De avondrun van het Europese weermodel is weer zeer hoopvol voor ons wintersporters! Die vlag kan uit. Hierboven de noordstuwing waarmee het model afsluit op 2 december. Er zit nergens sneeuw in Nederland in deze run maar hier zie je ook Sauerland en de Ardennen weer sneeuw krijgen. 

 2212-12-Europe_2013112212_t2m_240

Het is niet bitterkoud in Europa op dat moment. Hier de berekende middagtemperaturen. Nederland héél ver van winterweer. Die beslissing is vanochtend gevallen. Gisteren hadden we nog een dikke vork in het ensemble rond 26 of 27 november. Welnu: de deur voor koude route voor ons kikkerlandje is hard dicht gesmeten. Maar auto trein vliegtuig anybody? Finn vertrok vanochtend in Nederland en zit nu aan de vin chaud in hotel Bella Tola in St. Luc en staat morgen in Zinal op de piste. Om jou blij te maken met mooie foto’s. Jaloezie is een mogelijke bijwerking.

ec2211_12

Veel perfecter kan een noordstuwing niet worden. Wel sneeuwrijker als hij hartje winter uit noordwest komt over de Noordzee. Maar hier zit echt nog ruim genoeg sneeuw op zie je op de plaat boven. En wanneer begon die noordstuwing die nordstau nu ook al weer? Zondag! Gaan we tellen: dan tel ik al 9 dagen elke dag sneeuw en vooral in Oostenrijk. Had nog iemand het over een zuidkantwinter? Nu ja het kan altijd nog keren, maar voor nu moet je aan de noordkant zijn…. tenzij je natuurlijk de zon wilt hebben: dan kun je aan de zuidkant genieten van wat er al gevallen is. En Alpen blijven Alpen: ook aan de noordkant zullen er prachtige opklaringen komen. Maar geen tussenhoog!  

2211_12_0212gfs

Even voetjes op de grond: het Amerikaanse model gaat tot +192u heel mooi gelijk op (en dat is al heel mooi), maar gaat dan zijn eigen koers. Meer een boonvormig hoog horizontaal over Europa: Nederland met zwakke westenwind eeuwig ver van de winter, maar deert het de Alpen? Zo op 5km hoogte ziet het er eng warm uit….

gfs2211_12

Maar op 1500m zijn de Alpen gewoon nog koud. Dit zijn middagtemperaturen! Een dikke inversie dus en de dan sneeuwrijke alpen als zwaan-koud-kleef-aan. Ik zeg erbij dat het model aan het einde richting 8 december de Alpen wel laat opwarmen…. maar dat is ultiem ver weg… en halverwege dat traject hebben we weer mooie vorken in het ensemble. Nee de boodschap van vanavond is: de noordstuwing die we geleidelijk steeds beter in de smiezen kregen samen is for real. En misschien wel een taaie. Duimen mag!  


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

19 reacties

Gesloten voor reacties.