cliffhanger

Zing je mee? “O wat is ie mooi! O wat is ie mooi! O wat is ie mooi! O wat is ie mooi!” De perfecte winterkaart voor heel west Europa. Het is de cliffhanger van het Europese weermodel vanavond. Scandihoog. Straffe ijzige oostenwind. Droog. Soms wat lichte sneeuwval. Depressie op de Middellandse zee houdt de wind aan de gang. Hij is zo mooi dat we meer willen zien!

blob

Op 1500m zien we een blauwe koude slurf over heel Europa. Of is het eerder een condoom die het hele continent omspant? Laat je fantasie de vrije loop.

blob2

Op5km hoogte zien we een koude BLOB. Buitenaardse wezen zouden hier zeker een hogere levensvorm in zien denk ik.

temps1

Aan de grond is het gewoon ordinair koud. Dat gaat in vele stapjes…

temps

Zie deze serie temperaturen op!

15978955_10208231440295089_1386179699_n

Deze grafiek toont de minima en maxima van de laatste twee runs. De dunne lijnen zijn van vanochtend en de dikke van vanavond. Op 18 januari duikt het nog pittiger onder nul dan we vanochtend al zagen.

ensnl0901-12

Hierboven wederom de flutrun waar het Amerikaanse model mee komt! Weer een extreem zachte uitbijter. Ensemblegemiddelde is al fors winters voor de Lage Landen. Controlerun is net als het Europese model. De pluim van het Europese model komt zo binnen. Kijken we natuurlijk in detail naar. Het moge duidelijk zijn dat met deze berekeningen de Alpen helemaal droog gaan worden. Ook de zuidkant blijft droog en die vallen nu ook al buiten de boot. Dat is sneu. Veel sneeuw valt zuidelijker in de Apennijnen en op de Balkan.

kronplatz

Hierboven zie je de situatie in Zuid-Tirol. Helemaal groen. Oude sneeuw bedekt de toppen vanaf 1800m. Alleen kunstsneeuw maakt de pistes perfect. Aan de noordkant ziet het er nu wel anders uit!2100_hd

De kiek van de avond bij een bijna volle maan. Hoe mooi! Ongelofelijk! Download hierrrr de hoge resolutie.

poland-snow

In Oost-Europa is het al bar winter. Zie het artikel waar bovenstaande foto van is. Dat is Polen waar al 10 mensen zijn dood gevroren. In Moskou was het met -30ºC de koudste Orthodoxe kerst in 120 jaar! Komt ie dan toch die Nieuwe Kleine IJstijd?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

127 reacties

Gesloten voor reacties.