Tsjakaa! De eerste keer dat het Europese model vol meegaat met het al dagen zeer winterse Amerikaans model. Hoppa een polair uitbraak recht van de noordpool maar over nog fris maar ijsvrij zeewater naar de Lage Landen. Mét sneeuw!

Hier alvast die sneeuw in de pluim voor zuidoost-Nederland. Daar waar vermoedelijk ook het gemakkelijkst een sneeuwdekje gaat ontstaan. Bijzonder is dat er 4 dagen lang winterse buien zouden kunnen komen. Eén lijntje gaat voor 10cm sneeuw en zo klein is die kans ook ongeveer.

Deze grafiek verraadt dat het hoe dan ook natte sneeuw gaat zijn. Voor elke mm water equivalent sneeuw hebben we nog 1 mm regen erbij.

Met een maximum van 5ºC op 8 april kom je in de top 10 van de dagrecords (koud) voor alle stations. Sowieso dus een hele bijzondere fase.

Ook dus met de luchtdruk op Groenland.  

En de temperatuur op Summit Camp. We hebben sowieso meteorologisch iets zeldzaams te pakken. Of het echt onze kant op komt? Op dit moment strubbelt het Canadese model nog tegen. Daar allen Schotland en Engeland in de sneeuw. Maar het Amerikaanse model duwt het steevast onze kant op en het Europese model volgt nu ook.

In het Amerikaans model liggen de Lage Landen er dinsdag zo bij. Het is hel iel en fragiel met een centimetertje op de grond en op de Vaalserberg wat meer.

Het Europese weermodel heeft het maximale sneeuwdek op 8 april. Zeker geen Oostenrijkse toestanden. Maar toch wel tof! Enkele donaties, waarvoor dank, hebben geholpen het Europese model om te trekken. Wie biedt voor het Canadese model?

Categorieën: Afwachten

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.