koedietauplitzcrop

Nietzsche begint zijn boek Over nut en Nadeel van de Geschiedenis voor het leven met een beschouwing van de koe.

Een wandelaar (zoals vanochtend al vele gepasseerd op de Lawinenstein van die Tauplitz) zou aan een koe willen vragen: “Zeg koe: hoe kan het toch dat je altijd zo heerlijk onbekommerd loopt te grazen?” De koe wil antwoorden: “Dat komt omdat ik geen geheugen heb en ik alles altijd meteen vergeet.” Maar dan vergeet de koe ook dit antwoord zodat de wandelaar zich verbaast.

Daar moest ik meteen aan denken bij dit plaatje uit dat zo leuke kleine skigebied in Stiermarken. Deze koeien zijn volstrekt onwetend van het weer gisteren en de komende dagen in de Lage Landen. Onwetend over het feit dat Oostenrijk (voor het gemak inclusief Zuid-Tirol) vandaag het enige Alpenland is waar de zon ongebreideld schijnt. En ook over het feit dat het weer ook in Oostenrijk morgen omslaat met vervolgens drie dagen lang afkoeling en dikke regen en onweer.

koedietauplitz

Maar zo niet dus vandaag in Oostenrijk. Daar gewoon weer op weg naar de +35ºC in het laagland. De grens met de bewolkte en regenachtige gebieden ligt zowat strak tegen de Zwitserse grens.

lesmenuires1408

Kijk maar in Les Menuires hoe het in de Franse Alpen is. Wel mooi trouwens ook zo’n plaatje. En aangenaam voor de huid! In Nederland na een heftige nacht…

woudrichem

….. op dit moment ook vrij aardig trouwens. Maar ook dat gaat weer helemaal veranderen… morgen zitten we weer in dik onweer. Deze foto is van gisteren uit Woudrichem. Het weerstation van Herwijnen mat 44mm neerslag. In Engeland is tot 60mm gemeten. En nu komt dat weer weer terug! Letterlijk weer terug want een zich opbouwend scandihoog keert de stroming om van zuidwest naar oost waardoor de hele weersoep op het continent terug de Noordzee op gaat schuiven.

lifted-nederland

Het grappige daarbij is dat Nederland volgens het Europese weermodel morgen precies in de grens van die omkerende wind (weer een soort vore dus) te maken krijgt met een uiterst onstabiele luchtsoort. Hierboven de lifted index morgenmiddag. Tussen -2 en -6 heb je flinke kans op zwaar onweer met overvloedige regen. Ook vanmiddag gaat het alweer regenen vanuit het zuiden en zuidoosten. Zaterdag dan dus dat zware onweer dat overal in het land kan toeslaan.

amsterdam

Volgens het Europese model morgenochtend vanaf de hele kustlijn binnenwaaiend en dan halverwege het land omslaand in serieus onweer. En vervolgens langzaam oostwaarts trekkend. Kijken we morgen dan weer tegen zo’n rood monster aan op de buienradar?

maandaggfs

Het Amerikaanse model maakt er echt een complete Retour de l’Est van waarbij het maandagavond stevig regent in de Lage Landen bij een zuivere oostenwind.

maandagec

Het Europese model laat de isobaren meer kronkelen maar ook hier is het Scandihoog goed ontwikkeld. Te vroeg om al precieze uitspraken te doen over hoe het na het weekeinde verder gaat. O ja. Zondag wordt gewoon een kille regendag. En het kwik komt niet snel meer omhoog daarna. En wordt het weer zonnig? Als het Scandihoog zich uitbreid zou dat kunnen. Maar ik zou er niet te vast op rekenen dat we na dinsdag direct weer in de upswing naar een volgende zomerse periode zitten. Er zit veel ruis in de modellen en evengoed gaan we een koele wisselvallige periode in met temperaturen aanhoudend licht onder normaal. Wat mij betreft “fysiologisch voor de mens” en voor de natuur een heerlijk klimaat.

 

nederlandnatweekeinde


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

21 reacties

Gesloten voor reacties.