Tja. het kan vriezen en dooien én je kunt beginnen te zwalken tussen die twee. Terwijl dat niet nodig is. Hier op Wintersportweerman.nl bespreken we niet de ensembles van vandaag van één model, maar een globaal beeld vanuit helicopterview over alle modellen en ensembles van vandaag en de laatste week en hoe het verhaal zich ontwikkelt.

Dit is hem dus: de varkenscyclus. En daar is het KNMI nu ingekomen. Voor vandaag bewogen ze nog tamelijk rustig van een kort vorstperiodetje (goed woord voor galgje) naar en grote kans op lang aanhoudende vorst. Nu de modellen wat onrustiger worden, beginnen ze te stuiteren. Zoals in de grafiek hierboven. En dan krijg je dus totale wartaal die het grote plaatje uit het oog verliest.

En dan doen ze dit ook nog eens in het holst van de nacht als je amper helder kunt denken en je geen pen kunt vasthouden. Zonder dus de informatie uit de nieuwe run van het Europese model die heel Nederland die dag weet terwijl zo’n tekst van het KNMI er achteraan hobbelt. En nu moet je ook juist niet op basis van één run het verhaal vertellen. Wat dat betreft zou het KNMI het nog best aardig kunnen doen in de nacht als het dan per sé moet. Maar ze kijken juist wél naar één run en één model: die van het Europese model van de vorige avond. Tja.

Laten we hier dan wel rustig doorgaan met het verhaal. Want dat is het. Een verhaal. Een soap. En die moet je ook als zodanig vertellen. Met oog voor het specifieke van de situatie. Hoe kan Zwagers over een scandihoog reppen terwijl we gewoon overduidelijk een Omega-blokkade hebben? Ik ben geen genie of zo. Ik spotte het het eerst van een collega van Wetteronline, die de kaarten al vroeg goed interpreteerde. En dat is ook prima zo. We mogen en moeten van elkaar leren. Gister nog schreef de dienstdoende meteoroloog dat het wisselvallig zou worden terwijl de modellen een kurkdroog scenario aangaven. Zwagers slingert nu weer naar: de kans op regen en sneeuw is verwaarloosbaar tijdens de inval van de dooi. Terwijl het Europese model vanochtend 5cm sneeuw doet op maandag!

Die sneeuw dus. Hier roep ik al dagen dat er mogelijk sneeuw of ijzel komt bij een eerste vooruitgeschoven dooiaanvalletje en dat er daarna mogelijk een regenfront is. Maar sinds gisteren hebben we er een kurkdroog scenario bij gekregen en vandaag doet het Europees model de mooiste mix van beide: wel de sneeuw, niet het regenfront. Kijk het is echt als in een soap: die wil iets van die, en die doet het met die, maar die mag het niet weten, maar die heeft het aan die verklapt. Het is een verhaal! Nu heb ik die bijzondere eigenschap goed te zijn in exact en in taal. Dus als je het hier leuk vindt blijf dan gewoon komen.

We gaan het allemaal gewoon rustig bekijken nu. De helicopterview. We beginnen met de weet van die schitterende laatste kaart van het Europese model. Zwagers heeft gewoon echt een zure dag en avond hiermee. En dan gaat ie vannacht z’n best doen om het beeld recht te zetten, maar komt het model morgenochtend met…  Ik vind dat sneu voor hem. Hij doet ook maar wat er van hem gevraagd wordt.

Dit is stap één. We gaan vandaag eens uit van de ensembles (pluim) en niet van de hoofdruns. Hierboven alvast van het Europese model. Wéér en bifurcatie. Da’s en duur woord voor vork. Als ik nu heel snel in een paar woorden moet vertellen wat ik ingekleurd heb:

Zondagmiddag een vork met 70% kans op dooi vanaf maandag voor minimaal vier dagen; en 30% kans op door vriezen met hooguit een graadje dooi in de middag. In heteerste geval is er rond 20 februari weer een vork met 40% kans op doorgaan van het zacht weer en 60% kans op en nieuwe serieuze temperatuurdaling. De eerste vork eindigt samen met de koude tak van de tweede vork met de laatste dagen van februari lichte dooi overdag en lichte tot matige vorst in de nacht. 100% zeker dat er vanaf morgen overal (waar al sinds maandag ijs ligt) geschaatst kan worden. En 60% kans dat we op 23-25 februari nog (of weer) het ijs op kunnen.

Kijk zo zou ik het doen en dat is dan nog knudde op basis van één run en zou ik me nog stierlijk gaan vervelen als ik dat elke dag in dezelfde nuchtere stijl moest doen. Dus ik ben niet beschikbaar. Snel door met de laatste twee ensembles van het Amerikaanse model!

Ik was nog vergeten te vertellen, dat naast wiskunde, natuurkunde en taal tekenen mijn beste vak was op school. En ja dat kleuren voor volwassenen ontspant echt. Je kruipt even in het gefriemel voor je neus en vergeet de rest. OK wat zien we? Een loepzuivere bifurcatie. De eerste die we in het Amerikaanse model zien deze winter. Zo iets is nieuws. Dat moet je even noemen. Zeker als het Europese model het ook doet. We kunnen het nog preciezer zeggen: EC vorkt zondag overdag. GFS in de nacht op maandag! Eén derde van de lijnen duikt omlaag. Dezelfde verhouding dus in beide modellen. En in beide modellen komt er veel weer bij elkaar aan het einde in zo’n scenario met lichte dooi overdag en lichte vorst ’s nachts. Dat is de trend weten we van het Omega verhaal.

