Alfred Cosman van Oostenrijk toerisme tipte me een paar jaar geleden al dat ik absoluut moest deelnemen aan de internationale weertop die jaarlijks in een ander Oostenrijks skigebied wordt gehouden. Gisteren was dan de grote dag in Sölden. Je ziet me op de foto met twee van de illustere weermannen van de meteorologische vereniging Innerschwyz. Links staat Hediger Kari alias Naturmensch en rechts Martin Holdener alias Moser. Die  bijnaam Moser komt van het feit dat deze almboer aan het gedrag van muizen het weer in de komende maanden denkt te kunnen voorspellen.   

httpv://www.youtube.com/watch?v=v29mdTkCa94

In Nederland is deze vereniging bekend van de reclame van Zwitserland Tourisme waar een van de weerprofeten aan het gedrag van mieren en de smaak van sneeuw een seizoensprognose denkt te kunnen ontlenen. Over mieren gesproken: in tegenstelling tot de afgelopen zomers heb ik er dit jaar nul komma nul gezien rond ons huis terwijl ze toch nestelen onder de tegels. De Zwitsers geven komende vrijdag hun nieuwe wintervoorspelling die loopt tot eind april. Als het goed is zie je de prognose dan op mythenfilm.ch (deze bergboeren zoeken nog een webmaster dat is duidelijk). Ze houden nauwkeurig bij of het allemaal uitkomt en geven voor elke voorspelde maand 0 tot 3 punten en voor de overall voorspelling nog eens twee punten. Van de maximale 20 punten halen ze er doorgaans 15 binnen. Leuk! Met mijn boude voorspellingen doe ik iets dergelijks op mijn manier. Toen ik vroeg of ik lid kon worden was het antwoord: JA! Ik denk er eens over na. Van de PDO hadden ze nooit gehoord en evenmin van hun landgenoot Christian Schlüchter die momenteel furore maakt als dwarse gletsjeronderzoeker (hier mijn artikel over hem voor Bergen Magazine). Dergelijke onkunde is natuurlijk geen aanbeveling, maar humor hebben ze wel…     

 IMG_7460

Ook veel humor hebben de Duitse weermensen Eva Imhof, Christian Häckl en nog eentje. Die Häckl is me er eentje! Hij had afgelopen jaar het lef om op RTL hiermee (weg) te komen…

httpv://www.youtube.com/watch?v=yw6jo08baYM

Daar kan ik met mijn video’s weer een puntje aan zuigen. Ga mijn best doen! Onderstaande video is hem wat mij betreft niet!

httpv://www.youtube.com/watch?v=fzhRs4Ffpx4

Als burger van Krommenie (Zaanstad) wilde RTVNH wel iets doen met de Wettergipfel. De montage heeft helaas niet het leukste stukkie eruit gevist. Was nog een heel gedoe om de 1,8 gieg aan beeldmateriaal naar Amsterdam te krijgen. Er was een live satellietverbinding maar die kon RTVNH niet opvangen. Bij de VVV van Sölden lukte het uiteindelijk met ftp. Over Sölden gesproken: komend weekeinde is natuurlijk de worldcup en die is alleen maar mogelijk dankzij 70.000 kuub water die aan het einde van het vorige seizoen nog werd omgezet in anderhalf keer zoveel kunstsneeuw. De herfst is in Sölden ook ongenadig! Wat een weekeinde in Nederland ook! Editie NL belde me gisteren nog voor commentaar maar beelden vanaf een gletsjer kunnen natuurlijk niet bij dit warme weekeinde!

IMG_7450

De Poolse weervrouw Ana links won de wedstrijd wie maakte de laatste 12 maanden het leukste weeritem. Waarbij die Christian Häckl niet mee mag doen omdat hij anders altijd zou winnen. Het Poolse item had eigenlijk gediskwalificeerd moeten worden omdat het helemaal niet was uitgezonden. Tja dat is laf natuurlijk. Maar met charmes breek je regels.

IMG_7453

Degene die hier de hand krijgt is de VVV directeur van Ischgl. Volgend jaar is de weertop namelijk van 1 tot 5 december in Ischgl. Internetweermannen zijn NIET welkom. Dus kan ik alweer gaan leuren welke zender me wil hebben. Jennifer Faber van RTL was er dit jaar trouwens ook. Ze vervangt Peter Timoffeef die – wat ik niet eens had meegekregen – niet meer terug komt na een hersenbloeding. RTL had alleen geen live verbinding gisteren. Beetje laf want ZDF, ORF en ARD hadden dat wel! 

IMG_7429

Hoe lag de gletsjer er gisteren bij? Tja dit was gisterochtend uit het hotel omhoog. Vorig jaar deze tijd was alles vanaf halve hoogte al wit. Gisterochtend floten de vogels gewoon! En na wat regen is het nu weer zomers in de Alpen. Tot komende dinsdag dan! Dan de eerste glijbaan zoals Ronaldo hierrr heeft beschreven. Hadden we dan toch al mooi op het netvlies op 9 oktober! Je dagelijkse portie meteofiction is dus niet alleen leuk maar ook nuttig!

IMG_7431

Bovenop de Tiefenbachferner was het natuurlijk winters…

IMG_7433 IMG_7434 IMG_7435

Zo winters dat een opgetrommelde slackliner zijn lijn moest de-icen! Hij heeft ondanks stormachtige wind over de lijn gelopen!  

IMG_7436

Deense skiclub aan het werk. Aan het postuur zie je dat dit niets met de wereldbekerwedstrijd komend weekeinde op de Rettenbachferner te maken heeft. Hup Marcel Hircher hup!

IMG_7437 IMG_7438

Ook op die trieste regenachtige dag gaan gepassioneerde skiërs gewoon met hun hobby aan het werk… door het ftp akkefietje ben ik niet aan skiën toegekomen.

 2014-10-17 17.35.13

 

Heb in de namiddag een heerlijke herfstwandeling gemaakt…

2014-10-17 17.28.57

…..en wat cranberry’s geplukt en opgesmikkeld!    


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

4 reacties

Gesloten voor reacties.