zell am see kaprun
Lees verder >

Fiets hier langs de meest indrukwekkende wegen.

Die Tauplitz
Lees verder >

De prachtige natuur vormt een ideale bestemming voor het hele gezin.

#SayHelloToSpring
Lees verder >

Uw Ski-ervaring wacht op u op de berg

Les Menuires
Lees verder >

Ontdek de prachtige natuur van de bergen.

Europese winter minimaal tot volle maan nergens te bekennen

check ook eens

61 Reacties

 1. Matthijs (Sliedrecht) schreef:

  Zo! Lekker specifiek. Daar gaan we voor

 2. Moes schreef:

  Jouw bazel/orakel gehalte wordt hier ook met dag hoger Hajo…
  Een paar jaar terug kon ik echt genieten van je weersvoorspellingen, tegenwoordig blijft het voornamelijk bij een hoop giswerk en het herhaaldelijk trappen naar andere weermannen/vrouwen/instanties… waarom toch?? Het is dat de andere weermannen hier de site nog een beetje hooghouden met kwalitatieve berichten maar anders…

  • Hajo schreef:

   Naar wie trap ik dan? Ik zou het niet weten… Zelfs op klimaatgebied doe ik het amper terwijl je daar figuren hebt als Reinout Oerlemans etc.. En als je het hier niet leuk vind moet je vooral gaan hoor. We zijn 25% gegroeid de afgelopen maanden. Dus blijkbaar vinden mensen leuk wat ik doe. het is ook leuk. 🙂

   • Derso schreef:

    Gisteren nog Piet…. Schoppen is gewoon lelijk 😉 Kan best voor de cijfers, maar ik geloof niet dat iemand ooit vrolijk wordt van die negativiteit. Ben we benieuwd waarom je het steeds doet? Wat voegt het toe? Ooit was je überpositivo, dat wat echt leuker! Al zijn daar de meningen over verdeeld!

  • Hjs schreef:

   Denk een leeftijdskwestie, hij heeft natuurlijk wel gelijk, kijk naar alle ontwikkelingen op gebied van politiek, klimaat, macht van reusachtige bedrijven. Allerlei enorme tegenstellingen. En eigenlijk geen mens die een flauw benul heeft hoe dat in de verste verte gaat uitpakken. Iets zeggen is dan “bazelen”. Klinkt idd niet erg vleiend.
   Moet zeggen dat puur op weersverwachtingebied ik andere weermannen ook serieuzer neem. Als er niet zoveel te vertellen is, tja dan dwaalt H. al snel af.
   Ben zelf geen klimaatveranderings ontkenner, geloof ook zeker dat co2 wel invloed heeft, alleen al vanuit de gedachte dat een verandering van een evenwicht een gevolg zal hebben. Wat voor gevolg? Denk echt dat we dat pas achteraf werkelijk zullen weten.
   Ik heb persoonlijk erg weinig vertrouwen in een snelle verandering van de co2 uitstoot, denk eerder aan een toename.
   Als ik voorstanders van co2 reductie in ned. hoor, dan is dat ook echt gebazel in mijn oren. De rol van ned. Is miniscul, iedere euro die we inzetten zou elders veel meer rendement opleveren. Denk ff aan bazelaar Klaver met zijn rekenfoutje… Die 140 miljard kan elders echt veel en veel meer van nut zijn. 🙂

   Genoeg gebazel, op naar weer een topwinter, ik vrees weer 25 hellmannetjes..

 3. Moes schreef:

  In bijna ieder bericht van jou is tegenwoordig wel een sneer te vinden naar iets of iemand die er anders over denkt… Piet P, KNMI, nu weer Reinout Oerlemans…
  De reden dat ik hier nog mee lees zijn de berichten van de andere weermannen.
  Mensen die zichzelf te vaak en te hard op de borst kloppen worden daar meestal niet leuker van 😉

  • Hajo schreef:

