Het gebeurt. Europa wordt wit. Delen van Groot-Brittannië vooral ook. Zie de foto hierboven. Genomen van de Facebook Pagina NorthYorkshire Weatherupdates. De moeite waard om daar even rond te kijken.

En ook bovenstaande video is uit Engeland.

Berghotel Rudolfshütte

Engeland overtreft de Alpen bijna. Kijk maar Rudolfshütte (10% extra korting voor WSWM volgers).

Zell am See Kaprun

Kijk maar Zell am See.

Furkajoch Vorarlberg

Kijk maar Furkajoch. Het is nog niet zo heel veel allemaal. Wel mooi koud en overal tot in de dalen. Maar hier in de Alpen sneeuwt het wel nog lekker door. Kijk maar.

Woensdag natuurlijk de dag om de gletsjer op te gaan. Of kan ik me maar beter voorbereiden om heel ver weg van Oostenrijk te gaan kijken? Zie mijn artikel op bestebank.org vanochtend. Nee voorlopig blijven we hier. Wel gekke berichten natuurlijk uit Zwitserland en de Franse Alpen. Een heel gedoe ineens bij de wintersport (zie Telegraaf) over zo’n ongevaarlijke (want milde symptomen) variant uit Zuid-Afrika. Hoe vaak heb ik als kind niet iets onder de leden gehad op wintersport? Alleen al van pure opwinding dat we bijna naar Oostenrijk gingen, raakte mijn immuunsysteem uit balans. Daar lag ik dan in de Frühstückspension van Frau Bertold in Wald am Arlberg met koorts onder de dekens sinaasappels etend voor extra vitamine C. Wie had destijds al ooit gehoord van het belang van vitamine D in herfst en winter?

Foto sq lim op Unsplash

Na een dag hoge koorts loog ik de volgende ochtend dat ik al weer beter was en mocht ik weer de piste op. Stel je voor dat er destijds een team virologen in Wald was neergestreken met ruimtepakken en al en dat er samples naar Wenen werden gestuurd en weet ik al wat? Zijn we dan echt helemaal compleet mesjogge geworden? Was het dan echt niet afzienbaar dat met een vergrijzende populatie en steeds meer dikke mensen ooit een tol te betalen was? Zijn mensen met TV-programma’s als “Obese” niet tijdig gewaarschuwd er wat aan te doen? En hadden Rutte cum suis niet een nationaal programma snel afvallen kunnen lanceren? Alle personal trainers van Nederland en jaarsalaris en iedereen aan het springen in het park? Hoeveel kun je afvallen in 18 maanden? Jongens: het coronavirus muteert als de tyfus. Dat wisten we van meet af aan want verkoudheid is ook corona. En dus is er gewoon geen ene f… tegen te doen behalve je gezonde verstand gebruiken. En ja in herfst en winter vitamine D en zink nemen…. of je doet natuurlijk wat Hans Teeuwen voorstelt….

Niet mijn weg dus. Al mijn hele leven let ik goed op mijn gezondheid. Hooguit 3x ooit echt dronken geweest en nooit gerookt. Nu wel soms een jointje in de tweede helft van mijn leven. Zoals ik ook pas op mijn 49e salto’s ben gaan springen. Jong blijven, is jong doen. Sinds de komst van internet is het letten op je eigen gezondheid pas echt goed mogelijk geworden. Wintersportweerman.nl is zo’n vrije plek op het internet en soms pik je hier dan een glutenvrij graantje gezondheid mee. Ai wat allitereert dat gruwelijk mooi: een glutenvrij graantje gezondheid. Goed verder met het weer. Tikke koud in Lapland ….

Dat soort dingen gaan op Twitter de wereld rond.

Binnen tien dagen gaan we nu naar een Europa dat er zo uit ziet. Paars is wit. En dat al op 9 december.

