O wat zijn we weer gek gemaakt met de plaatjes van hoofdkam- en zuidkantsneeuw vanaf 2000m. Ik hoop dat alle commerciële partijen goede zaken hebben gedaan. Hotels massaal geboekt. Ski’s massaal aangeschaft. En nu dan de realiteit da de winter even verder weg lijkt dan ooit. Zie Les Menuires op 1800m hierboven. Die flats hebben trouwens echt hun schoonheid. Dat moet je leren zien. Om de moed erin te houden maak ik vandaag dan maar de boude voorspelling dat het vanaf volle maan op 23 november helemaal goed gaat komen.

Kijk maar mee. De laatste 4 runs van het Amerikaanse model voor bij mij thuis in Oostenrijk. De laatste met nog een beetje winterpotentie was de 06u en dat diep in de meteofiction. Verder zien we alleen bovengemiddelde warmte. Is het dan toch weer de ijzeren wet dat winter aan de Amerikaanse oostkust niet samen gaat met winter bij ons?

In een aantal stappen gaat Noord-Amerika de kou in kruipen. Met een ijskoud Mobile Polar High (MPH) dat aan de wandel gaat naar het zuiden. Super blauw allemaal op de kaart, maar ik zeg er eerlijk bij dat het langs de kust vooralsnog alleen nachtvorst is.

Maar in Chicago bijvoorbeeld duiken ze wel permament onder nul. In Nederland en Vlaanderen zouden we er onze schaatsen al voor uit het vet halen. En let eens op: kurkdroog. Niet een groot Canadees koufront met veel sneeuw dus, maar dus dat MPH. In Europa komt dat ook voor. Kan helemaal vanaf de Oeral onze kant op zeilen. Maar voorlopig niet.

Hier zie je de samenhang. Amerika in een noord-zuid beweging en wij vooral west oost met hogedruk van Frankrijk tot Kamtsjatka en aaneengeregen depressies daarbovenop.

https://twitter.com/ApptoIbiza/status/1056229205611085824

Moest even zoeken maar toen toch de mooiste plaat van de vorige volle maan gevonden. Zuiver vol was ie op 24 oktober. Toen begon het in de Alpen af te koelen en 5 dagen later was de sneeuw daar.

Ik geloof er geen bal van dus, dat er een hard verband is tussen volle maan en een weeromslag – want de Amerikaanse koudegolf komt nu bijvoorbeeld bij wassende maan. Er zal heus enig verband zijn tussen weer en de maan, maar pas als we over 500 jaar een klein beetje een significante dataset hebben van weerhistorie zal AI die verbanden gaan ontdekken. Maar niet getreurd. Zoals alle weermannen en -vrouwen bazelen, orakelen we maar wat, omdat er vraag naar is, omdat het weer nu eenmaal de soep is waar we met z’n allen in zitten. Als we nog niet eens de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen morgen kunnen voorspellen, laat staan dan of het over 2 of 3 weken misschien gaat sneeuwen. En daarom doen we het dus juist…. komt ie … de tweede boude voorspelling:

Met de volgende volle maan is de te warme fase in Europa afgesloten en bouwen zich weer sneeuwfronten op die de Alpen wit gaan maken. Tot volle maan komt er geen nieuwe dump. Dus nergens in de Alpen meer dan zeg 20cm sneeuw onder 1500m. Daarna keert het om. Voor de maand dan om is zijn minstens de helft van de Alpen dan wit boven 1200m. En die sneeuw op die hoogte blijft dan minstens eens een volle week liggen. Hopelijk zelfs is het al de basis voor de rest van het seizoen.

Maar op dit moment zijn we daar verder van weg dan ooit. De Föhn laaide gisteren weer op voor een paar dagen. In Zell am See Kaprun zijn de sigaren makkelijk te herkennen. Fijne dag allemaal.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

61 reacties

Gesloten voor reacties.