Vanochtend kwam ie al eens voorbij maar vanavond heb ik me opnieuw laten verleiden. Chatel in PdS nam even wat vitamine D op na de middag, wat een droomdorpje. Wie zei dat Franse dorpen lelijk zijn?

Hogerop boven Champery was het minstens net zo mooi! Artus schreef laatst een leuk artikel over deze kant van het grote skigebied, gemist? Lees hier nog eens terug.

In St. Francois Longchamp hadden ze vanmorgen 40cm verse sneeuw. Droomcondities met dat doorkomende zonnetje.

In Oostenrijk minder ruimte voor de zon. Wel even in Zell am See kijken in verband met het dichtvriezen van die vijver voor de deur.

En het opnieuw insneeuwen van de meetlat in Vorarlberg. Had hier iets meer sneeuw verwacht eigenlijk. De westelijke kant van de Alpen snoepte iets meer af.

De afsluiter voor Val Gardena, mooie zonsondergang na ongetwijfeld een topdag op de pistes! Klik voor de afbeelding in het groot (is het zeker even waard).

Qua sneeuw is de hoofdprijs denk ik gevallen op de grens van Zwitserland en Frankrijk. Daar werd ruim 80cm neuschnee genoteerd! Een toename van 70cm van het sneeuwdek, dat zal nog iets verder indalen. Voor de interpretatie; het lijntje is de sneeuwhoogte waarvan je de hoeveelheid kan aflezen links op de as, de balken geven de gevallen sneeuw aan waarvan je de hoeveelheid rechts op de as afleest.

De Lage Landen zullen de 80cm niet redden maar hee, wie het kleine niet eert… Het EC en GFS zijn vanavond wat naar elkaar toe getrokken t.o.v. vanmorgen. Toen zat het GFS op +10cm en EC niet verder dan 4cm. Vanavond allebei met 2 tot 7cm, het meeste voor de kust maar daar ook een klein kansje op regen.

Zowel de ochtend- als avondspits zullen met de voorspelde sneeuw van vanavond een drama worden woensdag. Het front trekt tergend langzaam over, hierboven de kaarten van de ochtend en avondspits. Overweeg alvast om thuis te werken of een dagje vrij te nemen woensdag.

En alsof het nog niet genoeg is, het EC komt net als vanochtend met nog een flinke partij sneeuw op donderdagavond. Daarachter dan wel regenbuitjes net als het GFS iets eerder berekent. Morgenochtend neem ik alle detailmodellen ook weer mee, eens zien of alles zo mooi op 1 lijn blijft zoals we vanavond zien.

Dan heeft toch heel Europa straks een sneeuwdek, iets waar we vorige week nog een beetje lacherig over deden maar wat bij de ingang van februari werkelijkheid zal zijn. Is dat winter of is dat winter? We zullen genoeg nieuwsberichten omtrent de sneeuwval gaan zien, in de UK zullen ze er wel een gave naam voor gaan verzinnen (als die er nog niet is). Heel de Alpen natuurlijk een donkerpaarse vlek.

Wat hou ik toch van die zuidelijke straalstroom!

De Franse Alpen blijven spekkoper deze dagen qua neerslag al was Roy terecht bang voor wat regen op 1 februari. Een vorstgrens die tot 1600m komt is toch te veel voor sommige dorpen. De sneeuwgrens zal met wat duimen en neerslagintensiteit nog iets omlaag kunnen maar reken even op regen tot 1400m, in zo’n zuidwestelijke stroming wil de warmte nog wel eens doordrukken.

De meteofictie van het GFS van vanavond is zo’n beetje de mediaan van wat we de afgelopen runs zien. We zagen zo nu en dan een (antiwinters) Eurohoog ontstaan en af en toe een mooi (winters) Scandihoog. Als we de mediaan van die 2 extremen nemen zien we het bovenstaande: een hoogje met de LL in zuidwestelijke stroming, Alpen in de oostelijke koude sector en een dumpje tussendoor. Heel prima voor de Alpen, weinig leuks voor de Benelux. Het Europese model doet vanavond iets soortgelijks.

Maar hier houden we natuuurlijk niet van gemiddeldes of saaie berekeningen. Daarom knallen we lekker door het het Canadese weermodel. Hallo Scandihoog! De oceaan helemaal lam geslagen. De invloed reikt tot aan Spanje!

Ondanks het nog ontbreken van de Siberische connectie wel gelijk in heel Europa lekkere nachtvorst. Noorwegen ondanks de warmere bovenluchten gewoon bitterkoud dankzij de heldere nachten en het sneeuwdek. 

Wat zijn de kansen dat die oceaan circulatie lam geslagen wordt? Nou volgens de NAO index die gebasseerd is op het GFS vrij klein. Aanhoudend licht positief ofwel neutraal. Dat betekent dat we met net niks zitten, maar in ieder geval geen straffe west circulatie. Zou kwakkelwinter het woord van 2019 worden?

Is het dan vreemd dat de AO index wel diep negatief is? Want dat was ook een indicator van winterweer toch? Nee is niet heel gek, de naam zegt het al, de NAO gaat over de noordelijke Atlantische Oceaan. De AO rekent tussen de 35 en 55 graden noord op de Atlantische Oceaan, dat is op de hoogte tussen de Straat van Gibraltar en Engeland. En wat gebeurde er op die breedtegraden afgelopen tijd? Juist er hing een Azorenhoog wat alle depressies over de noordelijke Atlantische Oceaan stuurt. Daarom dus een licht positieve NAO. In de AO index wel een hoop onzekerheid in de eerste helft van februari, hij lijkt iets meer richting positief te gaan wat kan duiden op een verplaatsing van het Azorenhoog naar Europa. Maar waar weten we niet, het liefst natuurlijk een mooi extreem zoals het Scandihoog 😉

Toegift is van de miraculeuze Candide Thovex, making of van deze ultieme ski film


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

42 reacties

Gesloten voor reacties.