cliffhanger

Zing je mee? “O wat is ie mooi! O wat is ie mooi! O wat is ie mooi! O wat is ie mooi!” De perfecte winterkaart voor heel west Europa. Het is de cliffhanger van het Europese weermodel vanavond. Scandihoog. Straffe ijzige oostenwind. Droog. Soms wat lichte sneeuwval. Depressie op de Middellandse zee houdt de wind aan de gang. Hij is zo mooi dat we meer willen zien!

blob

Op 1500m zien we een blauwe koude slurf over heel Europa. Of is het eerder een condoom die het hele continent omspant? Laat je fantasie de vrije loop.

blob2

Op5km hoogte zien we een koude BLOB. Buitenaardse wezen zouden hier zeker een hogere levensvorm in zien denk ik.

temps1

Aan de grond is het gewoon ordinair koud. Dat gaat in vele stapjes…

temps

Zie deze serie temperaturen op!

15978955_10208231440295089_1386179699_n

Deze grafiek toont de minima en maxima van de laatste twee runs. De dunne lijnen zijn van vanochtend en de dikke van vanavond. Op 18 januari duikt het nog pittiger onder nul dan we vanochtend al zagen.

ensnl0901-12

Hierboven wederom de flutrun waar het Amerikaanse model mee komt! Weer een extreem zachte uitbijter. Ensemblegemiddelde is al fors winters voor de Lage Landen. Controlerun is net als het Europese model. De pluim van het Europese model komt zo binnen. Kijken we natuurlijk in detail naar. Het moge duidelijk zijn dat met deze berekeningen de Alpen helemaal droog gaan worden. Ook de zuidkant blijft droog en die vallen nu ook al buiten de boot. Dat is sneu. Veel sneeuw valt zuidelijker in de Apennijnen en op de Balkan.

kronplatz

Hierboven zie je de situatie in Zuid-Tirol. Helemaal groen. Oude sneeuw bedekt de toppen vanaf 1800m. Alleen kunstsneeuw maakt de pistes perfect. Aan de noordkant ziet het er nu wel anders uit!2100_hd

De kiek van de avond bij een bijna volle maan. Hoe mooi! Ongelofelijk! Download hierrrr de hoge resolutie.

poland-snow

In Oost-Europa is het al bar winter. Zie het artikel waar bovenstaande foto van is. Dat is Polen waar al 10 mensen zijn dood gevroren. In Moskou was het met -30ºC de koudste Orthodoxe kerst in 120 jaar! Komt ie dan toch die Nieuwe Kleine IJstijd?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

127 reacties

Gesloten voor reacties.