lesmenuires2712

Les Menuires vanochtend vroeg…

lesmenuires2712b

En om 10.45uur. Eindelijk, eindelijk, eindelijk sneeuw in Les Menuires en de rest van de Franse Alpen. Ze hebben er lang op moeten wachten en voor de kerstgangers is het echt te laat gekomen. Toch was het in de hogere skigebieden natuurlijk prima te doen getuige deze kiek van Jan bij de houten steenbok van Les Menuires bovenaan één van de plekken waar je er 1000 hoogtemeters afdaling hebt.

lesmenuires-steenbok

Zou Jan vandaag naar huis rijden en dus te maken krijgen met wat Estelle tussen de Lage Landen en de Alpen aanricht? Lees daarvoor ook Leo’s bericht over de laaglandwinter. Wij gaan hier kijken naar de ontwikkelingen voor de Alpen en ik zeg meteen dat de weermodellen het vanochtend op vrij korte termijn al totaal oneens zijn. We beginnen met het Europese model waar de sneeuwdumps in de Alpen elkaar in rap tempo opvolgen…

estelle

Estelle nu…

calum

Calum maandagavond. Een winters dumpje uit het noorden waar het Amerikaanse model zich nog wel in kan vinden. Hoge luchtdruk en dus weinig centimeters. Hoewel? Als de wind precies goed staat valt er in jouw dalletje wel 40cm! Dat hebben we hier in Kleinwalsertal met Chanel wel gezien waar minstens het dubbele neerdaalde van wat was berekend.

tom

Na Calum komt het Europese model met Tom die dan tevens op die derde januari al een einde aan de laaglandwinter zou maken.

daan
Op de voet gevolgd door Daan. In een stromingspatroon dat doet denken aan een voor de Alpen gevaarlijke westcirculatie. Nu ja de depressie helemaal links op de kaart zou in dat geval inderdaad de sneeuwgrens in de Alpen weer wat kunnen laten stijgen. Niet per sé een droomscenario dus in het Europese model. Al was het omdat de kunstsneeuwkanonnen alleen kou nodig hebben en dat je je kunt afvragen wat te prefereren is: veel zon en kunstsneeuw of sneeuwdump na sneeuwdump en harde wind waardoor ook veel liften moeten sluiten.

accumulatie2712

In het Europese model kom je wel op deze schitterende neerslagaccumululaties van meer dan 50cm sneeuw langs de hele noordkant en vooral aan de oostelijke zuidkant (Val Gardena) toch zeker ook een halve meter. Een flink stuk van de accumulatie in Zuid-Tirol, Ost-Tirol en Kärnten komt trouwens van het nawoeden van Estelle morgen.

amerikaansemodel

Het Amerikaanse model doet dus mee tot en met Calum maar maakt daarna een mooi winters continentaal hoog aan wat dooiaanvallen ook voor de Lage Landen minstens tot 6 januari op afstand houdt.

gfs-accu2712

Logisch dat het Amerikaanse model dan niet verder komt dan mooie sneeuw in de Franse Alpen met Estelle vandaag, morgen mooie sneeuw aan de oostelijke zuidkant en dan maandag nog die 10cm aan de noordkant uit Calum. Twee kaarten nog voor ik afsluit…

hardewind

Deze is van groot belang voor freeriders en toerskiërs. Het waait vanochtend namelijk hard op hoogte in Vorarlberg waar ook de meeste sneeuw is gevallen. Dan krijg je Schneeverfrachtung en dat is de gevaarlijkste bouwer van de Schneebretter wat weer de gevaarlijkste vorm van lawine is voor de offpiste liefhebbers. Ook maar een kort stukje buiten de piste kan het dan al misgaan.

laatstekaart

Afsluitend deze laatste meteofiction cliffhanger van het Amerikaanse model voor 11 januari met de Lage Landen én de Alpen in een sneeuwrijke noordwestelijke stroming. In het Amerikaanse model blijft de winter ook echt in de buurt. En eerlijk gezegd ook wel in het Europese model. We gaan dan ook januari in. De meest kansrijke wintermaand. Laten we samen duimen dat de kentering die we nu beleven geen tegenkentering meer krijgt naar de barre situatie waar we vandaan komen als wintersporters. Laat de Alpen gewoon een normale winter met meters sneeuw tot in de dorpen krijgen. Laat de Wintersport-Arena Sauerland net hoog genoeg zijn voor sneeuw. En laten wij laaglanders soms gelaten een pluk regen over ons heen laten komen om weer wat sneeuw naar de Alpen door te laten. Of zou er de komende dagen nog een nieuw veel winterser scenario uit de hoge hoed worden getoverd?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

48 reacties

Gesloten voor reacties.