   Misschien leuk als je even onder je eigen naam reageert ipv anoniem. Ik stel me hier ook gewoon bloot. Blijkbaar lees je het weerbericht niet eens. Want ik klop mezelf juist helemaal niet op de borst. behalve als schrijver dan en erken ruiterlijk dat ik als weerman maar wat bazel. net als alle andere weermannen en vrouwen ook. Want je kunt erbij halen wat je wilt…. de weergeschiedenis, bepaalde cycli, maar uiteindelijk blijft het weer een non-lineair chaotisch proces dat op de langere termijn niet te voorspellen is. Dus iedereen bazelt / orakelt op zijn eigen manier. Jij bent evident op zoek naar iets…. als een echte trol…. doe je goed… nu verwijt je me iets ober Reinout Oerlemans te zeggen terwijl ik hem juist aanhaal als voorbeeld om te bewijzen dat ik dat niet of zelden doe. Hoe krom en eigenlijk vals wil je redeneren. En dat je andere weermannen beter pruimt…. dank dan voor dat compliment want al jaren staan de deuren hier wagenwijd open voor iedereen met verstand van meteorologie en een mooie orakelstijl. Die steek ik in mijn zak en nu maar even ophouden met trollen zou ik zeggen. 😉 PS Verdraaien van feiten en weermannen iets in de mond leggen wat zij niet gezegd hebben is een overtreding van onze reactieregels.

   • Moes schreef:

    Ik reageer altijd al onder deze naam, nu ineens een probleem??
    Hajo kom op hé, nadat je in een vorig bericht Piet P beschuldigde van bazelen, en je daar commentaar op kreeg, vind je het nu in dit bericht nodig om dit een soort van goed te praten en het daarom maar zo te benoemen als zijnde dat iedere weerman/vrouw eigenlijk bazelt haha! Wel goed gevonden moet ik zeggen.
    “Figuren als Reinout Oerlemans” … klinkt niet heel veel respect naar de man toe uit zo’n zin…
    Zoals ik vroeger uitkeek naar jouw berichten, zo kijk ik nu meer uit naar de berichten van de andere weermannen hier. En die mag je ontzettend dankbaar zijn, want die houden jouw site levend op dit moment.
    Wat bedoel je precies met trollen? Ik ben er niet op uit om dingen te verdraaien of iemand iets in de mond te leggen. Dit is hoe ik jouw berichten lees en opvat de laatste tijd en dat wou ik even kwijt.

    • Hajo schreef:

     Ik heb ook geen respect voor klimaatalarmisten. Nul komma nul. Ik noemde het alleen even om te laten zien hoe prachtig ik me inhoud op WSWM. dat ik zelden of nooit een naam noem op klimaatgebied. En nee ik praat niet nu ineens het gebazel van mezelf en andere weermannen goed. Zo lang je me kent en volgt benadruk ik steevast dat het weer een non-lineair chaotisch proces is dat niet verder dan 3 tot maximaal 5 dagen van te voren met enige nauwkeurigheid te voorspellen is. Hierboven leg ik alleen nog even uit dat ook de teksten van Jorne, Fréderic, Leo en wie ook … gebazel zijn…. orakelen op basis van feiten, waarnemingen en aannames. Met een flink stuk jargon erin om het extra interessant te laten lijken. En achteraf kun je het eens bij het goede eind hebben gehad. En soms eens niet. En na 20 jaar zul je vaststellen dat een gorilla met een dartpijltje het ook had kunnen doen. Waar het om gaat is dat een blog succesvol kan zijn als de specifieke stijl van bazelen/orakelen en de feitjes die je erin verwerkt een bepaald lezerspubliek aantrekken. Ik weet vrij zeker dat een flink deel van mijn lezers hier voor mij komt en voor mijn schrijfstijl. Daar kun je me niet onzeker in maken. Er komen er ook die Fréderic meer waarderen, of Leo of Jorne of die de mix juist leuk vinden. De plus van 25% de afgelopen maanden heb ik toch grotendeels eigenhandig bij elkaar geschreven. Maar ik waardeer je feedback. En nee ik zit niet zo veel in de reacties…. ik was je nog niet eerder tegen gekomen als Moes. Voel je welkom! 😉

     • Moes schreef:

      Ik ben toch bang dat die zelfingenomenheid je uiteindelijk de kop gaat kosten. Zie het idd als feedback en lees de reacties onder je berichten wat meer, zit vaker goede feedback tussen 😉

     • Michel schreef:

      Ik vind zo nu en dan een stuk over de klimaat discussie juist fijn, eindelijk iemand die het vanuit een ander perspectief bekijkt.
      @hajo: ik hoop dat je gewoon doorgaat zoals je bent! ( lekker eigenwijs en recalcitrant)

  • @Moes; @Hajo heeft net, als eenieder ander mens, het recht op een persoonlijke mening. Sommige mensen uitten hun mening, anderen kroppen het op en lopen binnensmonds te mompelen en raken na een poos dusdanig gefrustreerd dat ze (misschien) gekke dingen gaan doen.
   Mijn mening werd in het verleden ook niet door eenieder op wswm gesmaakt maar alsof ik ervan wakker lig? Ik gun gewoon ieder diertje haar/zijn pleziertje.

