Vanochtend worden we wakker met een berekening van het Europese weermodel met een gordel van 20-40cm sneeuw midden over Nederland. Dat hebben we al eerder gezien en als het dan weer terig komt als we dichterbij komen …. tja wie weet. Maar in elk geval gaan de Lage Landen over naar een winters weertype voor een tijdje.

In het Europese weermodel is er vanaf donderdag al kans op sneeuw en een minimaal sneeuwdekje.

De klapper zou dan volgende week moeten komen als een fidget spinner onder Nederland door zou gaan trekken. We weten van eerdere jaren dat de precieze trekbaan van de depressie dan bepaalt waar de regen valt en waar de bak sneeuw. Als die 30cm sneeuw straks in Noord-Frankrijk ligt of in Denemarken (snifsnif) dan is deze berekening toch aardig uitgekomen en moeten we niet miepen dat je niet verder dan 3 dagen vooruit kunt kijken. Dat kan, wel als je weet hoe.

Als het zo gaat komen zou Europa zo wit kunnen worden als hierboven aangegeven. Lang geen december 2010 nog toen de sneeuw al op 30 november arriveerde en een groter deel van Europa pakte.

De pluim van het Europese model is mega! Zeker de winter in tot 15 december. Niet op een ideale manier voor de vorming van een ijsvloer trouwens maar dat is te bezien. En dan een goede kans dat het aanhoudt en ook een goede kans dat we terug gaan naar normaal kwakkelweer.

Overgang naar een rustig en vrij koud weertype met vrij veel bewolking en kans op mist. Af en toe is wat (winterse) neerslag mogelijk. De middagtemperatuur komt iets boven nul uit, in de nacht en ochtend vriest het licht.

KNMI 6 december 10:05u

De mannen van de weerdienst van het KNMI zijn schijnbaar bevrijdt van de echt krankzinnige varkenscyclus waar ze in zaten… voorheen was het nachtwerk en gaven ze midden in de nacht de lange termijn prognose. Die meestal ’s ochtends dan al weer achterhaald was door de nieuwe berekening. Nu mag de weerman blijkbaar gewoon genieten van een goede nachtrust en om 10 uur zijn stukkie tikken.

De pluim van het Amerikaanse model gaat helemaal mee in het verhaal. Zij het niet met 20-40cm sneeuw in Nederland. ga dus uit van een weekje winterweer tot de 15e en wacht gelaten af hoe het dan verder gaat. Was er niet iets met volle maan ook?

In de Alpen was het een aantal dagen warmer maar dat is nu ook voorbij. Ik laat even Hochkrimml zien omdat dat gebied al opent en ik er mogelijk donderdag ff ga kijken. In de Alpen is de winter nu echt begonnen en is te hopen dat alle bergmarmotten in diepe winterslaap zijn.

Afsluitend een bericht van de eenkoppige redactie. Ik ben super verrast dat er sinds 20 november weer een stroompje vrijwillige donaties op gang is gekomen puur door de kansen op koud weer en zonder nieuwsbrief aan donateurs of anderszins bedelen. Dit is de eerste winter dat wintersportweerman.nl bewust helemaal sponsorvrij is. Tijdens covid was de sales al eerder eens exact nul euro, maar dat was overmacht. Nu is die “moedige” keuze dus gemaakt en is de tijd dat dit platform 90K per jaar deed voor mij grijs verleden. Ik voel me heerlijk vrij hier dankzij mijn huidige nieuwe inkomstenbronnen, maar ik zeg ook eerlijk: zonder donaties ga ik niet heel fanatiek de weermodellen napluizen zelfs als er een vorstperiode komt thuis of 2 meter sneeuw in de Alpen. Ik hou deze site sowieso in de lucht minimaal tot aan de val van de klimaathoax, die enkel snel zal komen als het klimaat serieus gaat afkoelen nu. Precies zoals de covid-politiek nu te kakken staat door de harde datasets die het gelijk van de sceptici dubbel en dwars hebben bewezen. Meer en meer van de dictatoriale typetjes van toen bieden nu hun excuses aan en smeken nu om een “amnestie” (zie bijvoorbeeld deze mea culpa van de toenmalige Duitse minister van volksgezondheid). Dus we blijven in de lucht tot het doek valt voor de klimaatkaravaan – al duurt het nog 10 jaar – maar of hier 1 post per week staat of soms ook 1 of meer per dag – dat ga ik toch van de donatiestroom laten afhangen. Dus die bal ligt bij jullie! Hij wordt nu al aardig rondgetikt en dus zeg ik: BEDANKT! Tot slot: reacties blijven vanaf nu onder moderatie. Elke dag zet ik live wat mij geen bloed onder de nagels vandaan zuigt. Wat dat wel doet gaat in de prullenmand. Dit is geen twitter en ik ben niet Elon Musk (wel groot fan natuurlijk). De missie van deze website is niet om vrijheid van meningsuiting te redden, maar om er te “zijn” minimaal tot het einde van de klimaathoax, met infotainment en met rake voorspellingen in de aanloop naar koude fasen, en om mijn persoontje lekker in zijn energie te laten. Te meer het een hobby project is nu.

