Rechter muisknop voor grote afbeelding

Als meteoroloog is het Europese weermodel smullen vanochtend. Net als het GFS model hier een window of opportunity voor de Elfstedentocht komende zondag. Het Canadese model had forse sneeuw zaterdagavond en regen zondag (zie hier). GFS is voor zondag helemaal droog en biedt nog een kansje voor de maandag (zie hier). Het Europese model (ECMWF) berekent wel een stevige dooiinval alleen de overgang op zondag zal nog goed te pruimen zijn: motsneeuw of motregen (dauwpunt net onder nul in de berekening) na nog een tamelijk koude nacht op zondag.

Verrassend einde
Even los van de Elfstedenkoorts toont het Europese model vanochtend na een reeks kwakkeldagen met ook de nodige regen (veel minder sneeuw naar de Alpen dan Canadees model) een verrassend herstel van de winterkou op donderdag de 17e.

[fbphotos id=346408982059980]
Voor grote platen ga naar dit Facebook album.

Hierboven zie je de manier hoe het ECMWF model vanochtend een krachtig herstel van de winter berekent! In eerste instantie via mijn BV5 met ook hoge druk boven Groenland maar dan toch weer meer naar een Scandihoog neigend met weer serieuze kansen voor droge kou en dus natuurijs. En zo kom je toch weer terug bij de Elfstedentocht: we moeten niet uitsluiten dat na een afgelasting komend weekeinde de ijsvloer een week later al weer fors aan het herstellen zou zijn. Ik meen dat we dat in 1996 ook hebben gezien: dat je na een hervatting van de winter gewoon weer op het “oude ijs” met een nieuwe laag aangevroren regenwater kon schaatsen. Wie helpt mijn geheugen even opfrissen.

Rechter muisknop voor grote plaat

Het ensemble is binnen en we zien inderdaad een beetje sneeuw komende zondag. Dat zijn de kleine rode piekjes in de grafiek rechts onder. Ik tel in de grafiek linksonder vier lijntjes die de dooiaanval uitstellen tot dinsdag waardoor maandag ook weer een optie zou worden. Enkele lijntjes blijven zelfs koud, wat wil zeggen dat er nog steeds een kans is dat de hele dooiaanval niet doorgaat. En toch een fors aantal lijntjes steunen de rode hoofdrun zodat de hervatting van de vorst eind volgende week ook een waarschijnlijk scenario is. Dat zou gepaard kunnen gaan met flinke sneeuwval (rode pieken volgende week dinsdag en woensdag) en ook daarna blijven de sneeuwkansen hoog, dus is het niet dat ik denk: “Stel die Elfstedentocht een week uit.”

Ik zou gewoon echt alles op alles zetten om zondag te rijden en die kans voor maandag strak in de gaten te houden.

Hieronder de hele serie nachten van het ECMWF voor de LL…

[fbphotos id=346392238728321]

Voor grote kaarten zie dit Facebook album.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

2 reacties

Gesloten voor reacties.