor reacties.