Estolf Müller

Estolf Müller - klik

Estolf Müller, de baas van de bergredding van het Salzburgerland met bekende skigebieden als Saalbach-Hinterglemm, Zell am See/Kaprun en ook de Salzburger Sportwelt, is er een beetje klaar mee!

“Het is nu onhoudbare situatie. Het gaat niet alleen om lawineongelukken maar ook steeds meer gevallen waarbij onervaren wintersporters naar plekken skiën of snowboarden waar ze niet meer verder kunnen en wij ze moeten gaan redden. Afgelopen zaterdagmiddag – de dag na het ongeluk van Johan Friso – hebben we na drie uur intensief zoeken drie jonge Nederlandse wintersporters ergens buiten het Wildkkogelskigebied kunnen redden.”

Zell am See
“De redding was nog amper thuis of we konden alweer uitrukken omdat twee Nederlandse toerskiërs ergens buiten het skigebied van Zell am See was verdwaald. Om 18 uur kwam de melding en om 21 uur hadden we ze gevonden. En zondag was het alweer raak: twee Weense vrouwen verdwaalden in de diepe sneeuw bij Flachau en later kwam nog de melding dat er een 16-jarige jongen eveneens was vermist. Hij was de sporen van de dames nageskied.”

Meervoudige lawines
Extreem was de situatie met kerst toen drie Deense snowboarders in Bad Gastein ver buiten de pistes boven een waterval waren blijven steken. De redders die ze van boven wilden benaderen kwamen in meervoudige kleine lawines terecht en staakten de reddingpoging. Vervolgens is een klimmer de waterval omhoog geklommen om zekeringen te plaatsen waarna de jongens abgeseilt konden worden. En gisteren hebben we opnieuw in Bad Gastein vanaf half vier vier uur lang gebuffeld om drie Zweden in veiligheid te brengen.”

Dit is maar een hele kleine greep uit het aantal reddingen dat je op bergrettung-salzburg.at kunt nalezen.

Knuppel in hoenderhok
Müller heeft zoals ik eerder al schreef (zie artikel) afgelopen zondag de knuppel in het hoenderhok gegooid met een statement dat lokale VVV’s en ook Salzburgerland Tourismus veel te veel reclame maken met poedersneeuwplaatjes en relatief veel te weinig investeren om het je grondig voorbereiden te promoten. “Laat eens plaatjes zien dat het cool is om een lawinebericht te lezen en te oefenen met pieper, sonde en schep in plaats van alleen maar plaatjes die tonen hoe cool het is om offpiste te gaan.”

Argeloos
Leo Baumberger de chef van de overkoepelende VVV van het Salzburgerland verweerde zich door te stellen dat er al heel veel aan voorlichting gebeurt. Müller pareert door te zeggen dat je met voorlichting naar een kleine groep freeriders de brede massa offpiste liefhebbers niet bereikt. Als bijkomend probleem ziet hij dat de goed geïnfomeerde, voorbereide en uitgeruste freeriders sporen trekken in het skigebied waar minder ervaren wintersporters dan argeloos achteraan skiën.

Ronde tafel
Müller heeft nu afgesproken met Baumberger dat er spoedig een ronde tafel komt waarin wordt gekeken naar out-of-the-box oplossingen.  


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Gesloten voor reacties.