 4. Karin S schreef:

  Hajo blij met je berichten. Ik zag ‘ergens’ vanaf 23 november 0 graden in Madonna di Campiglio. Is het dan volle maan ? Veel plezier met al je bezigheden en nieuwe ontwikkelingen! Groetjes uit de Zaanstreek.

 5. Luc schreef:

  Het is ook gewoon lekker. Gewoon genieten. Cijfers komen er toch wel van het weer. voor je het weet ligt er sneeuw en ook in nederland.

 6. Bas schreef:

  Het is gewoon leuk om dagelijks te lezen over wat het weer mogelijk gaat doen, hoe onzeker ook! Want heb gewoon weer super veel zin om te gaan snowboarden in Oostenrijk! En alle updates van Hajo helpen die voorpret te verhogen!!

 7. mha1965 schreef:

  Even een tip voor Moes,Boven aan het bericht staat wie de schrijver is.Brgrijp dus niet als Hajo zijn naam er staat waarom je het bericht dan toch leest!!Hoef je je ook niet te irriteren lijkt me.
  Ga zo door Hajo,ik lees je berichten namelijk wel met veel plezier zoals de meeste die deze site bezoeken denk ik.Gr Marco

 8. Hajo schreef:

  Om het nog even compleet te maken: ik vind met name Piet Paulusma’s seizoensvoorspellingen erg zwak. Dat is duidelijk niet zijn ding. Hij is erg goed in wat hij doet: op een menselijke manier met normale mensen om zich heen het weer voor de komende dagen vertellen. Met een vleugje Fries voor het Elfstedengevoel. Dat is zijn businessmodel en daarin is hij (heer en) meester. Maar het is echt wel ok als ik zeg dat er meer inhoud en intelligentie zit in een seizoensvoorspelling van Rogé of Fréderic dan in eentje van PP. En daar mag je het dan weer niet mee eens zijn. En natuurlijk: ik ben ook maar mens… in 13 jaar tijd heb ik heus wel eens hier of daar een zwak momentje gehad en iets suggestiefs over deze of gene gezegd. Maar dat dat hier schering en inslag is bestrijd ik. Een uitzondering maak ik voor het KNMI.

  • Asten (Harmelen) schreef:

   Piet Paulusma is een cultfiguur vanwege zijn ‘oant moarn’..
   Verder lijkt het me een aardige kerel waarvan ik vermoed dat ie zelf dondersgoed weet dat een seizoensvoorspelling onder term ‘gebazel’ valt.. De mensheid weet gewoon nog veel te weinig…

   • Hans schreef:

    PP heeft het gewoon slim (commercieel) “gespeeld” door het land in te gaan, bij de gewone mens op bezoek. Wie kent ‘m immers niet (van tv)? Zeker, de “oant moarn” hoor je en zie je ook overal terug. Denk dat ie inmiddels een aardig gevulde portemonnaie heeft. Desalniettemin lijkt hij verder gewoon te blijven, nooit op vakantie ofzo. Maar ook PP zit er regelmatig naast hoor volgens mij, alleen……… en ook dat doet hij slim (of hoe je het ook noemen wilt), hij komt nooit op eerdere (foute)weersvoorspelling terug…………..

 9. Frank schreef:

  Moes, heb je überhaupt het bericht wel gelezen. Voor de aardigheid heb ik na jouw post het nogmaals gelezen. Had ik wat gemist? Ik lees overwegend een weersvoorspelling weerverhaal. Een kleine verwijzing naar weermannen, de verkiezingen. Niemand wordt persoonlijk genoemd. Je gaat vol in de aanval en Hajo’s uitleg gebruik je door hem iets in de mond te leggen wat hij helemaal niet geschreven heeft. Zeer bijzondere repliek en op basis van bovenstaand totaal misplaatst. En dan ook nog iets zeggen in de trend van doe iets met m’n tips. Je hoeft t niet te lezen hè. Daarnaast is het Hajo’s site. Niet de jouwe of ben je er niet op geabonneerd.

