De avondrun van het Europese weermodel is weer zeer hoopvol voor ons wintersporters! Die vlag kan uit. Hierboven de noordstuwing waarmee het model afsluit op 2 december. Er zit nergens sneeuw in Nederland in deze run maar hier zie je ook Sauerland en de Ardennen weer sneeuw krijgen. 

 2212-12-Europe_2013112212_t2m_240

Het is niet bitterkoud in Europa op dat moment. Hier de berekende middagtemperaturen. Nederland héél ver van winterweer. Die beslissing is vanochtend gevallen. Gisteren hadden we nog een dikke vork in het ensemble rond 26 of 27 november. Welnu: de deur voor koude route voor ons kikkerlandje is hard dicht gesmeten. Maar auto trein vliegtuig anybody? Finn vertrok vanochtend in Nederland en zit nu aan de vin chaud in hotel Bella Tola in St. Luc en staat morgen in Zinal op de piste. Om jou blij te maken met mooie foto’s. Jaloezie is een mogelijke bijwerking.

ec2211_12

Veel perfecter kan een noordstuwing niet worden. Wel sneeuwrijker als hij hartje winter uit noordwest komt over de Noordzee. Maar hier zit echt nog ruim genoeg sneeuw op zie je op de plaat boven. En wanneer begon die noordstuwing die nordstau nu ook al weer? Zondag! Gaan we tellen: dan tel ik al 9 dagen elke dag sneeuw en vooral in Oostenrijk. Had nog iemand het over een zuidkantwinter? Nu ja het kan altijd nog keren, maar voor nu moet je aan de noordkant zijn…. tenzij je natuurlijk de zon wilt hebben: dan kun je aan de zuidkant genieten van wat er al gevallen is. En Alpen blijven Alpen: ook aan de noordkant zullen er prachtige opklaringen komen. Maar geen tussenhoog!  

2211_12_0212gfs

Even voetjes op de grond: het Amerikaanse model gaat tot +192u heel mooi gelijk op (en dat is al heel mooi), maar gaat dan zijn eigen koers. Meer een boonvormig hoog horizontaal over Europa: Nederland met zwakke westenwind eeuwig ver van de winter, maar deert het de Alpen? Zo op 5km hoogte ziet het er eng warm uit….

gfs2211_12

Maar op 1500m zijn de Alpen gewoon nog koud. Dit zijn middagtemperaturen! Een dikke inversie dus en de dan sneeuwrijke alpen als zwaan-koud-kleef-aan. Ik zeg erbij dat het model aan het einde richting 8 december de Alpen wel laat opwarmen…. maar dat is ultiem ver weg… en halverwege dat traject hebben we weer mooie vorken in het ensemble. Nee de boodschap van vanavond is: de noordstuwing die we geleidelijk steeds beter in de smiezen kregen samen is for real. En misschien wel een taaie. Duimen mag!  


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

19 reacties

Gesloten voor reacties.