Heeft allemaal te maken met een wild slingerende straalstroom. Dat is de enige manier voor West-Europa om ondanks warme golfstroom en westenwinden echt winters te worden. Vanuit het global warming paradigma wordt het verklaard doordat in een warmere wereld er meer warmteuitwisseling is en dus meer felle uithalen van de straalstroom. Volgens global warming sceptici komt het eerder omdat in een afkoelende wereld er minder energie is om de straalstroom in een rechte lijn rond de aardbol te sturen. Dat is iets super belangrijks om te leren snappen. Die theorie van wetenschapsfilosoof Thomas Kuhn over paradigma’s en paradigmawisselingen zoals opgeschreven in zijn boek The Structure of Scientific Revolutions.

Epicykels

Het is dus niet zo dat in een debat tussen twee wetenschappelijke kampen de ene kant een heel slap verhaal heeft dat niks kan verklaren en de andere kant een sterk verhaal dat alles verklaart. Integendeel: beide kampen hebben een heel strak verhaal dat alles perfect verklaart. Zo had de katholieke kerk en zijn wetenschappers een strak sluitende theorie over hoe de zon en de planeten rond de aarde draaiden. Dat sommige planeten soms even achteruit leken te gaan, kwam niet omdat de aarde en de planeten om de zon draaiden, maar omdat de planeten epicykels hadden. Dat ze soms ff een vrolijk rondje extra gingen doen, zoals die biathlon-langlaufers als ze mis schieten.

Een prachtige illustratie van een onvruchtbaar debat tussen twee paradigma’s is wat er gebeurt tussen Fleur Agema en Maarten van Rossum. Vanuit je eigen kamp stokpaardjes over de schutting gooien heeft helemaal geen zin. Je moet dan juist met helikopterview tegen elkaar zeggen: “OK, we zitten overduidelijk vanuit twee verschillende paradigma’s te redeneren dus laten we samen op zoek gaan naar dat ene kleine detaildingetje dat misschien zicht biedt op wiens paradigma over 5 jaar als meer elegant, simpeler en slimmer als winnaar uit de bus zal komen”. En bij klimaat kun je dan van die 5 jaar meteen 50 jaar maken.

En met klimaat hebben we op dit moment zo’n heel mooi detaildingetje te pakken. Om het te volgen moet je bij Phil Klotzbach’s Twitterfeed zijn. Die hebben we in het verleden ook vaak gevolgd als het om tropische stormen ging. Deze man is ook geen klimaatscepticus. Maar op zijn vakgebied, zo’n detaildingetje dus, kunnen beide kampen elkaar prima en vreedzaam ontmoeten en kijken wat er gebeurt. Watskebeurt?

We herinneren ons allemaal dat op Al Gore’s boek en op de posters van de film een hurricane stond met natuurlijk de suggestie dat die steeds frequenter en vernietigender zouden worden. Nu is op de Kilimanjaro de sneeuwkap al terug, is het great barrier reef vitaler dan ooit, floreert de ijsbeerpopulatie en is de noordpool nooit ijsvrij geworden (op dit moment zitten 20 schepen in Oost-Siberië vastgevroren en is er meer ijs dan in de laatste 15 jaar), nu maken we ook nog de gekke situatie mee dat er helemaal geen hurricanes meer zijn noch op de Atlantische Oceaan noch op de Stille Oceaan.

Op 10 november deelde Philip dit bericht al en je voelt zijn fronsende wenkbrauwen erbij.

Oh nee op 8 november kwam zijn eerste jobstijding al. Dat is bij global warming ook zo moeilijk altijd. Wat is nu precies een jobstijding. Dat de ijsbeer, het enige dier op aarde dat een mens zonder pardon aanvalt en met kleren en al opvreet, in aantallen afneemt of toeneemt? Dat schepen over de noordelijke zeeën kunnen varen en veel brandstof kunnen besparen of dat dat dichtvriest? Dat gletsjers korter worden waardoor we magnifieke archeologische vondsten doen of dat ze weer langer worden? Dat Nederland een Zuid-Frans klimaat krijgt of juist door moet met ons ziekmakende kloteklimaat? Lastig allemaal. In elk geval zijn de hurricanes momenteel dus zoek.

