Vandaag een regendag in Oostenrijk en de rest van de Alpen behalve misschien de Franse kant. Het koufront kondigde zich gisteren aan met castellanuswolken en in de namiddag ging het hier en daar al richting cumulonimbus. Mensen kijken nog steeds vaak verbaasd als ik ze vertel dat een buiencomplex de Mount Everest in de schaduw stelt. En in Nederland kan ik vaak genieten als cumuluswolken een berglandschap tegen de horizon toveren. Om half zes spotte ik deze wolk die een dikke vinger geeft aan de Hohe Salve met zijn “lullige” 1829m.

https://twitter.com/helgavanleur/status/1040492468712693760

Overal hoor je over de tropische stormen momenteel…. sommigen doen een snoepreisje. Heb vanochtend Ronaldo aangespoord ook eens te gaan.Terug naar de titel van dit weerbericht: Europa is tegenwoordig inderdaad een vreedzaam continent met amper grote aardbevingen, beperkt vulkanisme, hooguit een klein tornadootje en windkracht 12 of 13 als maximaal geweld. Maar qua overstromingen doen we wel aardig mee. Langs de grote rivieren maar ook kleinschalig zoals laatst in Hinterglemm. Op dit moment is Spanje de klos….

Ik heb dat min of meer aangekondigd in het recente weerbericht Spanje doet nieuwe variant op “Waar is mijn auto?” Ik schreef: “In de weermodellen heb ik niets gezien dat Cebolla had kunnen voorspellen. Als we de komende week bekijken zou het zich in Spanje kunnen herhalen. Zie hierboven.”

Nou als je zo van macroplaatje naar microvoorspelling kunt gaan dan kan Zuid-Frankrijk de borst nat maken. Dat ziet er best dramatisch uit voor eind volgende week.

De twee modellen doen het echter totaal verschillend voor die regio. Afwachten dus. De Noorse fjorden zijn sowieso de klos. Wil je wat dat betreft echt niet wonen. Kom naar de Alpen!

Maar vandaag dus ff echt een Hollandse regendag hier. Was gisteravond al in de regen aan het hardlopen met de lokale loopgroep. Op 26 oktober lopen we voor het laatst buiten en gaan we wekelijks in een sporthal aan de slag. Je verbaast je dan een beetje waarom ze in de winter niet buiten door trainen. En dan hoor je iemand zeggen dat ze vanaf medio november op de toerski’s staan. En dan dringt het tot je door dat je echt geëmigreerd bent naar een ander klimaat en dat winter voortaan geen vraagteken meer voor je is. Ook leuk in discussies over klimaatverandering! Zegt iemand “geloof jij niet in klimaatverandering dan?” Zeg jij: “Jawel. Je boeltje pakken en duizend of meer kilometers verderop opnieuw beginnen!”

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

14 reacties

Gesloten voor reacties.