De Alpen zijn vandaag voor het eerst weer zonovergoten. Een droom van een winterdag met alle bomen wit door minimaal een beetje sneeuwval overal de laatste dagen. Regionaal ook meer. En het is koud! Want het is op en top winter. Kijk maar hierboven. Tja de barbapapa van het hoog maakt dat een flinke taartpunt niet meedoet.

Deze barbapapa dus. Ik noem het altijd een “boonvormig” hoog. Niet goed voor de Hollandse winter.

Waar we heen willen – vooral rond de magische 19e januari – is die oceaanblokkade met sneeuw uit het noorden over de Lage Landen en tegen de Alpen. Het Amerikaanse model doet het weer af en toe. Op 17 januari al. Het Europese model duwt de kou langs de Lage Landen naar de Balkan die nu ook al ijzig zijn.

Fors droog twee weken lang. Franse Alpen vooral. Zwisterland ook. Oostenrijk nog meeste kans op wat vers. Wel koud dus overal. Maar kijk eens naar Noorwegen!!!

In de fjorden gaan meters sneeuwvallen. Boven 500m al. Denk aan 3 meter sneeuw in 2 weken als dit uit komt. Vandaag en morgen nog even een wat hogere sneeuwgrens van rond 1000m!

Tel aan de hand van bovenstaande grafiek je kansen op winter in Nederland nog in januari maar af. Slechts 1 van 50 lijntjes maakt er meer van dan wat nachtvorst. Heel langzaam beginnen we onze blik op februari te richten ook al geven we die 19e januari nog een kans.

OK we zwerven weer wat rond. Zeet typisch is dat we momenteel zeer veel sneeuw op het noordelijk halfrond hebben terwijl de uitbreiding van het sneeuwdek overal minder is. Zelfs in het door kou getroffen Amerika. In een kleiner gebied dus meer sneeuw. Ook wel weer goed voor de potentie van late winteruitbraken naar onze contreien.

Hier een mooi voorbeeld van extra veel sneeuw bij een expeditie in de Himalaya momenteel. Het is bij de Manaslu en de man in rood is Simone Moro.

https://twitter.com/nowthisnews/status/1480726908526546947

Ondertussen in New York. Leuk voor de ijsberen.

https://twitter.com/ScottDuncanWX/status/1480996407356108805

Ondertussen in Argentinië! Zeer heet.

En wat is dit? Totaal niet op mijn netvlies. De koude zomer van 1977. Ooit van gehoord? Wat een sneeuw in juni (!!!) op de col du Grand St. Bernard.

Afsluitend om in de gaten te houden: de zonneactiviteit is in december hoger gestegen dan de prognose. Die moeten we ook in de gaten gaan houden. Zie jij nog bijzondere dingen? Deel in de reacties. Donaties blijven welkom te meer ik nu echt werk moet doorschuiven om nog weerberichten te kunnen tikken. Portfolio is goed gevuld. Grappig is dat mensen eerder lijken te willen doneren als ze het idee hebben dat je armlastig bent. Hoop dat jullie niet in die valkuil (voor mij dan) stappen. Het is gewoon veel werk om een goed bericht te maken.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.