Categorieën: Breaking

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

9 reacties

Jelle · 6 december 2022 op 11:58

Gelijk heb je! Mooi bericht weer en nu duimen!

Michael · 6 december 2022 op 13:56

Hoi Hajo, mooi geschreven zowel over de mogelijke GWL sneeuwstorm volgende week, alsmede over de Corona en klimaat hoaks.Hopelijk hou je ons af en toe op de hoogte bij mogelijk extreme sneeuwval.
Een mooie dag toegewenst,

Groetjes Michael Toom uit Alkmaar

Paul A · 6 december 2022 op 17:41

super spannend en…laten we met zijn allen deze site in de lucht houden!!!

Thomas · 7 december 2022 op 10:04

Hajo was de eerste weerman die ik online volgde, nog voordat hij met dit platform zelfstandig begon. Die weerberichten, dat voelde aan als hobby. Mooi dat hobby ook werk werd. Nu voelt het als een kruistocht, met veel te veel lading. Jammer, want nu met het winterweer merk ik dat ik hier af en toe weer kom spieken. Daarbij komt dat het simpelweg ook de beste en leukste weerberichten op het web waren. Maar iets moet zichzelf wel kunnen bedruipen. Ik kan dus alleen maar aanraden om van de hobby weer echt de hobby te maken en te zorgen dat deze website weer levensvatbaar wordt, niet alleen op donaties.

  Hajo · 7 december 2022 op 11:14

  Dank voor je respectvolle reactie. Heb er juist vandaag en gisteren ook diverse meteen in de prullenbak geknikkerd. En toch is het grappig hoe jij zo’n heel verhaal kunt schrijven zonder ook maar één vraag te stellen. Kijk zelf maar na. Er staan enkel opvattingen en harde meningen over wat ik in mijn leven of met deze site zou moeten doen. Terwijl je me niet eens kent. En terwijl ik toch juist vrij open ben over wat ik momenteel doe. Dus jij vindt dat ik moet stoppen als tandempiloot waar ik nu 4 jaar bloed zweet en tranen in heb geïnvesteerd. En dat ik adieu moet zeggen tegen een reeks mooie klanten die ik nu al een paar jaar bedien met uitstekende professionele tekstproducties zoals ik het ook al deed tussen 1999 en 2003. Dus ik heb bewust na mijn scheiding in 2016 een hele nieuwe route voor mezelf uitgestippeld, een plan gemaakt, het roer omgegooid, keihard gewerkt, al mijn doelen bereikt en stukje bij beetje ook mijn keuzes gemaakt met betrekking tot wintersportweerman.nl en dan weet jij het beter? Dat is toch wel bijzonder. En terwijl ik dus zelfs het financiële model aangeef waarlangs de weerberichten gewoon zo goed en frequent kunnen blijven als ze altijd waren. In de covid winter 2020 haalde ik gekoppeld aan 1 korte vorstperiode ruim 3K aan donaties op (een heel normaal business model in de moderne journalistiek) en nu sinds medio november en vooral gisteren ook weer hele leuke bedragen. Maar in plaats van dan bijv 50 of 100 euro te doneren voor je eindeloze uren weerberichtplezier hier deze hele winter, kom jij mij vertellen dat ik terug moet naar het verleden en sponsoring moet ophalen. Sinds wanneer is überhaupt ooit terug gaan naar het verleden zinvol? Ga jij tegen Elon Musk zeggen dat hij Twitter maar weer moet verkopen en moet focussen op Tesla? Ook stoppen met Starlink en Boring company. En zelfs Tesla is zonde, want hij had gewoon bij Paypal moeten blijven. Ja het beste wat Elon Musk deze planeet te geven heeft, is dat hij al zijn bedrijven verkoopt en zich terug inkoopt in Paypal en directeurtje van Paypal gaat zijn. Misschien moet ik maar weer klimaatonderzoeker worden dan? Dat was toch mijn eerste geleerde beroep. Mijn moeder vindt het nog steeds zonde dat ik dat toen heb opgegeven en heeft nooit echt waardering gehad voor wat ik ooit ook daarna heb gedaan. Spiegel het eens aan je eigen carrière / biografie. Deel het eens voor de grap met ons in een reactie hier. Wat was jij ooit vroeger, wat je veranderd hebt in iets nieuws. En dat een totale buitenstaander je dan komt vertellen dat je bij je leest moet blijven of je je business zus of zo moet runnen. Het is toch wel bijzonder.

