output_xlb3JO

Via Nasa Worldview

Mooie plaatjes vandaag uit Nederland en België met sneeuw. Soms wat natte kledder, vaak een mooie sneeuwlaag zoals in het oosten. Een kinderhand is snel gevuld. Hier in Purmerend niet meer dan 2 centimeter. Dat was wel een teleurstelling maar dat was bekend en veelvuldig beschreven. Wel mooi te zien van bovenaf waar de sneeuw is gevallen. Ik heb een vals gekleurde kaart toegevoegd om het verschil aan te geven tussen bewolking en sneeuw. Tot zo ver het leuke uit dit bericht. Roy gaf het al aan: raad eens wie de avondupdate doet. Ik doop m’n naam maar eens om tot Noraldo, Ronalniks of Niksnaldo. (stemmen mag in de reacties) Het is weer niks vanavond. Waarom nou toch?

di 17 06 van 00

Dit is niet de kaart van vanavond maar van vanmorgen, de ECMWF 00u, en vergelijkbaar met de berekeningen daarvoor. De as van hogedruk ligt zuidwest – noordoost over het europese continent. De hogedruk heeft vrij toegang om uit te breiden richting de Baltische staten. Daaar komt in de avondrun helemaal niets van.

di 17 06 van 12

De situatie tot en met maandag staat nog steeds maar vanaf dinsdag begint de as van het hoog ineens te kantlelen. Dan zakt hij meer naar een west – oost situatie. En dat is niet gunstig voor echt aanhoudende strenge vorst. De transportkou kan niet op gang komen op deze manier. En die komt er ook niet in deze berekeningen.

woe 18 12 12

De kern zakt namelijk richting Duitsland in plaats van een opbouw naar de Baltisch Staten.

woe 18 12 12 met H

Ter vergelijk heb ik de “H” van hogedrukgebied er nog een keer in gezet die de ochtendrun visualiseerde.  Dat is nu net de kneep. Als die aparte kern niet wordt berekend dan kantelt het hogedrukgebied verder en verder en komen wij eerder in een noordwestelijk “stromingspatroon” dan in een oostelijk.

do 19 00 12 pijltjes

Helemaal als er boven de UK ineens een aparte kern wordt opgebouwd. Dit is dus uitermate ongunstig voor echt schaatsijs zoals eigenlijk de hele week door ons is geschreven. En terecht want de kaarten zagen er zo veel beter uit. Maar dit is slecht een momentopname. Geen trend. Als morgen wederom deze kaarten tevorschijn komen ga ook ik me zorgen maken. Nu nog niet (echt)

di 1701 tmin

Nou ja, het vervolg is duidelijk. Dinsdag nog matige vorst.

wo 1801 tmin

Woensdag alleen matige vorst in het zuiden.

do 1901 tmin

Donderdag…….OK huilebalken mag dan wel voor een keer omdat ik deze week ook -19°c heb gezien. Snik!

333221_171421432969197_1865039619_o

En ik had nog zo gehoopt deze heren dames wederom tegen te komen tijdens mijn toertocht naar Monnickendam.

Laten we hopen op een warme uitbijter in de pluim en duimen dat die hogedruk kern morgen weer boven de Baltische Staten berekend wordt. En bedenk goed: dit is slecht 1 moment opname. Ook dit staat niet vast! Morgen ook de Lauberhorn Rennen in Wengen niet vergeten te kijken op de Duitser of Eurosport. En natuurlijk het het live report van Jorne eerder vanavond met mooie sneeuwplaatjes.

Fijn weekend.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

107 reacties

Gesloten voor reacties.