35_winter_sneeuw

Foto Nico Koevoets via Breda vandaag.

Zullen we Nederland nog zo zien in 2016? Voordat ik de weerkaarten met jullie ga bespreken neem ik jullie even mee naar gisteren avond. Want reageerder Marc uit Breda daagde mij uit om achter een zeer gewaagde uitspraak te gaan staan. In mijn impulsiviteit schreef ik dat er van de winter in 2016 niets meer terecht komt in Nederland. Die uitspraak zal ik wat nader toelichten. Want ik bedoel echt winter en dat definieer ik als volgt:

Voor 31 december 2016 moet er een marathon op natuurijs zijn geschaatst of  48 uur lang een gesloten sneeuwdek van minimaal 5 centimeter zijn gemeten in de Bilt. Het is dus of/of en niet en/en. Dat is mijn BV en tevens mijn definitie van winter in Nederland. Indien dit gebeurd ga ik liggen rollen in de sneeuw en maak daar een foto van. Natuurlijk wordt die hier gedeeld. En ik hoop zo dat de weergoden mij snoeihard straffen voor deze uitspraak. En hoe groot is die kans. Volgens de ochtendkaarten nihil.

We roeien eerst naar de andere kant van de oceaan. Want de steigers van ons weer worden van ver gehaald. Het heeft namelijk te maken wat er nu allemaal boven Noord Amerika en de oceaan gebeurd. Sterker nog…we gaan naar de Caribean.

straalstroom-zat-1712

Om te begrijpen waarom het bij ons niet wil winteren moeten we echt op zoek naar de oorzaak. En die ligt niet altijd dichtbij. Het weer is nu eenmaal globaal non lineair en chaotisch. De hogedruk invloeden die bij ons heersen worden veroorzaakt door de straalstroom die dwars over Noord Amerika ligt. We kijken dan op zo’n 10 kilometer hoogte. Kou wordt aldaar aangezogen vanuit de Noordpool en richting het oosten geblazen. Zoals vaker gezegd: de straalstroom is de transporteur van diverse depressies. Nabij New Foundland buigt de straalstroom af richting IJsland.

nam-str-st

Van dichterbij bekeken zie je de straalstroom de Oceaan opschieten. Hierdoor geen hogedruk boven New Foundland die eventueel voor een verbinding kan zorgen met een Groenland Hoog. Voor een oceaan blokkade is dat vereist. Daar gaat dus een streep door de rekening.

[metaslider id=84476]

Kijken we 2 etages lager, zo rond de 5 kilometer hoogte, dan  zie je dat de verticale opbouw goed ontwikkeld is. Ook zie je boven de Caribean veel warmte. Die warmte stroomt de oceaan op en dat noemen we de warmte advectie. Een horizontale stroming op hoogte waardoor er een dynamisch hogedrukgebied ontstaat. In dit geval het Azorenhoog.

do-1512q

En dat Azorenhoog zoekt keer op keer verbinding met het vastgeroeste Europese hoog. Daardoor krijgen oceaandepressies absoluut geen kans om tot west Europa door te dringen. Zo heel af en toe wordt er wel een deuk geschoten in het hogedruk bolwerk, maar meer dan een deuk is het niet. De pubrun kwam gisteren met een hele mooie oplossing maar die vond ik absoluut ongeloofwaardig. Deze ochtend is het wederom horror wat de weermodellen ons voorschotelen. En ze gaan hand in hand.

za-1712

Eenmaal elkaar de hand geschud is er weer een verse portie hoogtewarmte het Europese continent opgeschoven. En dat gaat maar door. Zoals ik het zie moet er aan de andere kant van de oceaan een ban gebroken worden om onze winter op gang te helpen.

850-hpa-zat

De temperatuur op gematigde hoogte gaat wel omlaag. Dat betekent op zo’n 1500 meter en zelfs aan de grond dat er een paar graadjes af gaan de komende week. Maar het blijft gortdroog tot aan het gaatje.

[metaslider id=84486]

Over eensgezindheid gesproken. EC en GFS gebroederlijk de week door.

str-str-eu

En de straalstoom zien we ergens bij IJsland terug. Dan zie hem toch liever noordwest – zuisoost georienteerd. Bagger voor een laaglandwinter, gunstig voor de Alpen. Wat we nu hebben is dubbel niks.

pluim-1012-00

Als laatste de pluim van midden Nederland die inmiddels al tot na kerst reikt. Kurkdroog en vanaf volgend weekend wellicht wat kans op een graadje vorst. Maar ook een flinke spreiding. Dat is in een notendop wat we kunnen verwachten. Ik ga duimen voor de omslag aan de andere kant van die grote plas. Een beetje dynamiek moet er bij ons toch ook een keer inzitten?

Fijn weekend

Dit weerbericht is mede mogelijk gemaakt door Renault Captur en Renault Kadjar


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

111 reacties

Gesloten voor reacties.