Klik voor grotere kaart

Het is altijd schitterend om te zien hoe de weermodellen onderling zitten te kwartetten met vanavond GFS tegen ECMWF: “Mag ik van jou die kaart met een zuidkantdepressie en snelle afkoeling in de Alpen?” En ECMWF deed niet moeilijk en speelde die kaart. Nu dus neide modellen op koers voor een zeer rapide afkoeling na het weekeinde.

We kijken naar de ensembles rond de Alpen: 

[fbphotos id=357175650983313]

Schitterend om op bestelling die dooi in het weekeinde te zien. Ideaal voor de reisdag en voor het verbinden van de sneeuwlagen. In Oostenrijk ook flinke neerslag op donderdag, vrijdag en zaterdag. Sneeuwgrens deels ruim boven de 1000m. Zaterdag zelfs 1600 tot 2200 meter. Omarmen! Maar wel opletten dat boven de vorstgrens het lawinegevaar weer flink kan toenemen.  

En dan eveneens op bestelling na het weekeinde een vrije val van de temperatuur en een mooie sneeuwpiek op de 27e en 28e. Deels ook weer naar de zuidkant doorzettend maar te snel naar midden Italië wegtrekkend. Daardoor wind in de oosthoek en transportkou naar de Alpen. Daarna grote onzekerheid in temperatuur en neerslag maar laten we de hoofdrun geloven dat woensdag en donderdag zonnig worden! 

Hieronder weer de Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads…

[fbphotos id=356757597691785]

En zoals vanochtend gehoopt zijn er aardig wat plaatjes binnen gekomen. Thx!

PS voor de LL-winter liefhebbers onder ons: Zoals Ab al opmerkt is de positie van het hoog medio volgende week bepalend of de hierbiven gemelde transportkou ook de LL kan bereiken. Vooralsnog geloof ik het nog niet echt…


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

5 reacties

Gesloten voor reacties.