O wat zijn we weer gek gemaakt met de plaatjes van hoofdkam- en zuidkantsneeuw vanaf 2000m. Ik hoop dat alle commerciële partijen goede zaken hebben gedaan. Hotels massaal geboekt. Ski’s massaal aangeschaft. En nu dan de realiteit da de winter even verder weg lijkt dan ooit. Zie Les Menuires op 1800m hierboven. Die flats hebben trouwens echt hun schoonheid. Dat moet je leren zien. Om de moed erin te houden maak ik vandaag dan maar de boude voorspelling dat het vanaf volle maan op 23 november helemaal goed gaat komen.

Kijk maar mee. De laatste 4 runs van het Amerikaanse model voor bij mij thuis in Oostenrijk. De laatste met nog een beetje winterpotentie was de 06u en dat diep in de meteofiction. Verder zien we alleen bovengemiddelde warmte. Is het dan toch weer de ijzeren wet dat winter aan de Amerikaanse oostkust niet samen gaat met winter bij ons?

In een aantal stappen gaat Noord-Amerika de kou in kruipen. Met een ijskoud Mobile Polar High (MPH) dat aan de wandel gaat naar het zuiden. Super blauw allemaal op de kaart, maar ik zeg er eerlijk bij dat het langs de kust vooralsnog alleen nachtvorst is.

Maar in Chicago bijvoorbeeld duiken ze wel permament onder nul. In Nederland en Vlaanderen zouden we er onze schaatsen al voor uit het vet halen. En let eens op: kurkdroog. Niet een groot Canadees koufront met veel sneeuw dus, maar dus dat MPH. In Europa komt dat ook voor. Kan helemaal vanaf de Oeral onze kant op zeilen. Maar voorlopig niet.

Hier zie je de samenhang. Amerika in een noord-zuid beweging en wij vooral west oost met hogedruk van Frankrijk tot Kamtsjatka en aaneengeregen depressies daarbovenop.

https://twitter.com/ApptoIbiza/status/1056229205611085824

Moest even zoeken maar toen toch de mooiste plaat van de vorige volle maan gevonden. Zuiver vol was ie op 24 oktober. Toen begon het in de Alpen af te koelen en 5 dagen later was de sneeuw daar.

Ik geloof er geen bal van dus, dat er een hard verband is tussen volle maan en een weeromslag – want de Amerikaanse koudegolf komt nu bijvoorbeeld bij wassende maan. Er zal heus enig verband zijn tussen weer en de maan, maar pas als we over 500 jaar een klein beetje een significante dataset hebben van weerhistorie zal AI die verbanden gaan ontdekken. Maar niet getreurd. Zoals alle weermannen en -vrouwen bazelen, orakelen we maar wat, omdat er vraag naar is, omdat het weer nu eenmaal de soep is waar we met z’n allen in zitten. Als we nog niet eens de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen morgen kunnen voorspellen, laat staan dan of het over 2 of 3 weken misschien gaat sneeuwen. En daarom doen we het dus juist…. komt ie … de tweede boude voorspelling:

Met de volgende volle maan is de te warme fase in Europa afgesloten en bouwen zich weer sneeuwfronten op die de Alpen wit gaan maken. Tot volle maan komt er geen nieuwe dump. Dus nergens in de Alpen meer dan zeg 20cm sneeuw onder 1500m. Daarna keert het om. Voor de maand dan om is zijn minstens de helft van de Alpen dan wit boven 1200m. En die sneeuw op die hoogte blijft dan minstens eens een volle week liggen. Hopelijk zelfs is het al de basis voor de rest van het seizoen.

Maar op dit moment zijn we daar verder van weg dan ooit. De Föhn laaide gisteren weer op voor een paar dagen. In Zell am See Kaprun zijn de sigaren makkelijk te herkennen. Fijne dag allemaal.


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

61 reacties

Gesloten voor reacties.