Tsjakaa! De eerste keer dat het Europese model vol meegaat met het al dagen zeer winterse Amerikaans model. Hoppa een polair uitbraak recht van de noordpool maar over nog fris maar ijsvrij zeewater naar de Lage Landen. Mét sneeuw!

Hier alvast die sneeuw in de pluim voor zuidoost-Nederland. Daar waar vermoedelijk ook het gemakkelijkst een sneeuwdekje gaat ontstaan. Bijzonder is dat er 4 dagen lang winterse buien zouden kunnen komen. Eén lijntje gaat voor 10cm sneeuw en zo klein is die kans ook ongeveer.

Deze grafiek verraadt dat het hoe dan ook natte sneeuw gaat zijn. Voor elke mm water equivalent sneeuw hebben we nog 1 mm regen erbij.

Met een maximum van 5ºC op 8 april kom je in de top 10 van de dagrecords (koud) voor alle stations. Sowieso dus een hele bijzondere fase.

Ook dus met de luchtdruk op Groenland.  

En de temperatuur op Summit Camp. We hebben sowieso meteorologisch iets zeldzaams te pakken. Of het echt onze kant op komt? Op dit moment strubbelt het Canadese model nog tegen. Daar allen Schotland en Engeland in de sneeuw. Maar het Amerikaanse model duwt het steevast onze kant op en het Europese model volgt nu ook.

In het Amerikaans model liggen de Lage Landen er dinsdag zo bij. Het is hel iel en fragiel met een centimetertje op de grond en op de Vaalserberg wat meer.

Het Europese weermodel heeft het maximale sneeuwdek op 8 april. Zeker geen Oostenrijkse toestanden. Maar toch wel tof! Enkele donaties, waarvoor dank, hebben geholpen het Europese model om te trekken. Wie biedt voor het Canadese model?

Categorieën: Afwachten

Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!