Klik voor grotere kaart

Het is altijd schitterend om te zien hoe de weermodellen onderling zitten te kwartetten met vanavond GFS tegen ECMWF: “Mag ik van jou die kaart met een zuidkantdepressie en snelle afkoeling in de Alpen?” En ECMWF deed niet moeilijk en speelde die kaart. Nu dus neide modellen op koers voor een zeer rapide afkoeling na het weekeinde.

We kijken naar de ensembles rond de Alpen: 

[fbphotos id=357175650983313]

Schitterend om op bestelling die dooi in het weekeinde te zien. Ideaal voor de reisdag en voor het verbinden van de sneeuwlagen. In Oostenrijk ook flinke neerslag op donderdag, vrijdag en zaterdag. Sneeuwgrens deels ruim boven de 1000m. Zaterdag zelfs 1600 tot 2200 meter. Omarmen! Maar wel opletten dat boven de vorstgrens het lawinegevaar weer flink kan toenemen.  

En dan eveneens op bestelling na het weekeinde een vrije val van de temperatuur en een mooie sneeuwpiek op de 27e en 28e. Deels ook weer naar de zuidkant doorzettend maar te snel naar midden Italië wegtrekkend. Daardoor wind in de oosthoek en transportkou naar de Alpen. Daarna grote onzekerheid in temperatuur en neerslag maar laten we de hoofdrun geloven dat woensdag en donderdag zonnig worden! 

Hieronder weer de Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads…

[fbphotos id=356757597691785]

En zoals vanochtend gehoopt zijn er aardig wat plaatjes binnen gekomen. Thx!

PS voor de LL-winter liefhebbers onder ons: Zoals Ab al opmerkt is de positie van het hoog medio volgende week bepalend of de hierbiven gemelde transportkou ook de LL kan bereiken. Vooralsnog geloof ik het nog niet echt…


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

5 reacties

Gesloten voor reacties.