   Jelle · 7 december 2022 op 12:13

   Hoi Hajo.

   Wat een diepgaand gesprek allemaal. Ik denk dat Thomas juist probeerd aan te geven dat het om het weer moet gaan en niet alle wereldproblematiek. Verdienmodel is daar. Niet relevant aan. Dat is net hoe je het regelt. Prima!

   Blijf bij je mooie verhalen en vertaling van de weerkaarten. Daarmee krijg je je viewers terug en dus ook je opbrengsten. Voor dit soort verhalen en reacties zullen niet veel mensen geld over hebben denk ik.

    Hajo · 7 december 2022 op 13:10

    Maar ook dat is mijn keuze…. toch? Ik volg Jordan Peterson in die zin dat ethiek en een ethisch leven met ethische keuzen iets cruciaals is voor een mens. Dus laat ik me niet enkel leiden door geld. Ik heb het geld van deze website niet nodig. Met een uurtarief als tekstschrijver van 80 euro kan ik met sponsoring niet verdienen wat ik nu bij klanten ophaal. En zelfs al zou het me lukken ben ik blij dat ik niet meer voor 90K verkoop en dan de rest van het jaar de slaaf ben van de verkochte sponsorverplichtingen. Zowel inhoudelijk (ik moet dan brandsafe schrijven wat tegen mijn ethiek indruist) als qua tijd ben ik dan een slaaf. Het past beter in mijn levenswijze nu en mijn energie om uurtje factuurtje te werken of donatietje weerberichtje. Dat is een lekker gevoel. ff paar uurtjes gas geven en de cash stroomt binnen. En morgen is morgen. Dus ben ik gewoon helemaal happy zoals het nu is. Is dat echt zo moeilijk te begrijpen en te accepteren?

   Thomas · 7 december 2022 op 13:11

   Ik verplicht je helemaal nergens toe. Iedere dag in het leven ontvang je wel een ongevraagd advies, zeker als je een website beheerd met een commentsectie. Neem het ten harte en bepaal zelf wat je er mee doet.

    Hajo · 7 december 2022 op 13:19

    Ja ok dus ik neem voor de 100e keer van 100 beste stuurlui aan wal het advies ter harte dat ik zogenaamd enkel een weerman ben die bij zijn leest moet blijven en dat wintersportweerman.nl weer zo moet worden als vroeger. Hartelijk dank voor dat advies. Spuit 111 misschien? Maar kom maar door … het zal nog wel niet gedaan zijn met deze adviezen. Misschien moet ik wachten tot 2040 totdat men Alzheimer krijgt en vergeet wat Wintersportweerman ook al weer was….. of nee …. oeps… dan wordt het nog erger …. dan gaan mensen die het net zijn gaan begrijpen dat weer vergeten en alsnog weer zeggen dat Wintersportweerman weer zo moet worden zoals in 2015. LOL.

Gesloten voor reacties.