Tsjakaa! De eerste keer dat het Europese model vol meegaat met het al dagen zeer winterse Amerikaans model. Hoppa een polair uitbraak recht van de noordpool maar over nog fris maar ijsvrij zeewater naar de Lage Landen. Mét sneeuw!

Hier alvast die sneeuw in de pluim voor zuidoost-Nederland. Daar waar vermoedelijk ook het gemakkelijkst een sneeuwdekje gaat ontstaan. Bijzonder is dat er 4 dagen lang winterse buien zouden kunnen komen. Eén lijntje gaat voor 10cm sneeuw en zo klein is die kans ook ongeveer.

Deze grafiek verraadt dat het hoe dan ook natte sneeuw gaat zijn. Voor elke mm water equivalent sneeuw hebben we nog 1 mm regen erbij.

Met een maximum van 5ºC op 8 april kom je in de top 10 van de dagrecords (koud) voor alle stations. Sowieso dus een hele bijzondere fase.

Ook dus met de luchtdruk op Groenland.  

En de temperatuur op Summit Camp. We hebben sowieso meteorologisch iets zeldzaams te pakken. Of het echt onze kant op komt? Op dit moment strubbelt het Canadese model nog tegen. Daar allen Schotland en Engeland in de sneeuw. Maar het Amerikaanse model duwt het steevast onze kant op en het Europese model volgt nu ook.

In het Amerikaans model liggen de Lage Landen er dinsdag zo bij. Het is hel iel en fragiel met een centimetertje op de grond en op de Vaalserberg wat meer.

Het Europese weermodel heeft het maximale sneeuwdek op 8 april. Zeker geen Oostenrijkse toestanden. Maar toch wel tof! Enkele donaties, waarvoor dank, hebben geholpen het Europese model om te trekken. Wie biedt voor het Canadese model?

Categorieën: Afwachten

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.