DSOnkHcX0AAEmeJ

Gisteren toch de verrassing in de Lage Landen met op tal van plaatsen prachtige sneeuw zoals hier op de Posbank bij Arnhem (Twitter @natuurvriendin).

DSO9JFiUIAAhfV7

In België en Luxemburg liep het verkeer helemaal vast wat natuurlijk een toestand is als je nog helemaal naar de Franse Alpen wilt. Wie van onze lezers had ermee te maken?

Gisteravond op Facebook nog even een bericht gepost over de bizarre sneeuwval in Pennsylvania aan de kust van het Erie-meer. Mensen gaven als antwoord op mijn vraag dat het allemaal zachte winters in de Lage Landen zijn geweest. Mij viel vooral ook op dat het allemaal (op 1950 na) recente winters zijn geweest. Zal wel met global warming te maken hebben dan.

chicago

Het ensemble voor Chicago doe er niet moeilijk over: de barre winterkou houd eindeloos aan in Amerika. Vorige winter was even een pauze maar verder hebben ze nu toch een mooie serie polar vortex winters staan.

Met het nieuwe groene lieg- en roofkabinet in Nederland net geïnstalleerd – en elders in Europa ook niets dan groene leugenaars – is het toch hoopvol dat er aan de andere kant van de plas een eerlijke president zit met de ballen om tegen de stroom in te gaan.

Webp.net-gifmaker (69)

In de Alpen wel een boel global warming de komende dagen. Tjonge jonge zeg! Doe maar ruig!

Webp.net-gifmaker (70)

En idem aan de westelijke kant. Maar het is niet eens Föhn!

rart_17123015_17123000

Kijk maar. Het is een zuivere westcirculatie met wel wat aanzuiging over de Alpenhoofdkam maar zeker geen strakke droge Föhn. We weten het ook: er komt regen van in de lagere dalen. Pas donderdag zakt de sneeuwgrens weer laag maar daarna gaan we weer omhoog qua temperatuur.

fransealpen

Je ziet her in de Franse Alpen in het ensemble. Rond 5 en 6 januari weer hogere temperaturen maar het ensemble heeft dan wel een baard! En vanaf de tweede helft van januari lijken we dan snor te zitten.

oosenrijk

In Oostenrijk is de baard vanaf 5 januari nog opvallender. Het zou echt arctisch kunnen worden medio januari. Ook een bak sneeuw in de hoofdrun hoor! En dat hangt samen met mogelijk leuke ontwikkelingen voor de Lage Landen.

petertjes

In Nederland zien we nu run na run vele Petertjes. Lijntjes die een schaatsperiode in zicht brengen. Vanochtend tellen we er 4 van de 20. Niet gek.

rart_18011500_17123000

De cliffhanger van de nieuwe hoofdrun is echt tof. Geen heel duidelijk Scandihoog maar hij zit er wel! Hoe het ontstaat?

Webp.net-gifmaker (71)

Het begint dus met die bak sneeuw in de Alpen en dan tolt een en ander zo door dat in de Lage Landen transportkou ontstaat.

Webp.net-gifmaker (72)

Drie runs eerder zagen we gistermiddag ook deze fraaie waarbij een Genualaag zich ontpopt tot een monster dat Nederland en België in de sneeuw zet en Europa gevangen houdt in een gigantische koudebel….

t850_18011406_17122906

Dat zijn mooie vooruitzichten voor de tweede helft van januari. En uit de Alpen zullen we zien dat het heus nog wel een aardige week wordt met mooie jojo-temperaturen en af en toe wat regen. In het weekeinde verwacht ik ook wat lawineongevallen trouwens. Hoort erbij! Oplettten dus….

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

220 reacties

Gesloten voor reacties.