 10. Eduard schreef:

  Wat een gekissebis weer en waar gaat het over?

  Ik heb gelijk, nee ikke, nietes ikke heb gelijk.

  Mensen aub, laat mekaar in de waarde.
  Nederland is al een betuttelingsland aan het worden. Moeten we dat hier dan maar gaan na-apen?
  Ben blij dat er nog mensen zijn met een eigen mening en recht voor de raap.
  Dat sommigen daar niet mee om kunnen gaan is hun probleem en niet het probleem van iemand die het vrije woord spreekt!

  • Jannes schreef:

   Helemaal mee eens.

   Het heeft geen zin om in iemands anders discussie te vliegen met een sneer of een +1. Die reacties verwijder ik ook. Moes kan prima zeggen wat hij vind en Hajo kan zichzelf prima verweren. Als je inhoudelijks iets toe wilt voegen aan die discussie ben je vrij. De rest doen we weghalen…

 11. Geert schreef:

  Het Belgische KMI en Nederlandse KNMI is ook allang mijn ding niet meer. Teveel en te vaak allusie makende op…! Een stevige winter hebben we gewoon nog es nodig! Eentje met de allures zoals de winters in de midjaren ’80 zou me heel blij maken! Laat het ajb deze winter dan ook es gebeuren!

 12. Ensemble-volger schreef:

  Volgende de laatste ensembles beleven we een piek in de temperatuur op 15&16-11 maar daarna gaat het toch echt serieus afkoelen in de LL. Zeker begin derde decade zijn er dan mogelijkheden voor licht winters weer in de LL (bazelt deze ensemble-volger)

 13. Jorne schreef:

  Het was even zoeken hoor maar bij het gfs zijn altijd wel wat winter-avontuurlijke leden. Scandihoog potentie? Nee, echt niks concreets maar gewoon wat meteofictievermaak in deze herfstloze herfst.

 14. Jorne schreef:

  Deze al gezien btw? Skier vs. Drone
  https://youtu.be/Wn_Fx2MwCB0
  Place your bets!

 15. Hans schreef:

  Ik had deze al geplaatst maar geen reactie van een kenner gehad vwb deze verschijning….. Bijzonder of juist niet? Hoe heet zoiets?…………………. WIE ?? ….ik zou graag het antwoord willen weten 🙂

  Hans 5 november 2018 om 13:55
  Vond deze nog op mn mobiel van vakantie 2 weken geleden…….. hoe bijzonder? of juist niet?

  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/20181023_100543.jpg[/img]

  • Ronaldo schreef:

   Het lijkt wel een Levant maar dat kan niet. Dus gewoon een Lenticularis. Waarschijnlijk föhn die dag?

   • Hans schreef:

    Dank je wel Ronaldo. Weer wat geleerd! Lenticularis. Lenswolk. Gauw zitten googelen. Inderdaad föhn die dag, warm en zonnig gevolgd door nog 2 strakblauwe zonnige warme dagen 🙂

    • Ronaldo schreef:

     Lenticularis ontstaat vaak bij föhn aan de lijzijde van de hoofdkam. Dus aan de luwe kant, daar waar de lucht daalt. Als je aan de zuidzijde zat was er dus sprake van Noordelijke stuwing. (loefzijde)

 16. Hans schreef:

  Als we het toch over USA hebben vwb de komende kou-inval…..deze wordt vanaf 3e decade misschien opgevolgd door wederom een portie kou tot aan Mexico toe.

 17. Maarten schreef:

  Natuurlijk vragend ‘in het eigen straatje’, maar wel een verzoek aan de h.h. weermannen.
  Kunnen jullie Oost-Europa, en dan m.n. Bulgarije eens meenemen in de voorspelling?
  Ik krijg steeds vaker de vraag of het loont hierheen te komen, naar bijvoorbeeld, Bansko, Pamporovo of het vriendelijke Borovets. Ik kan wel ‘ja’ zeggen, maar zonder sneeuwvooruitzicht (sneeuwgebazel?) hangt mijn ‘ja’ toch een beetje in de lucht.

  #sneeuwgebasel kunnen ze daar in Basel ijken als toeristentrekker, dat je als toerist je eigen sneeuwhoogte in kan stellen en dan een weekendtrip kan winnen als je de correcte hoogte hebt gegokt.

 18. Hans schreef:

  Hajo, Op Baranduns lichaam wordt autopsie gepleegd. Denken miss hien aan hartaanval of bewusteloosheid vòòr z’n val.

