Vandaag een regendag in Oostenrijk en de rest van de Alpen behalve misschien de Franse kant. Het koufront kondigde zich gisteren aan met castellanuswolken en in de namiddag ging het hier en daar al richting cumulonimbus. Mensen kijken nog steeds vaak verbaasd als ik ze vertel dat een buiencomplex de Mount Everest in de schaduw stelt. En in Nederland kan ik vaak genieten als cumuluswolken een berglandschap tegen de horizon toveren. Om half zes spotte ik deze wolk die een dikke vinger geeft aan de Hohe Salve met zijn “lullige” 1829m.

https://twitter.com/helgavanleur/status/1040492468712693760

Overal hoor je over de tropische stormen momenteel…. sommigen doen een snoepreisje. Heb vanochtend Ronaldo aangespoord ook eens te gaan.Terug naar de titel van dit weerbericht: Europa is tegenwoordig inderdaad een vreedzaam continent met amper grote aardbevingen, beperkt vulkanisme, hooguit een klein tornadootje en windkracht 12 of 13 als maximaal geweld. Maar qua overstromingen doen we wel aardig mee. Langs de grote rivieren maar ook kleinschalig zoals laatst in Hinterglemm. Op dit moment is Spanje de klos….

Ik heb dat min of meer aangekondigd in het recente weerbericht Spanje doet nieuwe variant op “Waar is mijn auto?” Ik schreef: “In de weermodellen heb ik niets gezien dat Cebolla had kunnen voorspellen. Als we de komende week bekijken zou het zich in Spanje kunnen herhalen. Zie hierboven.”

Nou als je zo van macroplaatje naar microvoorspelling kunt gaan dan kan Zuid-Frankrijk de borst nat maken. Dat ziet er best dramatisch uit voor eind volgende week.

De twee modellen doen het echter totaal verschillend voor die regio. Afwachten dus. De Noorse fjorden zijn sowieso de klos. Wil je wat dat betreft echt niet wonen. Kom naar de Alpen!

Maar vandaag dus ff echt een Hollandse regendag hier. Was gisteravond al in de regen aan het hardlopen met de lokale loopgroep. Op 26 oktober lopen we voor het laatst buiten en gaan we wekelijks in een sporthal aan de slag. Je verbaast je dan een beetje waarom ze in de winter niet buiten door trainen. En dan hoor je iemand zeggen dat ze vanaf medio november op de toerski’s staan. En dan dringt het tot je door dat je echt geëmigreerd bent naar een ander klimaat en dat winter voortaan geen vraagteken meer voor je is. Ook leuk in discussies over klimaatverandering! Zegt iemand “geloof jij niet in klimaatverandering dan?” Zeg jij: “Jawel. Je boeltje pakken en duizend of meer kilometers verderop opnieuw beginnen!”

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

14 reacties

Gesloten voor reacties.