In de ban van …. of juist niet en we houden het op een Houdini. Toch is het fraai dat de modelruns die koud blijven of weer koud worden dit ook doen met De Grote Omega. Om een lang verhaal kort te maken: het Europees model eindigt ook vanavond weer winters en ik heb het te doen met de meteoroloog van dienst van het KNMI die nu hier vanavond iets op moet verzinnen!

Dit is hem dan! Kijk als ik het netjes doe bespreek ik de hoofdrun niet eens. Dat stripverhaal (plus de zinloze shit van al die fake news weer-apps) kun je je eigenlijk besparen zij het dat het zo vermakelijk is. Als weerman bekijk ik de hoofdruns puur om in mijn achterhoofd dat ensemble op te bouwen van de laatste 40 hoofdruns. Dus net zo goed of nog beter kijken we samen puur steeds naar de ensembles. Kun je hem lezen zoals ik hem ingekleurd heb?

En die van vanochtend is nog minstens zo waardevol met die schitterende bifurcatie. Nou wat we dus vanavond zien is dat de weergoden hun weg gekozen hebben. De koude tak van de vork gaat zondag NIET door. Nu ja er zijn nog 3 lijntjes in de bovenste grafiek die de dooi weten te vermijden van de 50. Dus zeg nooit nooit. Maar we kunnen er gevoeglijk vanuit gaan dat het model gekozen heeft en dat die paar dagen dooi er komen. Dat koos het model vanochtend ook al. In beide gevallen n ook met veel steun in het ensemble kwam de vorst terug samen met het herstel van De Grote Omega.

Kijk en als iemand dan zegt: “Maar het Amerikaanse model dan?” Dan zeg ik: “Prullenbak met die hoofdrun. Die zit veel te hoog in het ensemble. Dan komt evengoed de okergroene lijn uit en hebbn we 30cm dik ijs eind van de maand.” Dus geef ik het daar 30% kans dat we door schaatsen tot het gaatje. Dat het Europes model nu heeft gekozen is wel even slikken. Canadees model zat al op dat spoor en ik verwacht dat het Amerikaans model ook de koude tak kwijt is in de volgende runs. Het Amerikaans model is nog niet om! Dus zeg ook hier nooit nooit. Maar laten we ervan uitgaan dat het gebeurt resten twee vragen:

  1. Hoe snel herstelt de Omega en komt de milde kou terug?
  2. Is er ook sneeuw, ijzel of regen bij het binnenkomen van de dooi maandag.

Mt betrekking tot de eerste vraag: het ziet er zeer goed uit voor de Omega-blokkade! Hierboven weer de onmiskenbare handtekening in de kaart met de neerslagaccumulatie.

En hier de laatste kaart van de run vanavond. De rechter depressie moet nog wat aansterken maar of daar nu een depressie rondtolt of er ligt gewoon een bak kou, in beide gevallen zit het hoog op slot.

En die kou ligt er dan! Oost-Europa wordt bar en West-Europa kruipt daarmee ook weer terug in de vorst. Mijn beste gok is dat het op 19 februari weer goed is. En dat het ijs het kan houden!

Nu dan vraag 2: vanochtend berekende het Europese model in de hoofdrun 5cm sneeuw op maandag midden op de dag. Vanavond niet meer in de hoofdrun maar in het ensemble zit het wel. Ook weer 5-12cm. De hoofdrun doet een paar mm regen. Mijn voorstel: morgen als we de overgang nog zekerder weten weer kijken. Dat is op vrijdag en dan weet het werkverkeer nog voor het weekeinde wat ons maandag te wachten staat!

Eerst toch ook even focus op wat ons de komende 3 nachten wacht. Strenge tot zeer strenge vorst. Daar heb ik dit speciale artikel aan gewijd vanavond. De achterhoek is intussen om 22.00u al naar -12,7ºC gedaald.Het lopende maandgemiddelde gaat nu hard dalen. Daggemiddelde gaat 4 keer rond de min vijf tot min zeven uitkomen in De Bilt. Snel ff rekenen. 10×1,3=13 – 22 = -9/14 = -0,6ºC waar we dan maandag mee beginnen. Qua Hellmann-getal staan we nu op 23,8. Kunnen we minstens 20 bij optellen. Zit je zo op 45 en zijn we een normale winter geworden. Om een koude winter te worden moet er dan nog 55!!! bij. 1997 had 131,6.

Deel jouw foto, video en of verhaal in het Wintersportweerman.nl Weercafé (groepspagina op Facebook).

Bedankt voor de vele donaties! De mailings (niet te veel) beginnen na de vorstperiode. Als jij ook nog (of weer) wilt doneren kies dan zelf het bedrag. Ook kleine donaties worden erg gewaardeerd als een pluim voor het vele werk.

Inloggen voor gemakkelijker reageren met een leuke profielfoto doe je hierrr. Je reactie komt meteen live te staan. Hier sowieso graag tips voor nog hogere sneeuwduinen.

Altijd actuele ijspluimen hierrrr en actuele ensembles GFS hierrr en ECMWF hierrrr. Laatste metingen van het sneeuwdek in Nederland hierrr. Hellmann-getal hierrr.

Categorieën: De Grote Omega

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

2 reacties

Wim · 11 februari 2021 op 22:26

Steeds weer die wolkenvelden die de vorst temperen

Wim · 12 februari 2021 op 08:39

Mooie uitleg van de poolwervel
https://www.youtube.com/watch?v=fUC0IjcWgks

Gesloten voor reacties.