In een zeer speculatief weerbericht beginnen we met harde feiten. Ik stapte vanochtend de deur uit in Oldebroek om mijn slippers te pakken en verbaasde me over een laagje aangevroren mist. Snel naar de laptop. -3ºC! Huh? Was dat niet pas volgende week?

Het hoge resolutie Harmoniemodel had het niet. Het tipt net de nul aan vanochtend. Vermoedelijk erg lastig in te schatten hoe de mistlaag zich ontwikkelt. Dus het zij het model vergeven.

Hier zie je het voor het koudste station Deelen. Enkel tussen 1 en 4 uur ’s nachts was mist en maar daarna kon de temperatuur verder onderuit. (H/T Leo)

We zijn nu over het punt van de hoogste luchtdruk heen. En zijn op weg naar spannender tijden.

Dit soort werk de volgende zondag. Kijk vooral naar Duitsland. Dat is geen kattenpis wat zij over zich heen krijgen. Ik zou direct voor vandaag kiezen ten opzichte van dat weertype. De winter is voorbij. In de Lage Landen en we willen allemaal warmte. Ik moet voor werk nog terug naar Oostenrijk. En ga daar wel nog moois meemaken.

Nou het ensemble dan maar weer. Mooie kleurplaat. De nachtvorst is echt pas voor volgende week bedoeld. We schieten nu eerst omhoog de warmte in aan de warme kant van het nieuwe Omega-hoog. Naar volgend weekeinde toe wordt het dan zeker weer fors kouder. Ik zag mensen schamper doen dat er bij +7ºC nooit sneeuw kan vallen. Nou ik heb het zelf ooit mogen beleven in Innsbruck. Hele dikke vlokken bij die temperatuur. Maar mensen onderschatten dan ook dat het kwik in winterse buien heel snel daalt lokaal. Plus dat mensen je serieuze poging de meteofiction te duiden willen torpederen met hun laatste cijfers uit een of andere weerapp. Niet beseffende dat we praten over scenario’s die van modelrun tot modelrun wisselen. Waarbij de keuze pas 3 dagen van te voren wordt gemaakt. Dus ergens woensdag pas weten we op er echt sneeuw komt komend weekeinde. En pas vrijdag zullen we weten of de echt avontuurlijke scenario’s met en hele rits nachten met matige vorst zouden kunnen uitomen.

Wat zien we op deze kaart van 16 maart? Dat alle Europese gebergten nog mooie sneeuw zullen hebben! Gewoon netjes volgens de klimatologie. Klimaat verandert voortdurend. Op lange tijdschalen. Maar vandaag, dit jaar, is het verdomd constant. Je zit altijd safe als weerbabbelaar als je kiest voor je eigen klimaat. Als je dus steeds roept dat het met de Hollandse winter weer niks gaat worden, heb je het vrijwel altijd goed. Chapeau!

Hier hoe Oostenrijk en Slovenië nog eens gaan winnen.

 

En hier Zwitserland en de Franse Alpen. Man man man wat hebben die Zwitsers een feest en man wat heb je een gouden kans laten liggen als je niet met één of andere smoes alsnog bent gegaan. Maar het kan nog. Nog twee volle maanden kun je op het punt komen dat je denkt: f… it! Ik stap nu in de auto. Wij hebben niks gezegd. Doe wat je goeddunkt. Mij schoot na twee maanden muilkorf in Oostenrijk gisteren pas te binnen dat ik in Nederland en briefje van de huisarts heb dat ik geen mondkap hoef te dragen. Heerlijk. En niemand zei ook iets bij de Coop. Heb Covid gehad. Barst van de antistoffen. Ik besmet niemand meer.

Afsluitend: wat valt je vooral op op de sneeuwkaart voor 16 maart?

Zie je het nu? Geinig. Mooi speelgoed die weermodellen. Laters.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

7 reacties

BB-King · 28 februari 2021 op 10:21

Ha Hajo, wij zijn in december ‘stiekem’ naar Riederalp en Zermatt geweest met de kids. We willen dolgraag nog ergens heen dit seizoen? Heb je nog tips waar de regels niet absurd zijn en geen quarantaine verplichtingen zijn? Ik heb zelf andere reisverzekering moeten afsluiten omdat Centraal Beheer, waar ik al 20 jaar zit, vanwege oranje reisadvies vanwege Corona je niet meer dekt als je je been op de piste breekt. Schandalig natuurlijk. Ik adviseer iedereen omdat alles ook bij hen op te zeggen. Want nadat ik 20 jaar trouwe klant ben laten ze je als baksteen vallen door het deugen en meehuilen met de disproportionele maatregelen van die flutkabinet.

