Nog steeds berekent het Canadese model ochtendtemperaturen rond de -20ºC beide weekenddagen. Zeer strenge vorst is algemeen. Helaas houdt dit model het weer voor gezien na dit weekeinde met sneeuw in de nacht op maandag de 15e, die dag wellicht nog schaatspret, maar dan dinsdag de 16e over een sluiten met een bak regen er overheen.

Het Amerikaanse model is nu aan het flipfloppen. Middernacht dooiaanval. Vanochtend vriezen. Middag twijfelaartje. En nu weer een geslaagde dooiaanval met maandag de 15e sneeuw, dinsdag schaatsen in de dooi, en woensdag de 17e de regen.

Hier heb ik het besproken…

Alledrie de modellen brengen ons natuurlijk op de schaats van zeg donderdag tot en met zondag. Vier dagen schaatspret is niet niets. Maar vanavond god nieuws van het eigenwijze Europese model. Die modellen hebben natuurlijk geen menselijke karaktertrekken als “eigenwijs”, maar soms voor een paar dagen lijkt het zo en dan wisselen ze nog vaak stuivertje. Anyway: hierboven de laatste kaarten van het Europese model en dat lijkt net goed te gaan. Dagje dooi misschien en dan kan de vorst terugkruipen.

O wat is ie mooi!

Tja kies zelf, wetende dat twee andere modellen er 16 februari uit piepen.

Harmonie morgenochtend. We komen tot -11ºC in het oosten.

Overmorgen idem. De -12ºC wordt net niet gehaald.

En hier kun je eens kijken weer hoe knap dat Harmonie model dat berekent. Kijk zou j dit model voor de hele aarde moeten draaien op 2,5km gridwijdte dan kon geen computer dan aan en ook dan zou je niet meer dan 2 a 3 dagen exacte waarden kunnen berekenen. Maar dus voor de komende twee nachten lijkt het model “gecallibreerd”.Nog even een terzijde… Storm over de Oostzee! Wij zijn al uit de wind maar zij niet.

Tot 4 meter hoge golven in een binnenzee! Puur omdat de wind echt recht in het verlengde ligt.

Loopt de Rijn dus over dwars door en gebied met veel sneeuw. Heb je in het noorden dit. Hoe zit het eigenlijk met onze uiterwaarden en het schaatsen straks? Weet iemand het?

Deel jouw foto, video en of verhaal in het Wintersportweerman.nl Weercafé (groepspagina op Facebook).

Als je wilt doneren kies dan zelf het bedrag. Ook kleine donaties worden erg gewaardeerd als een pluim voor het vele werk.

Inloggen voor gemakkelijker reageren met een leuke profielfoto doe je hierrr. Je reactie komt meteen live te staan. Hier sowieso graag tips voor nog hogere sneeuwduinen.

Altijd actuele ijspluimen hierrrr en actuele ensembles GFS hierrr en ECMWF hierrrr. Laatste metingen van het sneeuwdek in Nederland hierrr.

Categorieën: Meteofiction

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.