Je kunt nog specifieker kijken. Daar waar de hoofdrun van het Europees model weer de vorst in duikt op 18 februari heb je ook in het Amerikaanse model twee lijntjes die oversteken. Of nee, de oranje zet niet door. Eén lijntje volgt het scenario van de Europese hoofdrun. Maar vooral rond 21 februari lijken de takken weer bij elkaar te komen. En als je dus op weeronline.nl naar de 14 daagse “voorspelling” kijkt, weet je helemaal niets. Nada. Het is totally and utterly nietszeggend.

Nou die run van 6 uur eerder is minstens nog zo belangrijk. Je moet minstens alle hoofdruns van de laatste 5 dagen in je hoofd hebben (dat zijn er 40 en die vormen samen ook een ensemble) en de ensembles per model van de laatste 2 dagen anders ben je kansloos iets te zeggen. Tja ook hier en kleine kans dat we schaatsend de maand maart gaan halen. En en zeer forse kans dat het feest gewoon doorgaat na zondag. Dat dikke cluster dat koud blijft vanaf zondag is hier het meest opvallend. Daar ben je dan spits op in de volgende berekeningen die binnenkomen.

Nu nog snel en blik op de GFS06 en dan is het ei gelegd! Puur even de hoofdrun dan. En jullie weten nu definitief dat die voor de lange termijn niet zo belangrijk is behalve als nieuw lid in de set die je in je achterhoofd opslaat. Zeer relevant is de sneeuw maandag van de ochtend tot in de avond wordt berekend. Er kan 5 tot 12 cm vallen. Dinsdagavond dan regen en dan is het feest uit puur in die hoofdrun dan. The soap goes on!

O ja en wat schreef het KNMI in het holst van de nacht (zie hierboven):

De kans op sneeuw en ijzel tijdens de overgang naar zachter weer is verwaarloosbaar.

Die lijsten we in! Kan nog hele goed dat dat het wordt. Maar dat is geen verhaal. Dat is geen analyse. Dat is een kip zonder kop.

Deel jouw foto, video en of verhaal in het Wintersportweerman.nl Weercafé (groepspagina op Facebook).

Bedankt voor de vele donaties! De mailings (niet te veel) beginnen na de vorstperiode. Als jij ook nog (of weer) wilt doneren kies dan zelf het bedrag. Ook kleine donaties worden erg gewaardeerd als een pluim voor het vele werk.

Inloggen voor gemakkelijker reageren met een leuke profielfoto doe je hierrr. Je reactie komt meteen live te staan. Hier sowieso graag tips voor nog hogere sneeuwduinen.

Altijd actuele ijspluimen hierrrr en actuele ensembles GFS hierrr en ECMWF hierrrr. Laatste metingen van het sneeuwdek in Nederland hierrr. Hellmann-getal hierrr.

Categorieën: Meteofiction

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

6 reacties

sneeuwfanaat(Ron) · 11 februari 2021 op 11:33

Wauw wat een mooi bericht wederom,je hebt echt de weg omhoog gevonden Hajo! Ga zo door.
Wat is het prachtig nu buiten in Nederland ,vorst sneeuw en zon Word al volop geschaatst hier in spijkenisse in de wolvenpolder

    bastiaan · 11 februari 2021 op 13:51

    Inderdaad Hajo heeft de weg omhoog gevonden en heb zojuist wederom een kleine donatie gedaan. Vooral de meerdere berichten per dag zijn fijn om te lezen, er verandert nu zoveel in korte tijd, dan wil je niet 24 wachten op het volgende bericht (zoals bij andere weer websites). Ik snap dat dit veel tijd kost en vandaar mijn donatie. Ga zo door!

      Hajo · 11 februari 2021 op 14:38

      Dank je. Spijker op de kop!

Spyfromthesky · 11 februari 2021 op 14:27

Er wordt nog eigenlijk nergens geschaatst in de Alblasserdam. Ik ook niet wij omdat het ijs te dun is en grote stukken nog open liggen. Het zou de komende paar nachten echt heel helder moeten blijven en ook de beloofde killing temperaturen moeten halen voor ijsgroei.

Is ook veel te gevaarlijk om te schaatsen met water dat zeker tot 3 meter kan reiken. Maar, krijgen we 4 dagen heldere nachten, inclusief van zondag op maandag, dan laat GEM maandag nog net doorgaan voor de kou.

Bij mij staat eventueel a.s. maandag gepland om te kijken hoe ver je de route zou kunnen schaatsen. Want dan spreekt je over 8 nachten nachtvorst. En als er 3 van de komende 4 nachten inderdaad ruim de -10 aantikken, dan heb je normaal gesproken met 8 dagen totaal een goede kans op voldoende ijs in de Alblasserwaard.

Cruciaal is de maandag, maar het liefst hadden we zeker tot en met woensdag nog vorst moeten hebben. Wie op de molentocht route woont en die ziet vele mensen waar dan ook schaatsen., die mag dit wel berichten.

Spyfromthesky

    Hajo · 11 februari 2021 op 14:37

    Je zou natuurlijk in de auto kunnen stappen!

Marie · 11 februari 2021 op 14:31

Wat een heerlijk bericht weer. Volop genieten met varkens en vorken. Voor alfa’s en bèta’s en voor de onbevangen en open blik naar het open einde….

Gesloten voor reacties.