  Hajo · 28 februari 2021 op 23:53

  Nee dat zou te ver gaan als ik dat hier deed. Voor specifieke bestemmingen zou ik er net zo in moeten duiken als jij. Iha ga je met een beetje avontuurlijk gevoel op reis… met geen 100% zekerheid dat je geen ellende krijgt aan de grens. Ik ben onlangs Oostenrijk binnen gekomen enkel met een briefje van de urnbijzetting van mijn overleden Duitse tante. Die was dus 100% authentiek en van die datum. Maar zo iets zou je natuurlijk in elkaar kunnen flansen van Tante Klara in Bern. Oei nee ,maar nu ga ik al te ver. De quarantaine is eenvoudig te omzeilen als je naar een huis van vrienden gaat. Want wie weet hoe lang je al binnen bent. Met een hotel moet je een beetje geluk hebben dat ze je binnen laten. Vooraf boeken zal niet lukken. Het is letterlijk op de bonnefooi. Doe wat je goed dunkt. Officieel kan ik hier enkel megaan met Jaap Verlaan. Dat is legaal. En zeker ook de moeite waard.

Jaap verlaan · 28 februari 2021 op 16:27

Vanochtend in heinkenzand op de camping moest ik om 06.30 een dun laagje aangevroren mist weghalen en de buiten temeratuur was zo rond de nul en dat is heinkenzand (zeeland )

  Jaap verlaan · 28 februari 2021 op 17:01

  En wat betreft die verzekering die begrijp ik echt wel en waarom zou je ook het risico nemen . Jy gaat skiën daar als Nederlander terwyl het niet mag en jy breekt het nodige en de helikopter moet komen voor voor jouw weet je wat dat kost die heli en dan mag ik zeker hopen dat je goed verzekerd bent.dit kost tussen de 8 en 12 duizend Euro. En vaak en dat weten vaak wintersporters niet dat de helikopter niet by de verzekering ingesloten is moet je appart by verzekeren als je gaat skiën. Hajo weet dat misschien ook wel.

Jaap verlaan · 28 februari 2021 op 16:45

Je kan ook nu ju uitje doen lekker naar de limburgse heuvels doen weekendje huisje lekker met de kids mountainbikeje en nu met weer man heerlyk je weet niet hoe fyn dat is. Vorige week zelf nog gedaan dus er is altyd een alternatief BB.KING

Leo · 1 maart 2021 op 01:43

Hoi Hajo, ik kwam weer eens kijken 😉 Hoewel ik me in de toon nog altijd niet kan vinden; in de kern een mooi bericht (voor zover het het weer betreft 😉 ! Wat me echter in het oog sprong: tussen 1 en 4 uur juist wél mist in Deelen! Ik denk dat je de verkeerde grafiek bekijkt en/of die verkeerd interpreteert? Desondanks toch inderdaad nog een gestage daling van de temperatuur (hoewel een stuk gematigder vanaf met name het moment dat het dauwpunt bereikt was; zo rond 21 uur) ; mooie situatie! Dat kan ook goed; onder extreme omstandigheden kan de mist de afkoeling zelfs versterken. Wat gebeurt -als (zoals afgelopen nacht) de (verticale) mistkolom niet al te dik is- : de (langgolvige) uitstraling vindt door de aanwezige mist niet meer plaats aan het oppervlak maar aan de top van de mistlaag. Die toplaag wordt dan op zeker moment kouder dan de onderste laag – en dus zwaarder, waardoor die zwaardere lucht(deeltjes) gaan dalen. Door de menging die vervolgens optreedt verandert de temperatuuropbouw en kan de (grond) inversie uiteindelijk volledig verdwijnen. Inderdaad: lastig in te schatten hoe dat soort processen zich ontwikkelen!

  Hajo · 1 maart 2021 op 08:09

  Leuk je hier weer te zien. Grafiek idd verkeerd om gelezen. Heb verbeterd. Thx. 😉

Gesloten voor reacties.