2016-03-12 07.59.19

Medio maart. En thuis voor de deur meer winter dan we in een groot deel van winter 2015-2016 hebben gezien. Hadden we dit hartje winter dan stonden we allang op de schaats. En nu? Gaan we voorjaar 2013 achterna? Nog een paar plaatjes…

Hoe mooi vanochtend eigenlijk in heel Europa en niet in de laatste plaats in de Benelux. In januari is dit goed voor bittere kou. Nu alleen voor mooie plaatjes en voorpret op volgende winter. 😉

Geplaatst door Wintersportweer op zaterdag 12 maart 2016

Zwart ijs!!!

minus5

Matige vorst bijna gehaald in Friesland vannacht

minus810cm

Op 10cm hoogte nog kouder

Hoe mooi in de Alpen ook! Vanuit de Franse bergen (zie ook hierr speciaal Frans weerbericht) tot over Vorarlberg.

Een ochtendgroet van onze ambassadeur in Montafon in Urlaubsland Vorarlberg. Hoezo Kaiserwetter? In Nederland ook een erg mooie ochtend. Smullen. #heerlijkweekend 😉

Geplaatst door Wintersportweer op vrijdag 11 maart 2016

Geen wonder als je naar onderstaande weerkaart kijkt!

joachim1103

Het is overal hogedruk wat de klok slaat in Europa

Joachim heeft het! En Doris helpt een handje mee om de wind goed in de oosthoek te houden. De kernen op de Atlantische oceaan en boven de Oostzee gaan nu versmelten tot een stevig Noordzeehoog waaruit veel sneeuw naar de Noorse fjorden wordt gejaagd. De rest van Europa is kurkdroog. Wel zitten er vanaf Tirol naar het oosten hardnekkige wolkenvelden in de Alpen en sneeuwt het de komende 48 uur licht daaruit!

pluim1003-12

Goed voor hele reeks koude nachten

In de tweede decade van maart zijn de maxima in De Bilt gemiddeld 10,1ºC en de minima 2,4ºC. Daar zitten we ook de aankomende periode dus 2 tot 4 graden onder.

maart2016

En we zijn de maand al heel koud begonnen. Dus als dit zo doorgaat dan is maart op koers voor een top 30 notering van koudste maartmaanden sinds 1901. Maart 2013 bezet een achtste plek.

min40

Hoog voert zeer koude bovenlucht naar Oekraïne

Het Europese model blijft uitkomen op een hele bijzondere synoptische ontwikkeling. Dat woordje synoptisch (“alles overziend”) staat ertussen om interessant te doen. Dan klink je net als een echte meteoroloog. Gebruik het ook maar eens aan de borreltafel of op je werk. Vast goed voor een promotie. Maandag minus veertig over de Oeral. Da’s heavy! Letterlijk want koude lucht is zwaar.

kiewtrigger

Uitstulping over Kiev komende dinsdag

In het Amerikaanse model desintegreert de koudebel gewoonweg maar in het Europese model komt er een uitstulping naar het westen.

berlijn

Daaruit ontstaat sneeuwzone

En extreme kou die op 5km hoogte over warmere lucht schuift creëert THERMIEK. De lavalamp gaat op grote schaal aan en alle vocht in de hele luchtkolom verandert in dikke sneeuwvlokken. Die dwarrelen naar beneden en als het beneden ook nog koud is…. wordt alles wit!

oostenrijk

En die bereikt dinsdag ook al de Alpen en dan vooral Oostenrijk

Sneeuwgrens in Oostenrijk bij dit scenario? 500m! Zeg maar Zell am Ziller (Zillertal Arena) en Innsbruck niveau! In het Amerikaanse model zien we ongeveer 20% steun voor dit scenario van het Europese model. Reken er niet te vast op. Maar als het komt zal het verrassend zijn. Kaiserwetter slaat dan in luttele uren om in dikke sneeuwval! Omdat het koud valt hoef je niet op meer dan 10cm te rekenen. Lokaal zal het dubbele vallen. De Oostenrijkse weerdienst gaat er van uit dat het komt!

gfsniet

Amerikaanse model niet

Het Amerikaanse model wil er steeds maar niets van weten. Hier is de noordkant van de Alpen gewoon wisselend bewolkt en vrij zonnig. Stuwing naar de Zwitserse zuidkant en Piemonte. Kortom: eigenlijk hoeven we de modellen niet voorbij die onzekere fase te volgen.

sneeuwstormpje

Storm in Amerikaans model eind maart

Tuurlijk sluiten we af met hardcore meteofiction. Het Amerikaanse model berekent een stompje of zelfs en polar low eind maart. Dat zouden we met name in Nederland echt gaan voelen. Hou er rekening mee gezien de steeds extremere regionale temperatuurverschillen in het voorjaar.

sneeuwstormpje2

Sneeuw daar in

In die storm zit ook sneeuw verpakt. In de huidige berekening schampt die de waddeneilanden en houden de Lage Landen verder regen. Maar waarom niet duimen voor een maart 2005 situatie maar dan niet op 2 maart zoals toen maar eind maart? Voor de Alpen hoef je nauwelijks te duimen want die krijgen toch steeds hun opfrisser.

sauerland1203

Voor de Wintersport-Arena Sauerland is het allemaal net genoeg. Niet fantastisch mooi winters maar ruim voldoende pistes open en toch wel een dikke laag kunstsneeuw nu. Fijne zaterdag allemaal waar je ook zit! Morgen vertrek ik naar Kleinwalsertal. Met een groep van 16 volgers van Wintersportweerman.nl gaan we eens een paar gezellige dagen maken. In de toekomst komen er meer WSWM.nl reisjes. Keep you posted… 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

18 reacties

Gesloten voor reacties.