  • Hajo schreef:

   Ja dat kan zelfs komen door de steilspiraal. Als je hem heftig vliegt heb je 4G te pakken. Als je dan out gaat…. vlak boven de grond…. tja. Hij moet iets heel heftigs gedaan hebben.

 19. smette schreef:

  In Nl was het vandaag het 13e tx dagrecord in 2018! Best wel indrukkend, ook de 7e te warme maand op rij. Heeft die zonnecyclus hier dan geen invloed op, en enkel op winterse temperaturen?

 20. Hans schreef:

  Nog even over een weersomslag omstreeks “volle maan”. Daar hebben we het ieder jaar over en volgens mij zit daar wel iets van waarheid in maar zeker weten doen we het (nog) niet. GFS komt iig wel rond de 23e met een weersomslag…….. we gaan het zien.

  • Frederic schreef:

   Die zekerheid van de invloed van de maan is er wel. Conclusie: die is er niet. Vorig jaar al uitvoerig over gesproken. Er was was een invloed van 0,01hPa op de luchtdruk. Voila. Dat is de invloed. Al de rest is waarzeggerij en is hardnekkig fake news net zoals de aarde plat is

   • Hans schreef:

    Haha…Frederic……pannekoek 😉 ik zeg ook “iets”. Dus…toeval!?
    Statistiek van?
    Maar ‘s kijken ca. de 23e…..

    • Hans schreef:

     Volgens mij heeft/had Spy mooi voorbeeld van…..

     • Asten (Harmelen) schreef:

      Puur toeval..
      Het is over in de wereld op hetzelfde moment volle maan.. je kijkt iets verderop wel tegen een iets ander deel van de maan aan maar hij blijft ‘vol’..
      Zou wat zijn als er dan overal onder invloed van een volle maan (wat zou er moeten gebeuren als ie 85% of 99% is) wereldwijd weersomslagen plaatsvonden.. orkanen die plotsklaps ontstaan of juist verdwijnen bijv ?
      Puur gebazel om maar eens een hier vaker gebezigde term te gebruiken…

 21. Marco schreef:

  Lijkt inderdaad vanaf de derde decade het één en ander te gaan veranderen. Het is nog ver weg, maar ensemble ziet er hoopgevend uit.

 22. Mieke schreef:

  Ik heb geboekt voor een week Saalbach, 15 december en hoop op sneeuw dus fingers crossed, en anders gaan we gewoon lekker wandelen! 🙂

 23. Remko schreef:

  Regen en wind komend weekend vind ik al iets van een weeromslag hebben.

 24. Richard schreef:

  Eerste Kerstweek naar Leogang afgelopen 4 jaar was goed dus ik hoop nu ook voor het beste.
  We hebben nog even te gaan ( gelukkig ).

 25. Spyfromthesky schreef:

  De volle maan kan in een bepaald gebied mogelijk een indicatie zijn tot iets. Het is vaak een kort patroon van de voorgaande maanden. Natuurlijk kan het patroon en cycli doorbroken worden.

  Vanuit gaan van de vorige maanden ligt het niet voor de hand nu in onze gebieden met volle maan. In feite is het juist met de kleinste maan dat er een patroon meer is. Het mooiste zou zijn als aanstaande volle maan dit patroon eens verbroken zal worden. Als dit in november gebeurt, dan maak je een goede kans in december.

  Natuurlijk heeft dit te maken met de patronen van de lage en hoge drukgebieden.
  Naar mijn mening moet de winter met grote chaos beginnen, dat wil zeggen een sterke NW stroming met talrijke buien met zeer koude bovenluchten. En daarna het patroon richting volle maan dat de wind gaat draaien.

  Ik hoop het wel, maar heb er niet gevoel bij. Gezien de windroos en die lijkt zeer stabiel te zijn, is een winter met een z.o. wind het meest voor de hand liggend. Nog beter is gewoon oost. Die korte en koude inval van eind februari 2018 die had eens echte oosten wind.

  Spyfromthesky (Arnold)

  • Asten (Harmelen) schreef:

   @Arnold
   Zie mijn eerdere post.. ik waardeer je als reageerder maar een weersomslag rond die datum staar bewezen los van de volle maan.
   Overigens zit ik de laatste week van november in het Sauerland dus voor een weersomslag ben ik wel aan het duimen..

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.