De Alpen zijn vandaag voor het eerst weer zonovergoten. Een droom van een winterdag met alle bomen wit door minimaal een beetje sneeuwval overal de laatste dagen. Regionaal ook meer. En het is koud! Want het is op en top winter. Kijk maar hierboven. Tja de barbapapa van het hoog maakt dat een flinke taartpunt niet meedoet.

Deze barbapapa dus. Ik noem het altijd een “boonvormig” hoog. Niet goed voor de Hollandse winter.

Waar we heen willen – vooral rond de magische 19e januari – is die oceaanblokkade met sneeuw uit het noorden over de Lage Landen en tegen de Alpen. Het Amerikaanse model doet het weer af en toe. Op 17 januari al. Het Europese model duwt de kou langs de Lage Landen naar de Balkan die nu ook al ijzig zijn.

Fors droog twee weken lang. Franse Alpen vooral. Zwisterland ook. Oostenrijk nog meeste kans op wat vers. Wel koud dus overal. Maar kijk eens naar Noorwegen!!!

In de fjorden gaan meters sneeuwvallen. Boven 500m al. Denk aan 3 meter sneeuw in 2 weken als dit uit komt. Vandaag en morgen nog even een wat hogere sneeuwgrens van rond 1000m!

Tel aan de hand van bovenstaande grafiek je kansen op winter in Nederland nog in januari maar af. Slechts 1 van 50 lijntjes maakt er meer van dan wat nachtvorst. Heel langzaam beginnen we onze blik op februari te richten ook al geven we die 19e januari nog een kans.

OK we zwerven weer wat rond. Zeet typisch is dat we momenteel zeer veel sneeuw op het noordelijk halfrond hebben terwijl de uitbreiding van het sneeuwdek overal minder is. Zelfs in het door kou getroffen Amerika. In een kleiner gebied dus meer sneeuw. Ook wel weer goed voor de potentie van late winteruitbraken naar onze contreien.

Hier een mooi voorbeeld van extra veel sneeuw bij een expeditie in de Himalaya momenteel. Het is bij de Manaslu en de man in rood is Simone Moro.

https://twitter.com/nowthisnews/status/1480726908526546947

Ondertussen in New York. Leuk voor de ijsberen.

https://twitter.com/ScottDuncanWX/status/1480996407356108805

Ondertussen in Argentinië! Zeer heet.

En wat is dit? Totaal niet op mijn netvlies. De koude zomer van 1977. Ooit van gehoord? Wat een sneeuw in juni (!!!) op de col du Grand St. Bernard.

Afsluitend om in de gaten te houden: de zonneactiviteit is in december hoger gestegen dan de prognose. Die moeten we ook in de gaten gaan houden. Zie jij nog bijzondere dingen? Deel in de reacties. Donaties blijven welkom te meer ik nu echt werk moet doorschuiven om nog weerberichten te kunnen tikken. Portfolio is goed gevuld. Grappig is dat mensen eerder lijken te willen doneren als ze het idee hebben dat je armlastig bent. Hoop dat jullie niet in die valkuil (voor mij dan) stappen. Het is gewoon veel werk om een goed bericht te maken.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.