Estolf Müller

Estolf Müller - klik

Estolf Müller, de baas van de bergredding van het Salzburgerland met bekende skigebieden als Saalbach-Hinterglemm, Zell am See/Kaprun en ook de Salzburger Sportwelt, is er een beetje klaar mee!

“Het is nu onhoudbare situatie. Het gaat niet alleen om lawineongelukken maar ook steeds meer gevallen waarbij onervaren wintersporters naar plekken skiën of snowboarden waar ze niet meer verder kunnen en wij ze moeten gaan redden. Afgelopen zaterdagmiddag – de dag na het ongeluk van Johan Friso – hebben we na drie uur intensief zoeken drie jonge Nederlandse wintersporters ergens buiten het Wildkkogelskigebied kunnen redden.”

Zell am See
“De redding was nog amper thuis of we konden alweer uitrukken omdat twee Nederlandse toerskiërs ergens buiten het skigebied van Zell am See was verdwaald. Om 18 uur kwam de melding en om 21 uur hadden we ze gevonden. En zondag was het alweer raak: twee Weense vrouwen verdwaalden in de diepe sneeuw bij Flachau en later kwam nog de melding dat er een 16-jarige jongen eveneens was vermist. Hij was de sporen van de dames nageskied.”

Meervoudige lawines
Extreem was de situatie met kerst toen drie Deense snowboarders in Bad Gastein ver buiten de pistes boven een waterval waren blijven steken. De redders die ze van boven wilden benaderen kwamen in meervoudige kleine lawines terecht en staakten de reddingpoging. Vervolgens is een klimmer de waterval omhoog geklommen om zekeringen te plaatsen waarna de jongens abgeseilt konden worden. En gisteren hebben we opnieuw in Bad Gastein vanaf half vier vier uur lang gebuffeld om drie Zweden in veiligheid te brengen.”

Dit is maar een hele kleine greep uit het aantal reddingen dat je op bergrettung-salzburg.at kunt nalezen.

Knuppel in hoenderhok
Müller heeft zoals ik eerder al schreef (zie artikel) afgelopen zondag de knuppel in het hoenderhok gegooid met een statement dat lokale VVV’s en ook Salzburgerland Tourismus veel te veel reclame maken met poedersneeuwplaatjes en relatief veel te weinig investeren om het je grondig voorbereiden te promoten. “Laat eens plaatjes zien dat het cool is om een lawinebericht te lezen en te oefenen met pieper, sonde en schep in plaats van alleen maar plaatjes die tonen hoe cool het is om offpiste te gaan.”

Argeloos
Leo Baumberger de chef van de overkoepelende VVV van het Salzburgerland verweerde zich door te stellen dat er al heel veel aan voorlichting gebeurt. Müller pareert door te zeggen dat je met voorlichting naar een kleine groep freeriders de brede massa offpiste liefhebbers niet bereikt. Als bijkomend probleem ziet hij dat de goed geïnfomeerde, voorbereide en uitgeruste freeriders sporen trekken in het skigebied waar minder ervaren wintersporters dan argeloos achteraan skiën.

Ronde tafel
Müller heeft nu afgesproken met Baumberger dat er spoedig een ronde tafel komt waarin wordt gekeken naar out-of-the-box oplossingen.  


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

4 reacties

Gesloten voor reacties.