elbe

De Elbe bij Dresden is al 15 jaar niet meer zo laag geweest als nu. Trouwe lezers weten dat ik het al een hele periode heb gehad over de “droge as” van Portugal naar Berlijn, waar wij in de Lage Landen afgezien van de landbouw ook van profiteren. Ondertussen daalt er elders in Europa van Noorwegen tot Turkije en zeker ook in de Alpen overvloedige neerslag neer. Best opmerkelijk toch?

Elbe_Einzugsgebiet

Waarom is juist die Elbe zo laag? Natuurlijk omdat die rivier zijn water niet uit de Alpen haalt. Het Boheemse woud lijkt momenteel te fungeren als een barrière waar de neerslag nauwelijks overheen wil springen. De Alpen daarentegen zijn gewoon nat zoals het hoort.

accu1006

De komende 10 etmalen toch wel aardig wat neerslag in Tsjechië dus zal de nood voor de vissen (zie foto’s) snel gelenigd zijn.

cliffec1006

Als we nu eens de vinger op de zere plek proberen te leggen. Wat houd Europa momenteel gevangen in een wel erg hardnekkig patroon? Het is het Azorenhoog dat zich steevast uitbreidt over Groot-Brittannië maar vooralsnog ook geen Scandihoog wil worden. Zie hierboven de cliffhanger van het Europese model helemaal op 19 juni. Het Amerikaans model is weinig anders. In feite praten we over een oceaanblokkade waardoor steeds polaire of zelfs arctische lucht uitstroomt over een gebied met als frontzone de lijn van Moskou naar Lissabon. In bovenstaande kaart hoef ik die lijn niet eens in te tekenen. De combinatie met een natuurlijk kokend hete Sahara zorgt voor volop neerslag ten zuiden van die lijn. Wij hebben weinig neerslag om 2 redenen:

  1. De Noorse kust heeft met zijn overvloedige neerslag al een uitdrogend werk gedaan
  2. Er is zo weinig contrast in de temperatuur tussen land en zee dat de neerslag pas diep in Duitsland ontstaat

Natuurlijk krijgen we vrijdag en zaterdag even een intermezzo door een warmtegolf die rechtstreeks is veroorzaakt door de kou van de afgelopen dagen! Zie mijn uitleg daarover in een reactie gisteren!

depressie1006

Die gevlekte buienzone op de Atlantische oceaan momenteel is een restant van de kou bij ons van gisteren en eergisteren. Die vormt weer een cel (circulatie) in combinatie met een “stomend” Spanje. Een hete zon schijnt daar op een landoppervlak dat best veel neerslag heeft gehad. Dat wordt dan even een hele harde “nies” onze kant op. Met 30ºC in België en Zuid-Nederland wat dan in Spanje al niet eens meer gehaald wordt. En daarna is die warmte weg als een thermiekbel in de koude bovenlucht. Het is gewoon echt “hatsjoe” en doei.

pluim1006

En dan was het dat weer met het zomerweer. Back to basics. Best wel koud. Het zal toch niet zo zijn dat we Groenland achterna gaan? Zie mijn bericht vanochtend over klimaatverandering in Nuuk! Ach, we houden hier allemaal van ijzig winterweer. Dus laat dit het voorspel zijn voor komende winter. Bring it on!

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

19 reacties

Gesloten voor reacties.