tmin_14111912_14110412

Zo, na een dikke week vakantie in het tropische Kaapverdië ben ik weer trouw op post. Ready to kick some ass. Net zoals de weerkaarten voor de langere termijn trouwens. Wat een verschil met de week voor ik op vakantie vertrok. Trouwe volgers van de site weten dat ik al sinds eind september bezig ben met de Arctische Oscillatie (AO) op te volgen. Want er bestaat een positief statistisch verband (64% kans) tussen de gemiddelde AO-waarde in de maand oktober en de AO-waardes van de daarop volgende wintermaanden. Ik ga er niet terug megahard in detail op ingaan. Wil je er meer over weten, lees dan deze twee berichten even terug (hier en hier), of deze van Leo over een mogelijke oorzaak van dat verband. Het komt erop neer dat wanneer de AO in oktober gemiddeld lager dan -1 is, die met 64% kans ook in de daaropvolgende maanden negatief zal zijn. Persistentie heet dat. En een negatieve AO-waarde wil zeggen dat de luchtdruk boven de poolgebieden hoger is dan normaal, met dan een zwakke straalstroom, zwakke westcirculatie en een grote kans op koudeuitbraken naar meer zuidelijk gelegen breedtes, zoals de Lage Landen bijvoorbeeld.

season_JFM_ao

Ben je niet overtuigd van de waarde van de AO? Kijk dan even naar deze grafiek. Hier zie je de gemiddelde AO-waardes van de maanden januari tot maart sinds 1950. De stormwinters van begin jaren ’90 haal je er in ieder geval zo uit. En valt het je ook op? Voor de jaren ’90 was de AO bijna altijd negatief. Hmmm, interessant.

ao_sprd2 update

Hoe ziet het er nu uit? Wel, tot midden oktober ging het prima. Alles op schema voor een sterk negatieve AO-waarde. Maar in mijn laatste bericht hier voor ik op vakantie vertrok, sloeg de prognose plots om (zie grafiek). Ze werd positief met dus de dreiging van een dikke aanhoudende westcirculatie. Ook de zon begon plots gekke dingen te doen, waardoor ook nog eens de kans op een Sudden Stratospheric Warming komende winter (tijdelijk, want de zon is nu weer terug rustig) sterk afnam. Lees alles hier nog eens opnieuw.

ao_sprd2

Maar eens te meer was de AO-prognose te pessimistisch. De AO-voorspellingen worden door het Amerikaanse GFS-model berekend en die durft regelmatig te lang vast te houden aan een sterke westcirculatie. Zodanig dat GFS systematisch onderpresteert in koude winters ten opzichte van bijvoorbeeld het Europese EC-model (vorig jaar was het eerder omgekeerd). En het ziet er echt naar uit dat we nu weer aan de vooravond staan van opnieuw zo’n winter. Denk maar aan de sneeuwdump aan de noordkant van eind oktober die GFS pas heel laat zag aankomen in vergelijking met de Europeanen. En kijk eens naar hoe de AO-index uiteindelijk geëvolueerd is. De prognose naar sterk positieve waardes was duidelijk overschat. Zodanig dat de AO voor oktober uiteindelijk gemiddeld op -1,134 uitkomt. Jawel, toch nog onder de -1 dus. En als je nu naar de AO-prognose kijkt, gaat die de komende tien dagen opnieuw sterk negatief worden. Een trend voor de komende maanden is gezet lijkt me. En laat ik mijn eigen theorie nu maar niet afvallen. Ik ga vol voor een koude winter 2014/2015. Net zoals de winters 2012/2013 en 2009/2010. Ook toen lag de AO in oktober onder de -1.

gfs-0-252

Hajo hield het voor de komende maanden op normaal winterweer met 1 dikke koude schaatsperiode. Ik doe daar nog een schep bovenop. Neem je de uitdaging aan @Hajo? Want ik denk dat we ook regelmatig sneeuw over ons heen gaan krijgen. Vanaf de tweede helft van november acht ik het heel goed mogelijk dat oceaandepressies ten zuiden van de Lage Landen door gaan schuiven door hogere luchtdruk ten noorden van ons, en met de wind dan in de oosthoek. Een beetje zoals deze GFS-kaart laat zien. ‘Wat GFS! Daarnet zei je toch dat GFS rommel is in koude winters’, hoor ik je al denken. Klopt, maar dit is een kaart van de nieuwe GFS. Nu al te bekijken op meteociel.fr, en vanaf begin december vervangt die de huidige versie volledig. Eindelijk zou ik zo zeggen. De resolutie van het model wordt verdubbeld en dat is sowieso goed nieuws.

gfs-0-276

Het oude GFS-model spuuwt vanavond trouwens ook lekkere kaarten uit. OK, we zijn nog maar november. IJsdagen zitten er dus nog niet meteen in, want Oost-Europa is voorlopig nog veel te warm. Maar nachtvorst vanaf half november wordt steeds waarschijnlijker. Je merkt het. Ik ben hier nu mijn nek wat aan het uitsteken. Er is dus een goede kans dat ik zwaar op mijn bek ga gaan. Maar so be it.

eps_pluim_dd_06260

De windrichtingpluim van het Europese EC van deze ochtend zit in ieder geval ook volledig op mijn kar. De voorbije dagen is de windpluim steeds meer naar de zuidoost- (135°) tot oosthoek (90°) opgeschoven voor de langere termijn, en ik verwacht dat de nieuwe pluim straks niet anders zal zijn.

ECM1-240

 

En de EC-run van deze avond? Tsja, duidelijk toch. Niet? OK, de termijn is nog ver, dus het zou nog steeds kunnen dat een en ander niet doorgaat zoals het nu op de kaarten staat. Maar volgens mij wordt dat dan gewoon uitstel, geen afstel. Wil je nog een Hellmann-getal? Goed, ik plak er 96 op voor de Lage Landen komende winter. Wat dit allemaal voor de Alpen wil zeggen valt nog af te wachten. Maar een dikke westcirculatie zit er de komende tijd in ieder geval niet in. Goed zo. Laat de bodem er maar eerst even goed afkoelen.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

37 reacties

Gesloten voor reacties.