Het laatste bericht van Philip is deze. En we gaan hem nu dus dag in dag uit volgen natuurlijk. 1973 is leuk. Midden tussen 1963 en 1979. Anybody?

Er zijn dus twee paradigma’s aan het werk op dit moment ten aanzien van dit soort harde waarnemingen die door beide kampen op hun eigen totaal verschillende manier binnen hun theorie worden gebracht. Beide paradigma’s integreren alle nieuwe metingen in hun verhaal. Exact zoals bij covid. Tot er een punt komt waarop de ene theorie gewoon zo veel eleganter, slimmer en vooral simpeler begint te worden dan de andere (minder epicykels nodig) dat de mensheid als geheel van het ene naar het andere paradigma flipt. Voor mij is het een epicykel als iemand zegt dar er door de opwarming meer sneeuw en ijs komt. Voor de ander is dat zo logisch als wat. Er is al veel gewonnen als we de fase voorbij zijn waarin er gezegd werd dat we de fase van het debat voorbij zijn. Want ….

Fijne zondag allemaal. Beetje mijn best gedaan vandaag. Donaties welkom.

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

9 reacties

kirsten_dl · 28 november 2021 op 17:09

Wat een leuke vooruitzichten en wat een lekker verhaal weer @Hajo !
Sneeuw in de U.K. is echt wel héél erg lekker. Klimaatopwarming kom er maar in… oh wacht es…
het is natuurlijk net vanwege de klimaatopwarming dat we nu overal zoveel sneeuw zien… 😆 😆
want sneeuw tijdens de wintermaanden is natuurlijk nooit normaal geweest, dat moet tijdens de zomermaanden gebeuren. 😉

En tot slot, wij hebben géén vaccinatie noch CST noch 5G nodig om onszelf te vermaken !

Koen Edeling · 28 november 2021 op 17:47

Er dient zich hier wel een parallel aan met 1981 (precies veertig jaren geleden): toen begon de winter ook op 9 december, gevolgd door de eerste -landelijke- witte kerst sinds 1964. Ik weet: het weer laat zich niet herhalen, maar toch… Het zou leuk zijn.

kirsten_dl · 28 november 2021 op 20:02

Helaas zit het volledige artikel achter een betaalmuur maar de kop zegt meer dan voldoende.
Er bestaan dus nog wel degelijk nuchter denkende, goed geïnformeerde of niet gehersenspoelde politici die er openlijk voor uitkomen dat een definitieve kernuitstap geen strak plan is.
https://m.standaard.be/cnt/dmf20211126_97887960

Karin Singeling · 28 november 2021 op 21:07

Begrijp nu pas waarom ik je berichten graag lees, ook al deel ik niet al je standpunten. Je creatief denkvermogen, buiten de lijntjes kleuren. Dat prikkelt en stimuleert ook mijn grillige geest. Dank!

Aart · 28 november 2021 op 22:12

Winterweer – in aantocht – doet in ieder geval bij Hajo al zijn schrijfcreativiteit weer losbarsten 🙂 . Thanks! Onder andere de reden dat ik zijn site al jaren volg en veel heb opgestoken over weer(kaarten), klimaat en allerhande zaken.
En, zoals Karin schrijft, zijn buiten de lijntjes kleuren, out of the box denken zijn dringend nodig in deze zeer woelige “angstaanjagende” tijden van cojona- en klimaatwaanzin.
Kreeg deze link door, die waarschuwt voor de gevaren van de QR-code en onderbouwt waarom: https://www.youtube.com/watch?v=8TFKkbj01NQ, met een positieve hoopvolle noot en aanmoediging aan het eind.

    david · 29 november 2021 op 08:27

    Aart wat een geweldig filmpje , dit ga ik zeker delen

Carl · 29 november 2021 op 07:57

Top bericht Hajo

yellow snow · 29 november 2021 op 11:53

Wat is die website van die gasten die hier weggegaan zijn? wil daar ook weleens kijken.

Gesloten voor reacties.